Kuhinjica
28. 03. 2022. 15:19 0
Tašta osmislila za zeta: Vasa iz Vasine torte je bio stvaran
Prema legendi, Vasina torta nastala je u Paraćinu početkom 20. veka i nosi naziv po Vasi Čokrljanu, trgovcu i paraćinskom zetu.
Vasina žena, Jelena, imala je tešku trudnoću i bila suočena sa rizikom smrti, Vasa ju je odveo u Beč i pronašao najbolje lekare koji su uspeli da spasu i Jelenu i dete. Zahvalna tašta, osmislila je ovu sofisticiranu tortu u Vasinu čast.Vasina torta se sastoji od korice koja se pravi od oraha i celih jaja, i koja se preliva sokom od ceđene pomorandže što joj daje osvežavajući ukus, zatim fila od oraha i mleka, i na kraju kuvanog snega od belanaca. Kuvani sneg od belanaca, zahteva dosta spretnosti pa se retko nalazi u receptima i čini ovu tortu izazovom za spremanje ali i daje receptu sofiticiran karakter.Recept
Sastojci:
5 žumanaca
5 kašika šećera
kašika brašna
6 kašika mlevenih oraha
6 belanaca
Prvi fil:
1,25 dl mleka
11 kašika šećera
200 g mlevenih oraha
4 žumanceta
sok i rendana kora 1 pomorandže
3 štangle rastopljene čokolade
150 g maslaca
kašika prah-šećera
Drugi fil:
250 g šećera
2 čaše vode
4 belanceta
Priprema:
Umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno i orahe, na kraju varjačom umešajte i sneg od belanaca.
Ispecite u podmazanom i brašnom posutom kalupu za torte. Za prvi fil mleko zasladite s tri kašike šećera i dodajte mlevene orahe.
Kratko prokuvajte i ohladite. Posebno umutite žumanca sa četiri lašike šećera i dodajte u orahe.
Potom dodajte koru i sok pomorandže i čokoladu.
Umutite maslac s prah-šećerom, pa i to dodajte masi od oraha.
Šećer i vodu skuvajte gušće nego za slatko iI skinite s vatre. Umutite belanca u čvrst sneg i polako dodajte, sve vreme mešajući, gust sirup od šećera koji ste stavili na paru.
Nastavite da mešate sve dok se masa sasvim ne ohladi. Na ispečenu koru stavite prvi, pa drugi fil.
Komentari 0
ostavi komentar