Kuhinjica

15. 05. 2020. 13:25 1

Delovi voća i povrća koji se često bacaju, a ne bi trebalo

Većina ljudi bez razmišljanja baca listove repe i rotkvice, a nisu ni svesni da se u tim delovima nalaze mnogi vitamini.

Ovi delovi se mogu pripremiti kao dodaci za glavno jelo ili salatu.Listovi rotkvice

Iako su se rotkvice u početku uzgajale zbog listova, s vremenom je plod dobio vodeću ulogu. Listovi su neosporni izvor vlakana, kalcijuma, gvožđa, vitamina A i K. Oni mogu da posluže kao dadatak u salati ali se mogu i servirati kao prilog uz glavno jelo. 

Listovi repe

Kao i listovi rotkvice, listovi repe su bogati vitaminima A i K koji pospešuju zdravlje očiju i pravilno zgrušavanje krvi. Takođe su odličan izvor vlakana, kalijuma i gvožđa. Ima pikantno-slatkast ukus i može da se priprema kao dodatak uz glavno jelo.Kora od krompira

Bogata je vitaminima B i C, gvožđem, kalcijumom i kalijumom koji grade kosti, daju koži zdraviji sjaj i održavaju zdravlje mišića. Umotajte ceo krompir u foliju i stavite ga u rernu, kada ga ovako spremate on tada najbolje u sebi čuva svoje hranljive sastojke.

Kora od lubenice

Beli deo kore sadrži aminokiselinu L-citrulin, koja pospešuje izbacivanje azota iz krvi. Takođe, ova aminokiselina poboljšava izdržljivost tela i ublažava bolove u mišićima. Zbog toga se preporučuje svima koji redovno vežbaju.Ljuska od jabuke

Preporučuje se da se jede dve do tri šolje povrća i dve šolje voća svaki dan. Preporučeni dnevni unos bilo bi lakše postići ako ne bacate porcije hrane bogate vlaknima i hranljivim sastojcima, kao što je ljuska od jabuke, upozoravaju nutricionisti. Kora je bogata vitaminima, ali i antioksidansom kvercetinom koji pomaže u borbi protiv Alchajmerove bolesti i poboljšava rad pluća.

Ali s obzirom na velike količine pesticida koji se koriste za tretiranje, ljusku od jabuke je najbolje jesti samo ako ste sigurni da je ona nije mnogo tretirala ili uopšte.

Kora od narandže

Bogata je hranljivim sastojcima koji snižavaju nivo holesterola u krvi i to rade bolje od određenih lekova, dokazalo je američko istraživanje. Pomaže kod žgaravice i probavnih tegoba, a polimetoksi ukusi kojih ima u izobilju štite od srčanih bolesti i upala. Kora od narandže može da se doda u kolače i i razne poslastice. Preporučuje se da je prvo dobro operete. Kao i kod jabuka, bolje je koristiti one iz organskog uzgoja za koje znate da nisu prskane.Semenke od bundeve

One su jednako zdrave kao i samo voće. U pola šolje semenki nalazi se preporučena dnevna količina magnezijuma, koja čuva zdravlje srca i štiti od osteoporoze i glavobolje. Semenke su dobar izvor proteina, gvožđa i fitosterola koji snižava loš holesterol. Pomažu u regulisanju šećera u krvi, ublažavaju simptome menopauze i popravlja raspoloženje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati