Kuhinjica
15. 05. 2020. 13:25 1
Delovi voća i povrća koji se često bacaju, a ne bi trebalo
Većina ljudi bez razmišljanja baca listove repe i rotkvice, a nisu ni svesni da se u tim delovima nalaze mnogi vitamini.
Ovi delovi se mogu pripremiti kao dodaci za glavno jelo ili salatu.Listovi rotkvice
Iako su se rotkvice u početku uzgajale zbog listova, s vremenom je plod dobio vodeću ulogu. Listovi su neosporni izvor vlakana, kalcijuma, gvožđa, vitamina A i K. Oni mogu da posluže kao dadatak u salati ali se mogu i servirati kao prilog uz glavno jelo.
Listovi repe
Kao i listovi rotkvice, listovi repe su bogati vitaminima A i K koji pospešuju zdravlje očiju i pravilno zgrušavanje krvi. Takođe su odličan izvor vlakana, kalijuma i gvožđa. Ima pikantno-slatkast ukus i može da se priprema kao dodatak uz glavno jelo.Kora od krompira
Bogata je vitaminima B i C, gvožđem, kalcijumom i kalijumom koji grade kosti, daju koži zdraviji sjaj i održavaju zdravlje mišića. Umotajte ceo krompir u foliju i stavite ga u rernu, kada ga ovako spremate on tada najbolje u sebi čuva svoje hranljive sastojke.
Kora od lubenice
Beli deo kore sadrži aminokiselinu L-citrulin, koja pospešuje izbacivanje azota iz krvi. Takođe, ova aminokiselina poboljšava izdržljivost tela i ublažava bolove u mišićima. Zbog toga se preporučuje svima koji redovno vežbaju.Ljuska od jabuke
Preporučuje se da se jede dve do tri šolje povrća i dve šolje voća svaki dan. Preporučeni dnevni unos bilo bi lakše postići ako ne bacate porcije hrane bogate vlaknima i hranljivim sastojcima, kao što je ljuska od jabuke, upozoravaju nutricionisti. Kora je bogata vitaminima, ali i antioksidansom kvercetinom koji pomaže u borbi protiv Alchajmerove bolesti i poboljšava rad pluća.
Ali s obzirom na velike količine pesticida koji se koriste za tretiranje, ljusku od jabuke je najbolje jesti samo ako ste sigurni da je ona nije mnogo tretirala ili uopšte.
Kora od narandže
Bogata je hranljivim sastojcima koji snižavaju nivo holesterola u krvi i to rade bolje od određenih lekova, dokazalo je američko istraživanje. Pomaže kod žgaravice i probavnih tegoba, a polimetoksi ukusi kojih ima u izobilju štite od srčanih bolesti i upala. Kora od narandže može da se doda u kolače i i razne poslastice. Preporučuje se da je prvo dobro operete. Kao i kod jabuka, bolje je koristiti one iz organskog uzgoja za koje znate da nisu prskane.Semenke od bundeve
One su jednako zdrave kao i samo voće. U pola šolje semenki nalazi se preporučena dnevna količina magnezijuma, koja čuva zdravlje srca i štiti od osteoporoze i glavobolje. Semenke su dobar izvor proteina, gvožđa i fitosterola koji snižava loš holesterol. Pomažu u regulisanju šećera u krvi, ublažavaju simptome menopauze i popravlja raspoloženje.
Komentari 1
ostavi komentar