Kuhinjica

[ Izvor: Slobodna Dalmacija ]

23. 03. 2020. 07:57 1

Napravite hleb BEZ brašna i kvasca!

Zbog vanredne situacije i pandemije koronavirusa, u toku dana su rafovi gde je inače stajalo brašno uglavnom prazni. Predsednik Aleksadar Vučić je na jednoj od konferencija uveravao građane da nestašice brašna nema, ali da je potražnja prevelika u datom momentu i ne stižu da se naprave tolike ambalaže.

U svakom slučaju, mnogi nisu uspeli da se snabdeju dovoljnim količina brašna, a kvasca nema skoro uopšte. To ne znači da ne postoje alternative za znatno zdravije hlebove koje možete napraviti i bez ove dve namirnice, a mi vam predstavlajmo dva recepta koje možete probati!

SA SVEŽIM SIROM I OVSENIM PAHULJICAMA

Sastojci:

500 g svežeg sira

250 g ovsenih pahuljica

2 jaja

1 kašičica soli

1 kašičica sode bikarbone

2 kašičice maslinovog ulja

1 kašičica lanenih semenki 

Priprema:

U posudi izmešajte sveži sir, jaja, so i sodu bikarbonu. Dodajte maslinovo ulje, lanene semenke i na kraju ovsene pahuljice. Smesu dobro izmešajte varjačom dok ne postane homogena i glatka.

HLEB OD PALENTE

Palenta je sjajna zamena za hleb, priprema je brza, a dovoljno je skuvati palentu i pričekati da se ohladi pa je narezati na kriške. Ako umešate u palentu i jaje i malo sira, lako se pretvara u obrok koji osim kvalitetnih ugljenih hidrata sadrži i proteine, pa ćete i duže biti siti. 

Odlučite li se za jaja, umešajte ih tek kad palentu sklonite s vatre kako bi ostala kremasta i glatka.

Možete dodati i koju kašičicu čia semenki, grčki jogurt ili svež sir.

Sastojci:

250 g palente

2 jaja

1 l vode

so

Priprema:

Zagrejte vodu do vrenja, posolite i varjačom umutite palentu da ne bude grudvica. Kad se zgusne, sklonite s vatre, pričekajte minut pa žustro umešajte jaja. Ostavite da se ohladi pa narežite na komade.

Nakon što se ohladi, palentu narezanu na kriške možete i zapeći. Stavite ih na papir za pečenje i pecite je na 200 stepeni oko 12 minuta s jedne strane, zatim je izvadite, okrenite i još je toliko pecite i s druge strane. 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati