Kuhinjica
23. 03. 2020. 07:57 1
Napravite hleb BEZ brašna i kvasca!
Zbog vanredne situacije i pandemije koronavirusa, u toku dana su rafovi gde je inače stajalo brašno uglavnom prazni. Predsednik Aleksadar Vučić je na jednoj od konferencija uveravao građane da nestašice brašna nema, ali da je potražnja prevelika u datom momentu i ne stižu da se naprave tolike ambalaže.
U svakom slučaju, mnogi nisu uspeli da se snabdeju dovoljnim količina brašna, a kvasca nema skoro uopšte. To ne znači da ne postoje alternative za znatno zdravije hlebove koje možete napraviti i bez ove dve namirnice, a mi vam predstavlajmo dva recepta koje možete probati!
SA SVEŽIM SIROM I OVSENIM PAHULJICAMA
Sastojci:
500 g svežeg sira
250 g ovsenih pahuljica
2 jaja
1 kašičica soli
1 kašičica sode bikarbone
2 kašičice maslinovog ulja
1 kašičica lanenih semenki
Priprema:
U posudi izmešajte sveži sir, jaja, so i sodu bikarbonu. Dodajte maslinovo ulje, lanene semenke i na kraju ovsene pahuljice. Smesu dobro izmešajte varjačom dok ne postane homogena i glatka.
HLEB OD PALENTE
Palenta je sjajna zamena za hleb, priprema je brza, a dovoljno je skuvati palentu i pričekati da se ohladi pa je narezati na kriške. Ako umešate u palentu i jaje i malo sira, lako se pretvara u obrok koji osim kvalitetnih ugljenih hidrata sadrži i proteine, pa ćete i duže biti siti.
Odlučite li se za jaja, umešajte ih tek kad palentu sklonite s vatre kako bi ostala kremasta i glatka.
Možete dodati i koju kašičicu čia semenki, grčki jogurt ili svež sir.
Sastojci:
250 g palente
2 jaja
1 l vode
so
Priprema:
Zagrejte vodu do vrenja, posolite i varjačom umutite palentu da ne bude grudvica. Kad se zgusne, sklonite s vatre, pričekajte minut pa žustro umešajte jaja. Ostavite da se ohladi pa narežite na komade.
Nakon što se ohladi, palentu narezanu na kriške možete i zapeći. Stavite ih na papir za pečenje i pecite je na 200 stepeni oko 12 minuta s jedne strane, zatim je izvadite, okrenite i još je toliko pecite i s druge strane.
Komentari 1
ostavi komentar