Korona

Prim. dr Slavica Plavšić

12. 10. 2021. 15:07 22

"Ko je primio prvu dozu pre 6 meseci, kao da nije vakcinisan"

Poznato je da priličan broj pacijenata nije primio drugu dozu vakcine protiv Kovid-19, iz bilo kog razloga. Neki su se nakon prve doze razboleli, neki nisu bili u zemlji, itd. Najveći problem je sa građanima vakcinisanim samo jednom dozom vakcine AstraZeneke.

Neki zbog straha, neki zato što su imali izvesnih zdravstvenih problema. Do sada nije bilo moguće da se treća, buster doza vakcine protiv Kovid-19 dobije ako nisu primljene dve doze. Od petka, 8. oktobra 2021, konačno je pronađeno rešenje ovog problema.

Insitut za javno zdravlje M. J. Batut objavio je novo Stručno metodološko uputstvo (SMU), deveta revizija, oktobar 2021. u kome se , između ostalog navodi navodi:

- Kod nepotpuno vakcinisanih osoba, kod kojih je prošlo najmanje šest meseci od primanja prve doze, može se primeniti bilo koja druga vakcina protiv kovid-19 prema odgovarajućem izboru, tj. nije potrebno ona koja su građani prvobitno primili. Izabrati bilo koju dostupnu vakcinu (na primer Pfizer), ali je nepodobno da se primene dve doze iste vakcine sa propisanim razmakom (ali se primaju dve doze Pfizera u razmaku od 21 dana).

Na osnovu ovoga, uz omogoćen unos u informacioni sistem, što do sada nije bilo moguće, ne postoji prepreka da osobe koje su, iz bilo kog razloga primile samo jednu dozu vakcine, posle šest meseci prime dve doze neke druge vakcine.

Ovo obaveštenje važi od petka, 11. oktobra 2021. i informacioni sistem prihvata tu opciju. Za sada je Institut Batut ovu informaciju prosledio samo kao interno, a ne i zvanično obaveštenje.

Informacija je proverena i potvrđena od strane epidemiologa iz Instituta M. J. Batut. Takođe je proverena i na vakcinalnim puntovima i funkcioniše. Ova odluka će rešiti problem kompletne vakcinacije izvesnog broja osoba kojimima do sada to nije bilo moguće.

Novo SMU, deveta revizija iz oktobra 2021. donosi još nekoliko veoma važnih informacija:

Prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti i članica Saveta Udruženja UPK

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati