Korona

Petar Bošnjaković

24. 07. 2021. 13:52 13

Četiri talasa protutnjala, peti se zahuktava

Ovih dana BBC News je obavestio javnost da "stručnjaci tvrde da je situacija u Srbiji stabilna". Tog dana registrovana je smrt četiri osobe, i 228 novih slučajeva zaraze. Pre petnaest meseci (22. aprila 2020. godine), kada je takozvani prvi talas epidemije koronavirusa u Srbiji bio u toku, a broj dnevnih pozitivnih nalaza opao na 224, karantin je još uvek bio na snazi. Šta je bilo posle, dobro je poznato.

Ovih dana, državni sekretar Ministarstva zdravlja (inače specijalista neurologije i epileptologije) najavio je novi paket mera za stimulaciju vakcinacije protiv koronavirusa i izjavio: "Jasno je da će četvrti talas korone biti mnogo jak...". On se izgleda zabrojao, jer ne bi trebalo da nije u toku sa dinamikom odvijanja epidemije u Srbiji.

Kao što dijagrami (zasnovani na zvaničnim podacima) pokazuju, već su protutnjala četiri talasa, a sudeći po poslednjim rezultatima, peti se zahuktava. Da bi se smanjio uticaj slučajne komponente dnevnih podataka, prikazan je "izglađen" (smoothed) dijagram, u kojem je svaka tačka "kotrljajuća" srednja vrednost tokom sedam dana (seven day rolling average).

Postoji opravdana sumnja da zvanični podaci nisu pravi prikaz situacije u Srbiji, ali može se smatrati da, u načelu, oblik ovih krivih odgovara stvarnom razvoju događaja. Uostalom, dijagrami koji važe za čitav svet imaju oblik veoma sličan prikazanom. 

Za razliku od Srbije, "ozbiljne" države, daju mnogo detaljnije podatke. U Ujedinjenom Kraljevstvu, na primer, osnovni podaci se prikazuju u dnevnom pregledu (Dailu update), koji sadrži 14 podataka i četiri dijagrama. Pored toga postoji još pet tematskih izveštaja: testiranje (Testing), slučajevi (Cases), vakcinacija (Vaccinations), zdravstvena zaštita (Healthcare) i preminule osobe (Deaths). U njima je sadržano mnoštvo dodatnih podataka i dijagrama.

Na vrhu izveštaja o preminulim usled epidemije COVID-19, na primer, daju se četiri podataka :

- broj osoba koje su imale pozitivan rezultat testa za COVID-19, a umrle u roku od 28 dana od prvog pozitivnog testa, prijavljen (reported) tog dana, kao i ukupan broj umrlih od početka širenja zaraze. U izveštaju od 23. jula 2021. u 5:00 pm, bilo je 64 novih smrtnih slučajeva, a ukupno 129.044 umrlih.

- broj smrti kod kojih se COVID-19 pominje kao uzrok na umrlici, registrovan tokom nedelje koja se završila u petak određene nedelje, kao i ukupno. U izveštaju od 23. jula 2021 dati su podaci od petka 9. jula. Bilo je 213 smrtnih slučajeva u toj nedelji, a ukupno do tada (od početka epidemije) 153.070 umrlih. Uočava se da je ovaj drugi ukupan broj umrlih veći za skoro 19 %, iako ne obuhvata podatke posle devetog jula.

Pored ova četiri osnovna podatka o smrtnim slučajevima, daju se, u obliku dijagrama i tabela, pregledi po danima. Grupisani su u četiri kategorije: po datumu smrti i datumu izveštaja, a posebno ako je u umrlici kao jedan od uzroka smrti naveden COVID-19, i ova poslednja kategorija prikazana po nedeljama. Ukupni podaci mogu da budu sređeni po nacijama, regionima, oblastima ili lokalnim upravama. Inače, podaci se često koriguju naknadno.

Celokupan dnevni izveštaj ministarstva za zdravlje Srbije sadrži samo 8 podataka. I to je sve. Postoji, doduše, još uvek sajt sa ambicioznim nazivom "Statistika COVID 19 u Srbiji" u kojem se brkaju babe i žabe, jer se kao "Broj aktivnih slučajeva za dati datum" prikazuje broj hospitalizovanih lica za dati datum. Ažuriranje dijagrama "Ukupan broj izlečenih lica od početka pandemije“ prestalo je 7. juna 2020. godine.


Neosporno je da se ovo, što se sada dešava, zbiva po prvi put u istoriji Zemlje. Neki su slutili takvu mogućnost, ali su mogli samo da upozoravaju i bezuspešno pokušavaju da nešto pokrenu. Trenutni interesi politike i biznisa bili su primarni.

Da bi se, posle svega što se do sada desilo, definisala neka strategija odbrane neophodna je analiza onoga što se dešavalo. Smrtnost je najznačajniji pokazatelj pandemije. Nažalost, zvanični podaci se razlikuju od zemlje do zemlje. 

Da bi se omogućila uporedna analiza u različitim državama treba posmatrati podatke svedene na broj stanovnika. Na slici su, počevši od 10. aprila, prikazani dijagrami broja umrlih u zemljama Evrope i Azije. Ako se izuzme Kina, u kojoj od 26. januara nije zvanično registrovan ni jedan novi smrtni slučaj, Japan je početkom aprila bio ubedljivo u najpovoljnijoj situaciji, ali je, počevši od 9 aprila broj umrlih dnevno rastao sve do 25. maja.

Nakon toga ponovo opada. Sve to vreme u Evropi ovi brojevi se smanjuju, osim u Ujedinjenom kraljevstvu gde je ovaj broj 24. maja dostigao minimum, da bi potom počeo ponovo da raste. U ovom trenutku, najperspektivnija je Švajcarska jer već četiri dana za redom beleži nulu.

Situacija se izgleda smiruje, ali se nekako nameće pitanje: kasni li Evropa za Ujedinjenim Kraljevstvom, koje kasni za Japanom? I koliko?

Petar Bošnjaković, doktor tehničkih nauka, profesor u penziji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati