Kako preko balkanskih granica u vreme pandemije? | Korona | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Korona

[ Izvor: Danas ]

19. 04. 2021. 06:00 0

Kako preko balkanskih granica u vreme pandemije?

Odnela je milione života, unesrećila još više porodica, do temelja uzdrmala ekonomiju, uništila poslove…, i šta sve ne, a svi ćemo se složiti da je pandemija korona virusa i onima koji kroz nju prolaze najmanje okrznuti, ako ništa drugo, promenila živote, poglede na njega, ponašanje i uobičajene navike i prakse, te ih lišila mnogih životnih radosti.


Recimo, putovanja. U neka zdravija vremena, planiralo se koliko se odeće moći natrpati u torbe, gde će se spavati, kada će se krenuti na put, a po izlasku iz kuće, trebalo je samo u džep strpati pasoše, piše Danas.

No, danas, pre svega toga, treba "samo" uredno složiti potvrde o vakcinaciji, prebolovanom COVID-19, izvaditi pokoji PCR test, proveriti šta od svega toga treba za koju granicu i, eto ga - sve granice padaju, a svet je spreman za osvajanje.

Pandemijske mere zbog širenja koronavirusa državne granice su pretvorile u utvrđenja, što je mnogima ili otežalo, ili onemogućilo bilo kakva međunarodna putovanja.

Vakcinacija, bolest, test ili karantin

Na Balkanu, u zemljama nastalim raspadom Jugoslavije, uslovi za prelazak granica menjali su se mnogo puta, pa su i dan-danas mnogi u nedoumici kako ih uopšte preći, i s kojim dokumentima kako bi dokazali da nisu hodajuće seme novog klastera.

No, ukoliko područje Balkana uporedimo s nekim drugim teritorijama sveta, moglo bi se konstatovati da prekogranična putovanja u ovom delu Evrope, ipak nisu toliko komplikovana, te da bi se, s izuzetkom Slovenije i Hrvatske, u kojima važe stroža pravila Evropske unije i Šengena, kroz sve države moglo proći bez ikakvih pandemijskih dokumenata.

Kako to izgleda u praksi?

Uvidom u zvanična dokumenta svih bivših jugoslovenskih država, jasno je da državljanima svih ostalih "naših" zemalja najteže ući u Sloveniju i Hrvatsku, koje traže ili dokaze o vakcinaciji, ili sveže negativne PCR testove, ili dokaze o prebolovanom COVID-19. Ukoliko nemate ništa od toga, onda morate u samoizolaciju ili raditi test o svom trošku, te čekati rezultate, u karantinu.

Najliberalniji režim u regiji imaju Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija, u koje građani svih zemalja nastalih raspadom Jugoslavije mogu ući bez ikakvih epidemioloških restrikcija. Pasoš ili lična karta, i to je sve, i za zdrave i za obolele.

Srbija je otvorena za sve, osim za državljane Slovenije i Hrvatske, baš kao i Kosovo, koje se vodi principom reciprociteta, pa tako test traži samo od Slovenaca i Hrvata.

Omogućen slobodan tranzit

Putovanja između Srbije i Kosova su nesmetana, jer, Srbija Kosovo smatra svojom teritorijom, pa tako nema niti potrebu da joj nameće bilo kakve mere, dok Kosovo na to odgovara recipročno, odnosno, nikako.

Kada je reč o tranzitu, sve zemlje u kojima su na snazi restriktivne mjere ulaska, dozvoljavaju slobodan prelazak preko svoje teritorije. U Srbiji i Hrvatskoj moguće je boraviti maksimalno 12 sati od prelaska graničnog prelaza, dok je ista mera na snazi i u Sloveniji, koja je do pre nekoliko dana dozvoljavala svega šest sati za prolaz kroz zemlju.

No, treba naglasiti to da, za razliku od Hrvatske i Srbije, Slovenija za tranzit zahteva dokaz o krajnjem odredištu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Novi igrač

Zoran Živković [10.05.2021.]


Video dana

Pametan čovek

Anketa

Koje drvo najviše volite?

Rezultati