Korona

Direktno.rs

15. 04. 2021. 11:20 7

Vučić: Prešli smo tri miliona vakcinacija

"Prešli smo broj od 3.000.000 datih doza vakcina, uskoro ćemo imati 1.800.000 revakcinisanih", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Institutu za virusologiju i serume Torlak, gde je juče izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine Sputnjik V.

- U Srbiji smo prešli tri miliona datih doza vakcina, za 15 dana imaćemo 1,8 miliona revakcinisanih - rekao je Vučić.

Torlak su danas posetili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedsedavajući i srpski Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Vučić je tom prilikom uručio vakcine "AstraZeneka" za Republiku Srpsku, a donaciju od 20.000 doza vakcina preuzeo je predsedsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Direktorka Insituta Vera Stoiljković predstavila je zvaničnicima proces pripreme uzoraka za PCR dijagnostiku, kao i proces proizvodnje vakcine protiv sezonskog gripa.

Vučić je u razgovoru sa Stoiljković najavio da će država proširiti kapacitete Torlaka i najavio da će sutra tim povodom biti održan sastanak.

Vučić je tokom obilaska dobio informaciju da laboratorija tog instituta može dnevno da obradi 3.000 testova i istakao da je potrebno da mogu da obrade 10.000 testova dnevno i da će država uložiti dodatni novac.

- Treba da uložimo u to i sutra ćemo imati sastanak i gledaćemo da proširimo kapcitete. Dovedite sutra na taj sastanak i eksperte za vakcine i laboratorije, kako bi mogli da traže novac od države i da to rešimo - poručio je Vučić.

Dodao je da su Rusi i Kinezi bili oduševljeni onim što su videli kada su bili u poseti Torlaku, stanjem i opremom, uprkos tome što su neki u Srbji u prethodnom periodu pokušavali da unište Torlak.

- Svuda smo kupovali nove mašine, kao i za Insitut Torlak, i za vakcine i za punjenje vakcina - kazao je Vučić.

Dodao je da treba nabaviti i nove mašine za pakovanje i ektiketiranje doza, kako se to ne bi radilo ručno, već na najbolji način.

- Za nekoliko meseci u Torlaku će se proizvoditi i supstanca i tečnost, kada će Srbija biti nezavisna po tom pitanju - rekao je Vučić.

Inače, proizvodnja vakcine "Sputnjik V" u Srbiji počinje od 20. maja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati