Korona

Direktno.rs

18. 12. 2020. 15:40 11

"Antigenski testovi nisu za građane, ne koristite ih"

"Apelujem na građane, koji su uzeli antigenske testove iz apoteka, da ga sami ne koriste, jer to nije namenjeno za kućnu upotrebu. Mogu da se povrede prilikom nestručnog uzimanja brisa, a takođe može i da se dobije lažni nalaz takvim uzorkovanjem. Ti testovi su namenjeni privatnim bolnicama i domovima zdravlja", rekao je Zoran Gojković.

Pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković je naveo o čemu je danas bilo reči na sednici Kriznog štaba, kao i kakve bi mere mogle da budu donete narednih dana.

- Mi smo na sednici Kriznog štaba pričali o trenutnoj situaciji u Srbiji i doneli smo odluku da nastavimo sa primenjivanjem postojećih mera. Dakle, kada je reč o merama za predstojeći vikend, one će biti iste kao i prethodnog. Sve mere koje su do sada bile na snazi - ostaju. Novost je, što je usvojila i Vlada Srbije, da od 20. decembra svi stranci koji ulaze u zemlju moraju da imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, dok će državljani Srbije prilikom ulaska u zemlju takođe morati da imaju negativan PCR test, a ako ga nemaju, moraju u karantin od 10 dana - naveo je Gojković.

"Ustanove kulture od ponedeljka rade duže"

Istakao je da će narednih dana biti govora o novim merama.

- Razgovarano je o daljim merama koje ćemo preduzimati, one prvenstveno zavise od aktuelne situacije, od broja zaraženih, a i u ovom trenutku vidimo da smo uspeli da krivu zaražabvanja zaravnimo. A u zavisnosti od broja zaraženih donosićemo odluke vezane za neke moguće restriktivnije mere, kao i moguće popuštanje - rekao je pokrajinski sekretar i naveo:

- Predlog je da će od ponedeljka biti moguće da ustanove kulture, a to su pozorišta, bioskopi, galerije, muzeji, rade produženo. Videćemo da li će to biti do 20 ili 21 sat, pošto smo videli da je sa epidemiološke strane, ako se poštuju sve mere, teško da se posetioci ustanova kultura zaraze. Najveći problem su nam zaposleni u tim ustanovama, jer je teško da glumci na sceni nose maske i drže distancu.

Osvrnuo se Gojković na to što su se u apotekama pojavili antigenski testovi, ali je apelovao na građane da ih ne koriste.

- U najblažem slučaju je došlo do nesporazuma. Molim građane koji su uzeli antigenske testove iz apoteke da ne uzimaju sami bris, jer to mora da uradi stručno lice. Jer, ako se to uradi na nestručan način, može da se dobije lažni nalaz ili da se nestručnim nalazom brisa povredi lice. To nije za pojedinačno uzimanje, a takođe je opasan i način odlaganja tih testova, jer to je infektivni otpad, koji zahteva posebnu tehniku odlaganja, posebno skladištenje, posebno uništavanje. To je namenjeno isključivo za privatne ustanove, privatne domove zdravlja i privatne bolnice. Zbog te kupovine antigenskih testova od strane građana su zdravstvene inspekcije na terenu od jutros.

Zoran Gojković je istakao i da li su vakcine "Fajzer", koje stižu sledeće nedelje, za upotrebu ili testiranje.

- Tokom sledeće nedelje očekujemo 5.000 vakcina, tokom prvog kvartala još 350.000 vakcina. Srbija je potpisala ugovor za Fajzerom ugovor za nabavku 1.800.000 vakcina i među prvim zemljama je koje su potpisale taj ugovor. Ovo je posledica toga.

On je naveo da će po dolasku prvog kontigenta, Fajzerova vakcina biti podvrgnuta dodatnom ispitivanju u nacionalnoj laboratoriji koja radi pri Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

- Tek onda ćemo moći da je na zakonom propisan način ponudimo svim zainteresovanim gradjanima. ALIMS trenutno radi i procenu ruske vakcine Sputnjik V. Sve što bude od vakcina i lekova na svetskom tržištu, a naše stručne službe procene da bi bilo korisno za naše gradjane, nadležni će učiniti sve da to kupe i uvezu u Srbiju - kazao je Gojković.

"Cena testova od 9.000 dinara ne pokriva sve troškove"

Posebna tema na konferenciji za medije bila je i poskupljenje PCR testova na 9.000, koliko će od 1. januara plaćati oni koji budu hteli da se testiraju na svoju ruku.

- Svi pričaju o poskupljenju PCR testiranja na lični zahtev, a niko ne priča o tome da smo uveli brze antigenske testove kojima se skraćuje vreme testiranja na 15 do 20 minuta. Oni kod kojih se na tim testovima pokaže da su pozitivni neće morati da rade PCR testove. Cena od testova od 9.000 dinara ne pokriva sve troškove već su u nju uključeni potrošni materijal i rad na testovima - rekla je Snežana Jovanović iz Službe za mikrobiologiju Kliničkog centra Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati