Korona

[ Izvor: 24sedam.rs ]

03. 12. 2020. 14:32 0

Srbi iznajmljuju kiseonik za 100 evra kako bi se lečili od korone?!

Na internetu se rentiraju i prodaju mobilni koncentratori kiseonika, kao i digitalni pulsni oksimetri za merenje zasićenosti krvi kiseonikom, a budući da je sve više zaraženih građana Srbije koji su na kućnom lečenju, navodno je počelo i iznamljivanje boca sa kiseonikom, koji je i u javnosti dobro poznata terapija za obolele od kovida 19.

Cena iznajmljivanja mobilnih koncentratora kiseonika je oko 100 evra mesečno, uz 100 evra depozita, dok se u prodaji mogu naći po ceni od 850 evra, piše 24 sedam.

Pored ovog, cveta i prodaja malih digitalnih pulsnih oksimetara kojima se meri nivo saturacije, to jest neinvazivna zasićenost kiseonikom u krvi, koji mogu da se nađu po ceni od 2.000 pa sve do 8.000 dinara.

Jasmina Milošević, v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, rekla je da se konačno izlečila od kovida 19, a da joj je velika ispomoć u tome bio koncentrator kiseonika, jer je sve vreme bila u kućnoj izolaciji.

- Uzela sam od prijatelja koncentrator kiseonika, cela njegova porodica je bila zaražena koronom. Oni su ga iznajmili za 100 evra na mesec dana, a kako su ranije ozdravili, dali su ga meni. Takođe, dali su mi i pulsni oksimetar, kojim sam preko prsta merila saturaciju. To sam radila u konsultaciji s doktorkom doma zdravlja - rekla je ona.

Pofesor doktor Žarko Ranković, infektolog, upozorava da takav aparat nikako ne sme da se koristi bez savetovanja s lekarom.

- To bi bilo kao da pacijenti sami sebi određuju lekove po principu "zato što ga koristi moja komšinica". Onima kojima je niska saturacija i potreban im je kiseonik, isključivo doktor treba da odredi protok tog kiseonika. Ne može neko tek tako, laički ili na osnovu "Gugla" i uputstava, da uzima kiseonik, jer može sebi da napravi više štete nego koristi. Drugo, ako se taj aparat iznajmljuje pacijentima obolelim od korone, pitanje je da li se sprovodi njegova adekvatna dezinfekcija - opomenuo je građane dr Žarko Raković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati