Korona

[ Izvor: N1 ]

29. 11. 2020. 20:20 3

Korona opasnija tamo gde je vazduh zagađen

Osim što je, iz dana u dan, grad sa najvećim brojem novozaraženih koronavirusom u Srbiji, Beograd je često i na listi najzagađenijih gradova na svetu, a nije jedini grad u zemlji u kom građani teško dišu. Sve više je naučnih studija koje pokušavaju da dokažu povezanost između zagađenja vazduha i koronavirusa, a jedna od njih ocenjuje da bi aerozagađenje moglo da dovede do porasta rizika od umiranja za oko 15 odsto.

Studija objavljena u medicinskom časopisu "Cardiovascular research" pokazala je da bi dugoročna izloženost zagađenosti vazduha, koja već izaziva prevremene smrti, mogla da dovede do porasta rizika od umiranja od kovida-19 u svetu u proseku za oko 15 odsto.

Ognjan Pantić iz Beogradske otvorene škole upozorava da su, tamo gde je zagađenje vazduha veće, veći i brojevi obolelih, hospitalizovanih i preminulih od kovida-19.

- Neke su studije bile detaljne, kao ona u Holandiji, koja je pokazala da gradovi koji imaju samo jedan mikrogram više zagađenja imaju i do devet dodatnih slučajeva oboljevanja, dodatna tri slučaja hospitalizacije i dodatna dva do tri smrtna slučaja. Slični su rezultati i za SAD i za Kinu. E sada, neke druge studije su pokušale da dokažu ove neke malo teže argumente, a to je pitanje da li uopšte opstaje duže taj virus u vazduhu, što je nešto za sada za šta nema dovoljno dokazan - objašnjava Pantić.

Udisanje zagađenog vazduha duže vreme za posledicu ima više preminulih od kovida najviše u Češkoj, Kini, Nemačkoj i Švajcarskoj, stoji u toj studiji. Zagađenje vazduha inače povećava rizik od mnogih bolesti - hroničnih plućnih bolesti, astme, bolesti srca, karcinoma, dijabetesa i drugih, a upravo ove bolesti predstavljaju povećan rizik od teškog ishoda COVID-19.

Pulmolog Tatjana Radosavljević podseća da kod hroničnih bolesnika, samo zagađenje vazduha može dovesti do fatalnih pogoršanja njihovih osnovnih bolesti.

- To znači da ti ljudi postaju veoma bolesni, zahtevaju bolničko lečenje, a nekad se to završi i smrtno. S druge strane, ti pacijenti su u grupi rizika da takođe na njih kovid-19 deluje na lošiji način i da smrtno završe zbog toga što oboljevaju od teških oblika bolesti - ističe Radosavljević.

A jedina zaštita, baš kao sa koronavirusom, je neka vrsta karantina. U vreme najvećeg aerozagađenja, kakvo je zima, ne treba izlaziti napolje. A ako se mora, onda sa maskama treba biti obazriv.

- Maska koju nosim štiti od kovid infekcije, ali ne i od aerozagađenja. Prave nano maske, N95 i cela ta serija jedino štiti od aerozagađenja - objašnjava Radosavljević.

Iako se Beograd već godinama bori sa zagađenjem, za čistiji vazduh u glavnom gradu, predlogom gradskog budžeta za 2021, gradska vlast predvidela je 45 miliona dinara manje u odnosu na ovogodišnji budžet. A republička vlast, premijerka Ana Brnabić u svom ekspozeu najavila je novi pravni i strateški okvir za rešavanje ovog problema. Do tada, teret odgovornosti za zagađen vazduh, baš kao za širenje koronavirusa, izgleda pada na građane.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati