Korona

[ Izvor: Beta ]

24. 11. 2020. 15:29 0

Najveći dnevni broj umrlih u Sloveniji od početka epidemije

U Sloveniji je u poslednja 24 sata, od 5.596 testiranih, virus potvrđen kod 1.302 osobe, a od posledica KOVID-19 umrlo je čak 59 ljudi, najviše u jednom danu do sada, objavila je danas slovenačka vlada koja traži drastično povećanje kazni za one koji se ne pridržavaju mera.

Podaci nisu nimalo ohrabrujući, a epidemija se ne smiruje, rekao je na konferenciji za novinare portparol vlade za KOVID-19 Jelko Kacin, dodavši da se ne može govoriti o pojedinim žarištima jer je virus raširen u celoj zemlji, prenela je Hina.

Jedan od uzroka presporog smirivanja epidemije je, kako se smatra, nepridržavanje epidemioloških mera, pa je Vlada uputila u parlament predlog izmena zakona o epidemiji zahtevajući drastično povećanje kazni za prekršioce, tako da bi se maksimalne kazne povećale na čak 10.000 evra s 400 evra koliko su iznosile proletos.

Opozicija smatra da je takvo sankcioniranje neproporcionalno i traži da vlada uspostavi bolju komunikaciju s građanima.

Kako prenose slovenački mediji, epidemiolozi ipak vide pozitivan pomak, a to je činjenica da je pre sedam dana broj novih dnevnih zaraza bio veći - 1.391. Osim toga, smanjen je i udeo pozitivnih testova pa sada iznosi 23 odsto, dok se prošle nedelje kretao i do 30 odsto.

S druge strane, epidemiologe zabrinjava što je uprkos svim restriktivnim merama broj novih zaraza i dalje visok, da se povećava broj hospitalizovanih, ali i broj umrlih.

Za razliku od prvog talasa epidemije proletos, kad je bilo 108 umrlih - taj broj je sada 1.156. Virus je ušao u gotovo sve domove za starije i nemoćne, dok je u prvom talasu zahvatio samo svaku desetu takvu ustanovu.

Po podacima koje je objavilo ministarstvo zdravlja, broj aktivnih slučajeva zaraze virusom trenutno je 20.337, 14-dnevna incidencija iznosi 970, a i dalje se povećava broj onih koji traže pomoć u bolnicama.

U bolnicama je trenutno 1.299 pacijenata, od kojih 204 na odeljenjima intenzivne nege.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati