Korona

[ Izvor: N1 ]

12. 11. 2020. 18:57 6

Dr Žujović: Zdravstveni sistem nam se odavno raspao!

Pulmolog i načelnik dnevne bolnice Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu Dejan Žujović ocenio je danas za N1 da se zdravstveni sistem u Srbiji "odavno raspao".

Prema njegovom mišljenju, epidemija je samo pokazala pravo stanje, dok je po pitanju novih mera poručio da je najpotrebnija striktna kontrola kontakata i samoizolacija.

- Ako vi kao onkološki pacijent ne možete da uradite skener grudnog koša, a 30 godina ste uplaćivali zdravstveno osiguranje, onda to znači samo jedno - sistem se raspao - kaže Žujović.

On je istakao da su mere poput policijskog časa i karantina odraz nemoći.

- Protiv epidemije se bori samo radom, znanjem, saradnjom sa građanima, a ne da dozvolite da se negira prisustvo virusa ili da se šire teorije zavere.

Pravo rešenje je, poručuje, striktna kontrola kontakata i samoizolacija.

- Kada bi epidemija mogla da se suzbije TV gostovanjima, mi bismo bili lideri u svetu. Epidemija se ne suzbija u bolničkim sobama ili jedinicama intenzivne nege - to treba da rešavaju gospoda koja sede na epidemiološkim institutima, i to striktnom kontrolom kontakata i kontrolom onih u samoizolaciji - objašnjava Žujović.

On upozorava da što budemo imali veći broj zaraženih, imaćemo sve veći broj teških slučajeva i da "dolazimo u jako crvenu zonu, jer nema više ko da radi".

- Sad dolaze na naplatu sve gluposti koje su pravljene u prethodnim godinama, poput uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, pa izjednačite lekara sa šalterskom službenicom... I onda nema odobrenih specijalizacija, nema primanja lekara, i dođete do toga da više nema lekara - kaže Žujović i dodaje da trenutno najviše nedostaju anesteziolozi.

Upozorio je da Srbija ne može sama da reši problem epidemije, već da na rešenju mora zajednički da se radi sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom,...

- A mi kao gledamo ko je bolji, ponašamo se kao deca, a čamci su nam puni vode - rekao je Žujović.

Osvrnuo se i na dodelu odlikovanja zdravstvenim radnicima.

- Ono što me je zabolelo je dodela odlikovanja mome prijatelju Vladi Žugiću, koga su tako smestili na "tamnu stranu sile", a on je uvek bio Luk Skajvoker. Neki ljudi nije trebalo da dobiju odlikovanja zato što nikada nisu bili njihovi - ocenio je Žujović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati