Korona

Direktno.rs [ Izvor: Coriere dela sera ]

05. 08. 2020. 10:02 0

VAŽNO OTKRIĆE Lek protiv korone nastaje od antitela?!

Dobre vesti na pomolu. Laboratorija MAD u Sijeni na čelu sa istraživačem Rinom Rapuolijem došla je do velikog pomaka u istraživanju, zaključivši da uz pomoć antitela pacijenata može da se proizvede lek protiv koronavirusa. Takođe se napominje da bi na taj način mogla da se napravi i vakcina protiv virusa Covid-19, koja bi primaoca štitila minimum šest meseci.

- Pogodna antitela tražimo serološkim testovima, proučavamo ih da saznamo što više o bolesti i zahvaljujući tome, biće nam lakše da dođemo do vakcina. Takođe mogu da predstavljaju i vrlo efikasan lek, u obliku monoklonskih antitela, što je već duže vreme slučaj kod pacijenata sa određenim oblicima karcinoma i zaraznih bolesti - navode iz ove laboratorije, prenosi Korijere dela sera.

Za transformaciju proteina prisutnog u krvi do finalnog proizvoda leka i njegove prodaje u apotekama, međutim, potrebno je mnogo posla, tvrde stručnjaci. U Italiji se time bavi Rino Rapuoli, koordinator MAD (Monoclonal Antitel Discoveri) laboratorije nauka o životu Toskane u Sijeni, kao i glavni naučnik i šef spoljnih istraživanja i razvoja "GSK vakcine".

Dobra vest predstavlja to što je pre nekoliko dana tim istraživača identifikovao tri izuzetno snažna antitela protiv Sars-CoV-2. Samo će jedno dostići ciljnu granicu i postaće lek.

Važno je napomenuti to da su Rapuoli i njegove kolege analizirali krv 15 pacijenata koji su hospitalizovani na Institutu u Rimu i Univerzitetskoj bolnici u Sijeni. Većina pacijenata je u fazi oporavka, a neki od njih su se i potpuno oporavili.

- Ovo je biološko oružje koje se bori protiv virusa. Naš cilj je da koristimo te molekule prirodno prisutne u našem telu za proizdvodnju lekova. Da bismo izolovali tri supermoćna antitela, dubinski smo proučavali B ćelije iz krvi rekonvalescentnih poacijenata, izolojući samo one koje su sposobne da prepoznaju virus - objasnio je Rapuoli.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati