Korona

Direktno.rs

12. 07. 2020. 11:22 14

"Nismo imali strategiju za koronu, nemamo ni sad!"

"U Beogradu imamo goru situaciju nego što smo imali u aprilu. Imali smo masovna slavlja i proslave u kojima je bilo svejedno koje je godišnje doba i nije bilo očekivano da virus neće oslabiti kad dođe leto", rekao je epidemiolog Predrag Kon gostujući na TV "Prva".

- Mora da se dođe do svesti i do zaključka da je virus neprijatelj i da moramo da se ujedinimo. Mi jednostavno više ne možemo da pratimo sve kontakte, koliko ih ima. Virus je probio preventivnu barijeru i ušao je u narod - kazao je Kon.

On je takođe rekao da postoji mogućnost uvođenja vanrednih mera, ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih i izrazio nadu da do toga neće doći.

- Mi nemamo baš mnogo izlaza u daljem povećanju aktivnosti, nemamo drugog načina nego da se zatvorimo, da li će to biti vanredno stanje ili vanrdne mere, to je već pitanje. Ja se nadam da neće biti potrebe za tim, mada i dalje imamo povećanje - rekao je Kon.

Na pitanje zašto nosi masku, epidemiolog je rekao da smo ušli u situaciju kada nošenje maski u zatvorenom prostoru obezbeđuje da nema prenosa virusa.

- Ako pričamo za tržnim centrima ili javnom prevozu, tačno je da je udaljenost od dva mesta bezbedna distanca. Međutim, u tržnim centrima ne možete do kraja da kontrolišete tu distancu. Nošenje maski kada se postavi kao obaveza, obezbeđuje da se odmah vidi onaj ko to ne poštuje - dodao je on.

SZO je izašla sa tim da postoji preko 200 raznih naučnika koji ukazuju da je jedino objašnjenje za neke događaje da virus ostaje u vazduhu i nakon toga da onaj ko je zaražen napusti prostoriju, istakao je Kon. 

- Pogrešno je bilo to što smo očekivali da će virus da počne da slabi tokom leta - napomenuo je on.

Takođe, epidemiolog je dodao da su lekari heroji, ali da oni "skoro ne mogu da im pomognu". 

Na pitanje da li postoje neki vitamini koji bi mogli da pomognu da se ne zarazimo od kovida, Kon je rekao da ne postoje.

- Pominje se da D vitamin može da pomogne, a svi ostali ne mogu da štete. Ja nisam nešto ubeđen da će opšte podizanje imuniteta značajno doprineti. Ako govorimo o opštem imunitetu i dalje su najvažnije tri stvari - sad, redovan život, pravilna ishrana. San je zapravo najvažniji, a on je često narušen u ovakvim situacijama.

Epidemiolog je takođe napomenuo da nisu mere naglo popuštene, nego da je problem nastao kada je prekinuto vanredno stanje.

- Problem je što je bilo vanredno stanje, pa kad je ukinuto shvaćeno je da je sve završeno. Imali smo utakmicu koja je pokazala čitavom svetu da smo mi završili sa koronom. Kroz razne stvari je projektovan način ponašanja i svi su počeli da se ponašaju kao da više nema korone, a mere su neprekidno bile tu.

Govoreći o tome da li imamo dovoljno PCR testova za putnike koji isti moraju imati negativan, epidemiolog je rekao da ima, ali je glavno pitanje da li imamo dovoljan kapacitet da sve to odradimo. 

- Problem je što prioritet uvek moraju da imaju kontakti obolelih. Na lični zahtev imamo zakazana testiranja do kraja jula, ali i tu postoje neki problemi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati