Korona

S. Marković

01. 07. 2020. 16:09 5

Epidemiolog iz Vranja za Direktno: Bolnice pune, cele porodice oboljevaju!

Na jugu Srbije poslednjih dana primetan je drastičan rast broja zaraženih koronavirusom, a najkritičnije je u pčinjskom i jablaničkom okrugu. Tako je u poslednjih deset dana u Vranju zabeleženo novih 170 slučaja oboljevanja od kovid 19, u samoizolaciji po podacima Ministarstva unutrašnjih poslova je 120 građana, a od jutros je virus potvrđen kod 11 osoba.

U Leskovcu je čak 403 građana u samoizolaciji, a od jutros je 15 novoobolelih. U Prokuplju je popunjen kapacitet na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“, odnoso trenutno je 16 osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa, a čekaju se rezultati za dvadesetak osoba.

U Topličkom okrugu po podacima MUP Srbije 17 osoba je u samoizolaciji. U Nišu je nemoguće dobiti bilo kakav podatak, jer je na zvaničnom sajtu Kliničkog centra Niš poslednji put informacija objavljena za 22. jun ove godine.Tada je hospitalizovano 39 pacijenata kojima je potvrđen kovid 19.

Ono što muči sve zdravstvene ustanove je nedostatak medicinskog kadra!

- Od jutros je kovid 19 potvrđen kod 11 osoba, tako da je ukupan broj od početka epidemije u Pčinjskom okrugu 572. Trenutno je u vranjskoj bolnici popunjen kapacitet, odnosno 103 pacijenata je na bolničkom lečenju i 25 je u kovid bolnici u Surdulici. Situacija je nepovoljna i zabrinjavajuća - kazao je za Direktno epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju dr Slađan Stanković.

Ono što je primetno je da se virus mnogo brzo širi i da oboljevaju čitave porodice. U većem broju slučajeva reč je o srednje teškoj kliničkoj slici sa upalama pluća.

Slična situacija je i u prokupačkoj bolnici, gde je na bolničkom lečenju 16 pacijenata. Čeka se rezultat za još dvadesetak osoba.

- Svi pacijenti su stabilni. Trenutno je popunjen kapacitet na Infektivnom odeljenju naše bolnice i zato ćemo opet osposobiti jedan deo Internog odeljenja za prijem novih pacijenata - potvrdila je direktor Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" Snježana Arsić.

Ono što je problem u Topličkom okrugu je da je on oslonjen na Niš, odnosno nema svoj zavod za javno zdravlje i da se zato na rezultate čeka duže. Ova bolnica pokriva sve četiri opštine Topličkog okruga, Prokuplje, Blace, Kuršumliju i Žitorađe.

Najveći problem na jugu Srbije je nedostatak medicinskog kadra. Već četiri meseca isti ljudi rade neprestano i zaista su umorni i oscrpljeni. Mnogo je onih koji su na bolovanjima, a za adekvatno lečenje pacijenata pored mladih lekara, odnosno specijalizanata, neophodno je uključiti iskusne is tarije lekare.

Međutim, svi su zbog neprestanog angažovanja na izmaku snage i to je najveći problem sa kojim se trenutno zbog naglog povećanja broja obolelih suočavaju zdravstvene ustanove na jugu Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati