Korona

Direktno.rs

04. 04. 2020. 15:07 1

PREMINULO PET U Srbiji ukupno 1.624 osoba zaraženo koronavirusom

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji je do subote, 4. aprila dostigao 1.624, a broj preminulih popeo se na 44.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 645 osobe od kojih je 148 pozitivno.Do 15 časova, 4. aprila 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je 6.401 ukupno  osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Hospitalizovano je ukupno 1.046 pacijenata, a na respiratoru je njih 89.

Na Sajmu je 69 pacijenata testirano, od kojih je 38 bilo negativno. Oni će u narednih 48 sati biti ponovo testirani i ukoliko rezultat drugog testa bude negativan, biće otpušteni kućama.Od prethodnog izveštaja imamo pet novih smrtnih slučajeva, ukupno 44. 

Preminulo je pet osoba muškog pola, njihov prosek godina je 63,2 i svi oni su imali i druge bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu bolesti. Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut”, Verica Jovanović izjavila je da se u kolektivnim smeštajima primenjuju mere izolacije, kao i da je sve pod kontorolom.

- Uključeni smo u praćenje mere epidemiološke situacije. Tu smo za sve one koji upravljaju tim institucijama. Sve je pod kontorlom, sve mere su preduzete i sve ustanove su u obavezi da primenjuju mere koje mora da primene. Situacija je pod kontrolom, ne odstupa se od mera koje su date - rekla je.

Jovanović je navela da se prema kriterijumima redovno prati stanje zaraženih koronavirusom i da će tek izaći u javnost sa detaljinijim podacima koji se tiču privremenih bolnica.Na pitanje o domovima za stare, ona je rekla da se ove institucije ne odvajaju od ostalih i da se i tamo sprovodi sve kao i kod drugih medicinskih ustavnova.

- Oni su deo državnog sistema i ne odvajaju se. U ovom trenutku primarno radimo na suzbijanju infekcije. Pored pružanja smeštaja, obezbeđena je kontrola svega. Njome upravlja neko ko upravlja samim domom za stare, ali sve preporuke su isti kao i u drugim zdravstvenim ustanovama - rekla je ona.

O Ćupriji

O situaciji u Ćupriji Jovanović kaže da nadležni pokušavaju da utiču na to da se broj zaraženih smanji i utiče da ovaj deo zemlje ne bude više žarište.

- Ćuprija je jedno od žarišta i blizu je Beograda, registrovano je oko 50 sljučajeva u tom okrugu. Sve mere koje se primenjuju u zdravstvenim ustanovama se primenjuju i tamo. Pacijenti usmeravaju prema regionalnom centru gde pripadaju - rekla je ona.

U KCV pet osoba na respiratorimaKada je reč o Vojvodini, u tamošnjem KCV leči se 84 pacijenata koji su hospitalizovani, od čega je njih pet na respiratorima.

- U prethodnih 24 sata od ukupnog broja pozitivnih testiranih, 22 nova pozitivna su iz severne pokrajne - kazao je Zoran Gojković pokrajinski sekretar za zdravstvo.

KBC "Dragiša Mišović" nesmetano radi

Što se KBC "Dragiša Mišović" tiče, Verica Jovanović kaže, da bolnica nesmetano funkcioniše i vodi se računa i oko zaposlenih i bolenika.

- Bolnica je dobro organizovana. Pored zdravstvenih radnika, testiraju se svi tamo. Po potrebi se vrši preraspodela kadrova, i u ovom trenutku ova bolnica može da funkcioniše. Proces lečenja je isti za sve. Posle išćezavanja kliničke slike, osoba je još 14 dana u izolaciji - rekla je Jovanović.Direktor Infektivne klinike doktor, Goran Stevanović kaže da su do sada izlečeni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom.

- Mali je broj izlečenih, ali reč je o ljudima koji imaju slabiju kliničku sliku. Mi smo tek u petoj nedelji pa je rano pričati o izlečenju. Obustava kretanja ne znači da osoba treba da sedi kući i pored toga da oseća tegobe. Kretanje mu se ne ograničava, jer osoba mora da dobije pomoć i dijagnozu - rekao je Stevanović dodavši da po poterbama bolnica se vrši preraspodela timova.

Naglasio je da se u Novom Pazaru formira novo žarište.

- Radimo na tome da se tamo formira bolnica koja će moći da funkcioniše, šalju se respriratori i stručni kadar - dodao je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati