Korona

[ Izvor: Europa.rs ]

02. 04. 2020. 13:37 0

EU laboratorija u Batajnici radi 1.000 testova dnevno

Srbija će moći da testira više uzoraka na COVID-19 nego ranije zahvaljujući sistemu referentnih laboratorija koje je opremila Evropska unija, pa će epidemiolozi u Srbiji moći brže da kontrolišu širenje ove opasne bolesti.

Među opremom koju je EU donirala nalazi se i robotizovani sistem za rukovanje uzorcima koji značajno olakšava proces testiranja i čini ga bezbednijim. Testiranja uzoraka na koronavirus počelo je i u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici (kod Beograda), potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije. Ove laboratorije namenjene su i opremljene za ispitivanje bezbednosti hrane, ali imaju i kapacitete za proveru prisustva virusa kroz PCR testove.U izgradnju i opremanje Referentne laboratorije u Batajnici, Evropska unija je uložila 7.5 miliona evra, dok je Srbija uložila 3 miliona evra U dodatno testiranje na COVID-19 biće uključene i specijalizovane laboratorije veterinarskih instituta u Novom Sadu, Nišu i Kraljevu kojima je EU ranijih godina finansijski pomagala.

- Tokom protekle dve decenije, EU je uvek podržavala Srbiju u modernizaciji zemlje. Sećam se kada sam prošle godine posetio laboratoriju u Batajnici sa srpskim vlastima. Ova laboratorija je dobila 7,5 miliona donacija EU za renoviranje kompleksa, opremanje visokotehnološkim mašinama i robotima, kao i pružanje tehničke pomoći. Prvobitno je osmišljena za testiranje mleka i drugih prehrambenih proizvoda, kako bi se obezbedilo da hrana do koje dolaze ljudi u Srbiji bude bezbedna, hranljiva i kvalitetna- izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.


On je dodao da je izuzetno srećan što vidi da laboratorija koju finansira EU sada pruža ključnu ekspertizu u borbi protiv globalne pandemije.

- Skidam kapu pametnim srpskim inženjerima i dobro obučenom osoblju koje je uspelo da ove robote transformiše u opremu za brzo i sigurno tesiranje uzoraka na COVID-19. Rečeno mi je da laboratorija može da uradi do 1.000 testova dnevno. Ovo je neverovatno uspeh - istakao je Fabrici.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u emisiji Fokus na B92, rekao je "da nam roboti nam ubrzavaju posao i štite nam ljude, kako ne bi morali da rade sa štetnim materijalom. To je mašina koja putem robotske ruke uzima uzorak, sređuje ga i tretira.

Pravovremeno pronalaženje pozitivnih na virus SARS-CoV-2 pomaže i zaraženima, pošto može početi praćenje njihovog zdravstvenog stanja, ali omogućava i njihovu izolaciju, posmatranje njihovih kontakata i smanjivanje potencijala širenja bolesti.

Testiranje uzoraka na koronavirus do pre nekoliko dana je rađeno samo u Institutu "Torlak" u Beogradu i Institutu za javno zdravlje Vojvodine, ali su zbog porasta broja obolelih testiranja počela i u Institutu za javno zdravlje Niš i u Kliničkom centru Srbije. Prema podacima Ministarstva zdravlja, od početka epidemije u Srbiji je testirano preko 3.500 ljudi, a zvaničnici su najavili da će se taj broj u narednim danima značajno povećati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati