Korona

Tatjana Dragojević

25. 03. 2020. 21:31 25

Doktorka iz Švedske: Rade škole i kafići, stari šetaju

"U Švedskoj je do juče od korone obolelo 2.272 osobe, ima 36 preminulih, konkretno imaju 22 slučaja na 100.000 stanovnika. Uprkos tome, u ovoj zemlji rade prodavnice, đaci idu u školu, i naravno na ulicama nema naoružane vojske", priča za Direktno.rs doktorka Dragana Jeličić, pedijatar na Dečjoj klinici u Kalmaru.

U Kraljevini Švedskoj nema policijskog časa, građani se kreću normalno, idu na posao, saobraćaj radi, kao i prodavnice za snabdevanje. Veliki događaji su otkazani, zatvorene su pojedine kulturne ili sportske institucije, ali na lokalu se održavaju utakmice.

- Negde gimnazijalci imaju onlajn nastavu, osnovci idu u školu, ali ne svuda jer se na lokalu donose odluke. Pooštrene su higijenske mere, forsira se pranje ruku, deca (imaju besplatno topli obrok) ne uzimaju sama hranu, već im dele i izbor jela je smanjen. Ukinuto je ono što se jede bez pribora. Policije ili vojske napolju nema, gledam kako je u Srbiji i ne mogu da se načudim. Šta će im maske, za ime sveta? A puške? Da pucaju u viruse ili neposlušne građane - pita nas doktorka Jeličić, dok prenosi situaciju iz Kalmara, grada u kom je posle Beograda i Vojno-medicinske akademije nastavila život i karijeru.

- Odložene su mnoge planirane operacije i hospitalizacije da bi se sačuvali kapaciteti za slučaj porasta broja teško obolelih. Medicinsko osoblje sa simptomima prehlade, gripa i slično, čak i manjim, ne radi dok nije dva dana bez simptoma. Ne rade se analize ako slika nije takva da zahteva prijem u bolnicu. To će se možda promeniti, jer ovako otpada mnogo osoblja zbog banalnih simptoma, koji možda i nisu Covid-19. Naravno, i taj virus u većini slučajeva daje banalne simptome, ali takvi bi ipak bili izolovani u kućama dok nisu potpuno bez znakova 48 sati. Oni koji imaju simptome prehlade, a negativni su na koronavirus, mogli bi i da rade. U istom paketu analiza je i virus gripa - objašnjava nam pedijatar Dečje klinike u Kalmaru.

I u Švedskoj raste broj zaraženih koronom, u toj skandinavskoj zemlji smrtnost je, dakle 1,58 odsto, od kojih na preminule muškarce odlazi 56 odsto - zvanični su podaci Instituta za narodno zdravlje. 

- Većina pacijenata ima i druga oboljenja, dijabetes, bubrežnu, srčanu bolest ili jetre, gojaznost... Rutine u zdravstvu se dinamično menjaju u skladu sa stanjem i potrebama. U početku su se analizirali samo oni koji su došli iz rizičnih područja i imali simptome. Sada se PCR analiza brisa ždrela na koronavirus sprovodi kod svih, koji imaju infekciju praćenu simptomima od strane disajnih puteva i potrebu za bolničkim lečenjem. Nalaz je gotov istog dana, ako je uzorak poslat u laboratoriju do 13 časova.

Posete u bolnicama su smanjene, a zabranjene u domovima za stare. Partner uz mame na porođaju? Da.

- To nije rizična grupa. Ako je neka porodilja obolela i dokazana na koronu, postoji procedura. Važno je napomenuti, ne testiraju se "kandidati" za koronu već bolesni, sa simptomima koji bi mogli to biti, u takvom su stanju da im je potreban prijem u bolnicu. Covid-19 je kapljična infekcija. Dakle, kijanje i kašljanje u lakatni prevoj, a ne u šaku (to ovde niko ne radi, to smo naučili nultog dana po preseljenju u Švedsku), ne dirati se po licu, razumno prati ruke.

Doktorka Jeličić kaže da su mere preventive važne, i da ima izmena u bolnici i na poliklinici.

- Po dolasku pacijenti se sada prijavljuju na šalteru, a ne preko displeja kao obično (ukuca se matični broj i "čekiraš" se). Niko ne nosi maske, sem onih koji rade sa zaraženima, na intenzivnim i infektivnim odeljenjima. Tada se nosi jednokratna plastična kecelja, kapa, maska i zaštitne naočare ili vizir. Na pojedinim hitnim prijemima postoje šatori za trijažu, gde iskusna sestra, a negde i lekar, odvajaju pacijente sumnjive na ovu infekciju, a ostale hitne slučajeve prosleđuju na obični, redovni hitni prijem.

Švedsko ministarstvo zdravlja preporučuju fizičku aktivnost svima i u vreme korone, naravno s akcentom na opreznost. Stari šetaju, a odgovore na sva pitanja građani pronalaze na ovom sajtu.

- Moji roditelji sede već deset dana u garsonjeri od 24 kvadrata na Vidikovcu. Mama (72) je operisana kao hitan slučaj u maju prošle godine, dok nam je bila u poseti. Akutni i koronarni sindrom, petostruki bajpas,  nakon hitnog transporta u kardiohirurski centar udaljen 240 kilometar, nakon što je medicinski potpuno zanemarena u Beogradu. Sada joj svakako preti tromoembolija zbog sedenja više nego korona. Ali ako izađe, tu je i pretnja kaznom u visini petomesečne penzije medicinske sestre. Doduše, može i u zatvor. Ako joj onaj čuvar narodnog zdravlje sa maskom i puškomitraljezom ne presudi odmah po izlasku u nezakonitu šetnju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati