Korona

Direktno.rs

24. 03. 2020. 20:48 3

Četiri dana na granici: Srbi nisu dobrodošli kući

Situacija sa koronavirusom totalno je poremetila svakodnevicu, pa su se usred pandemije, mnogi državljani Srbije uputili u rodnu grudu. Takva situacija je i sa oko 40-oro njih, koji se već četiri dana nalaze zarobljeni na granici između Austrije i Mađarske, bez ikakvih uslova za normalno funkcionisanje, a koji su odlučili da putem video snimka zatraže pomoć.

Oni su najpre istakli da ih na granici ima između 36 i 40, da su četiri dana zarobljeni, noću temperatura pada i do minus četiri stepena, da je među njima trudnica u petom mesecu, te bubrežni bolesnik, toaleta nema, a hrane ponestaje, te im Crveni krst doturi tek nešto da mogu da prežive.

- Čuli smo se sa ambasadom u Austriji. Sva četiri dana pričaju da će sve da se reši u roku od 48 sati. Crveni krst nam donosi dva obroka dnevno. Ujutro malo paštetice i parče hleba, popodne par višli i parče hleba. Ambasada obećava da će se rešiti u roku od 48 sati. Mi razumemo i vanredno stanje i virus. Danas je policajka došla i rekla nam da ovo može da potraje pet, šest nedelja i da idemo kod nekoga u Beč. Mi nemamo nikoga u Beču. Mi smo državljani Srbije. Nama je prebivalište u Srbiji, tamo primamo platu, tamo trošimo pare - priča jedan od ljudi zarobljenih na granici.

On se potom obratio predsedniku Aleksandru Vučiću.

- Mi smo državljani Srbije i platu primamo u toj zemlji. Gospodine, predsedniče Aleksandre Vučiću, i tvoj tim, da li smo mi zaslužili da ne uđemo u našu zemlju? Na ovom parkingu svakodnevno pored nas prolaze Rumuni, Ukrajinci, Bugari, poneki Moldavac, idu putem svoje zemlje. Kod svojih najmilijih. Kod svoje dece, žene, majke, oca. A mi? Čuva nas pet patrola policije, samo zato što smo Srbi. Još uvek smo civilizovani, niko se ne svađa, niko ništa ne radi. U nadi da ćemo da odemo odavde što pre. I svako ko je došao iz ambasade Srbije u Austrije, i pop koji je došao, svi su rekli da je problem u Vladi Srbije, jer nas Srbija neće. Da li smo mi zaslužili da nas Srbija neće? Zbog čega? Zato što smo Srbi ili nemamo pravo više tamo da uđemo?

Ponovo je apelovao na predsednika Srbije i njegov tim, objašnjavajući da u celoj Evropi države prihvataju svoje građane, osim kod nas.

- Mi nismo ubice, nismo kriminalci. Nismo šverceri, mi smo obična radnička klasa koja je otišla u inostranstvo da bi prehranila svoje porodice. I opet ponavljam da sav novac ulazi u Srbiju. Sad nam je pop rekao da smo potencijalne zaražene osobe, da smo potencijalni prenosioci korone. Možda jesmo, ali 99 odsto nismo. Ovde nijedan austrijski policajac nije nosio masku, što je s nama. Kada nas puste u prodavnicu, radnici tamo ne nose masku. Sad je došao pop, ni on nije stavio masku. Mi samo hoćemo da dođemo u Srbiju i da idemo, ako treba u karantin i 15 i 28 dana. Ako neko to ima, niko ne želi nikoga da zarazi. Al molim nadležne u Srbiji da nam omoguće da se vratimo u našu zemlju. Evropa je stala, ali je svaka zemlja povukla svoje ljude natrag. I svi apeluju na svoje građane da se vrate. Mi nemamo pravo da se vratimo zato što smo išli da zaradimo novac? To nije u redu - istakli su.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati