Kolumne

[ Izvor: Dejan Ljutić ]

19. 01. 2024. 06:51 35

Vučićeva panika se zove Viola fon Kramon

Šta bi se desilo ako bi nam Evropska unija suspendovala pretpristupnu pomoć? U tom slučaju neće biti jeftinih kredita Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj. Mogu da nam suspenduju preferencijale koje su nam dali, pre svega za izvoz voća i povrća. Kako bi Aleksandar Vučić objasnio građanima da u tom slučaju poljoprivrednici neće moći da izvoze jabuke i maline zato što nismo uveli sankcije Rusima? Najviše proizvoda, čak 65 procenata, izvozimo u Evropsku uniju. U poslednjih deset godina u Srbiju je stiglo 30 milijardi evra stranih investicija. Od toga je 21 milijarda iz Evropske unije. Ako to izgubimo, ova država nema ekonomsku budućnost.

Male zemlje, kao što je Srbija, imaju ograničenu moć uticaja na tok debata u Davosu, ali da ipak nije loše da budu prisutne. Ovaj put neće biti mnogo predsednika država, što govori o odnosu velikih zemalja prema skupu, da pomalo bledi i gubi značaj. Govoreći o ekonomskoj situaciji, predsednik Aleksandar Vučić poručuje da nećemo moći da računamo na ogroman priliv evropskih investicija i veliku podršku koju smo imali ranije, već ćemo morati da se oslonimo "na svoje snage".

Po navodima naših izvora, on se boji šta može da mu se desi ako Srbija ispadne iz procesa evropske integracije, a boji se i kakva će biti reakcija Moskve ako im uvede sankcije. Pored toga, predsednik je poručio da kada je reč o političkim temama, sve interesuje samo uvođenje sankcija Rusiji i pitanje statusa Kosova i Metohije. Ono na šta se još požalio u Davosu, jeste činjenica mu Viola fon Kramon, uticajna poslanica Evropskog parlamenta, "diše za vratom", da ima utisak da iza svakog ugla sačeka njegovu izjavu i odmah je pobije argumentima na koje ne može da uzvrati.

Viola fon Kramon tvrdi da je reputacija Srbije najgora od 1999. godine. Sama činjenica da evropska poslanica tako govori o Srbiji kazuje da ima osnova za zabrinutost. Prvi put od pada Slobodana Miloševića uz ime Srbije pominjale sankcije i nazadovanje, naročito posle događaja u Banjskoj. Od 2000. godine nikada se sa Srbijom nije tako razgovaralo. Po mnogim parametrima Srbija je najdalje od članstva u Evropskoj uniji. Tako da gotovo svaka izjava Viole fon Kramon dobro oslikava raspoloženje u Evropskoj uniji kada je u pitanju Srbija, a to je činjenica sa kojom je predsednik dobro upoznat. Vučiću smeta što se neko konačno u Evropi setio da progovori jasno i glasno o katastrofalnoj politici njegove vlasti, da stvari nazove pravim imenom.

- Ljudi moraju da razumeju da je Vučić taj koji kontroliše štampu i da već godinama omogućava da Evropska unija, da mi na Zapadu budemo stalno diskreditovani. A novac je uzeo. On ide u Kinu, dok se svi ostali sastaju u Tirani, i pri tom, kako kaže, u stvari šutira u zadnjicu šefove država i vlada EU, ali i svoje kolege na Zapadnom Balkanu. Mislim da to ne mora da se trpi. Ako nekoga ne interesuje Evropska unija, onda može da nastavi da igra bez Evropske unije, ali onda mu ne treba ni novac. A znamo da zavisi od tog novca - kaže fon Kramon.

Dejan Ljutić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 35

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati