Kolumne

Branko Miljuš

01. 09. 2023. 07:20 8

Ima li Vlade u Srbiji

Ko se seća filma "Ima li pilota u avionu", komedije o avionu koji ostaje bez posade, pa pilotira putnik koji je davno prestao da leti zbog manjka sposobnosti? Prepoznajete sličnost sa Srbijom i predsednicom Vlade Anom Brnabić? Prepoznaje je i svaki dobronameran čovek. Od ove poslednje Brnabićkine vlade, dizajnirane poput protočnog bojlera za verifikaciju Vučićevih, ili kako ga ministri zovu - šefovih ideja, niko i nije očekivao ništa.

Ipak, niko nije mogao ni da sanja da ćemo se suočiti sa ljudima koji će ćutati i nakon majskih ubistava. Osim ministra prosvete, svi drugi ministri se prave ludi. Nisu uradili ništa, a deca se vraćaju u škole. Izmene i dopune Zakona  o osnovama sistema obrazovanja koje su usvojene pet dana pred početak nove školske godine kao i preporuke prosvetnim radnicima su donesene bez konsultacija sa učiteljima i nastavnicima. Te mere kao ni akcija vraćanja nelegalnog oružja, ne garantuju bezbednost đaka u školama, smanjenje vršnjačkog nasilja i dostojanstvo prosvetnih radnika koje mobinguju stranački direktori, vređaju bahati roditelji i provociraju njihovi đaci.

Ova Vlada kontinuiteta je, dakle, gluva i slepa na životni problem broj jedan - bezbednost dece. I zato prvog septembra, umesto radosti, Srbijom će gospodariti strah. Strah od mogućnosti da se nešto užasno desi jer smo užas već imali. Pre tog užasa, Vlade SNS koje je vodio ili postavljao Vučić takođe nisu radile ništa. Umesto u obrazovanje, ulagali su u naoružanje. Nisu uradile ništa ni posle prvog upada naoružanog čoveka u školu 2019. godine. Nisu uradile ništa ni povodom snimaka na kojima se vidi kako učenici maltretiraju prosvetne radnike. Gurali su ministri glavu u pesak na podatke o broju mladih koji su žrtve verbalnog, fizičkog i seksualnog nasilja. I danas živimo u društvu nasilja sa Vladom koja uporno ponavlja da sistem nije zakazao.

A to samo znači da Srbija zapravo nema Vladu. Mi živimo u kulisama za film "Zlatno doba" u kome je scenarista, režiser i glavni glumac Aleksandar Vučić. On obećava plate, penzije, kanalizaciju, sajmove, stadione, obećava čak i da će lično doneti mamograf koji ne radi u Leskovcu već godinama. Retko šta ispuni. Ali to prekrije novim obećanjem i kampanjom protiv neistomišljenika.

Tako nam krade normalnost, vreme i živote. Mislite o tome. Mislite o tome da li Srbija može da bude zemlja u kojoj su deca bezbedna u školi i na igralištu. Mislite da li zaslužujemo da živimo u društvu bez nasilja, huligana, agresije i uvreda. Ja mislim da smo dužni da takvu zemlju ostavimo našoj deci. I znam da to žele i oni koji danas glasaju za Aleksandra Vučića jer i pored svih razlika, mi svi imamo jednu zajedničku brigu, a to je budućnost naše dece. Da bismo to uradili, potrebna nam je vlast koja hoće da se bori protiv nasilja, kriminala i korupcije, a ova to dokazano nije.

Branko Miljuš, član Predsedništva Stranke slobode i pravde

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati