Kolumne

Živan Haravan

28. 06. 2023. 10:42 10

Patriote po profesiji

Sve ove stotine hiljada građana koje viđamo već nedeljama na građanskim protestima širom Srbije, možemo nazvati - patriotama amaterima. Zašto? Pa, zato što oni rade, to što rade, čisto volonterski. Oni za "džabaka" šetaju i sve što traže od države svodi se na uspostavljanje stabilne, funkcionalne, pravne, države slobodoumnih građana.

Da se radi o "potkupljenom ološu", kako ih nazivaju "patriote" po profesiji, o kojima će biti reč, posle svake šetnje bi za njima ostale po ulicama novčanice u dolarima, evrima, funtama, poispadale iz nihovih napunjenih džepova. Ali, ne!

Oni sve što traže jeste da ostanu da žive u svojoj, jedinoj, dragoj, voljenoj Srbiji u kojoj će da budu zaposleni bez mobinga, mita, partijske pripadnosti, da rade i zarade svoj pristojan iznos novca u - dinarima.

Nasuprot njih, patriota amatera, postoje i sveprisutni - patriote po profesiji.

Kako ćete, vizuelno, prepoznati patriote po profesiji? Prepoznaćete ih po tome što je, proporcionalno, srpskom narodu sve teže - njihovi stomaci su - sve veći!

Možda su tako ugojeni na nervnoj bazi?! Od sekiracije zbog zlehude sudbine prognanih Srba iz Hrvatske, prebeglih iz Bosne i Hercegovine, a ponajviše zbog teške i zlokobne sudbine Srba na Kosovu i Metohiji?! Teško da je to razlog. Jer, od sekiracije čovek gubi na kilaži, a patriote po profesiji - sve uhranjeniji, svi sa prepunim stomacima.

Pogledajte stomake dr Vojislava Šešelja, Dragoslava Bokana, Milomira Marića, Miše Vacića...

Najveći, u fizičkom smislu, među njima je dr Vojislav Šešelj. Zato, malo više o njemu.

Kada je, svojevremeno, Srbima u Hrvatskoj ponuđen mirovni plan, poznat kao Z-4, kojim je Srbima bila ponuđena široka autonomija u okviru države Hrvatske, dr Šešelj je, kao, profesionalni patriota, išao u sva srpska mesta, držao mitinge i odgovarao Srbe da taj plan prihvate. Majstorski je to obavio!

I šta je usledilo? Usledile su "Bljesak" i "Oluja"! Prognani Srbi će se tamo vratiti kada Karlovac, Karlobag, Ogulin i Virovitica budu ponovo srpski - kaže ovaj patriota po profesiji.

Dr Vojislav Šešelj je "pobedio" Haški tribunal?! Tamo je otišao, kaže, dobrovoljno, a da li po dogovoru sa nekim(a), reći će istorija. Tamo je udario "pečat" na predstavu o Srbima kao neotesanom narodu, kada je tražio da lično pročita svoje pismo administraciji tribunala. Pred celim svetom je glasno poručio administraciji da može da mu "po...i k...c!"

Tamo se razboleo, a brinuli su se o njemu, lečili ga, operisali, imao je tretman kakav je mogao da ima samo holandski kralj! Slučajno?

Njegov izlazak iz haškog "kazamata", gde se jelo, pilo, družilo sa hrvatskim i muslimanskim zatvorenicima(?), takođe je upitan. Stiče se utisak da su se sa njim, onako prijateljski, izgrlili, izljubili svi zaposleni u tribunalu, uključujući i sudije. A, "da se Vlasi ne sete", naknadno je "osuđen"?!

Da li je dr Šešelj najveći Srbin? Neumesno pitanje za pametne ljude, ali za one koji i danas kažu da je to dr Šešelj, evo pitanja:

Ko je veći Srbin? Nikola Tesla ili dr Vojislav Šešelj?

Odgovor: Na neizmernu sreću čovečanstva, a na neizmeran ponos srpskog roda, više vredi jedna Teslina sijalica nego Šešelj sa svih milijardi tona njegovih (bezvrednih) "patriotskih" knjiga!

Dragoslava Bokana, kažu, filmskog režisera, kao patriote po profesiji, nema nešto da snima i režira filmove. Mogao bi on da od gazde dobije brdo para za film, ali kao profesionalni patriota, ima drugo zaduženje. On treba da svima nama režira horor od života! "Ratovaćemo protiv NATO!" - poručuje nam ovaj ugojeni tip. Naravno da niti možemo niti smemo. No, u jadnoj režiji ovog, kažu, režisera mi treba da budemo zahvalni njegovom gazdi što rata sa NATO neće biti. U protivnom, obistinile bi se reči onog, bivšeg, novinara samoizgnanog u planinu i šumu, da će Beograd i Niš biti novi Hirošima i Nagasaki! Ali, dok je nama Bokana, Srbija bi i iz takve kataklizme izašla kao pobednik.

Milomir Marić, koji svoju stomačinu vešto krije stolom u studiju srećne televizije, svakodnevni je domaćin raznih nam profesionalnih patriota koji se, kada se siti ispričaju i stvore sebi utisak da su se junački isprsili NATO-u, sele na Pink da kod poznatog ljubitelja prasetine i jagnjetine, prežvakavaju istu, "patriotsku", priču.

Ko su obožavaoci ovih profesionalnih patriota? Mogu se videti i čuti na nastupima jednog pevača koji se enormno obogatio pevajući "patriotske" pesmuljke. Tu se publika junači, na prazno, do mile volje. Na jednom njegovom nastupu viđen je i naš, vrli, direktor BIA Aleksandar Vulin kako "u transu" peva "rodoljubive"
pesme. A Vulin je vrhunski profesionalni patriota!

Njihovo "junaštvo" nikada nećemo videti u sukobu sa bilo kojim stvarnim - spoljnim neprijateljem države Srbije. Jer, kukavice su to!

Oni bi svoj "patriotizam" hteli da pokažu u sukobu sa patriotama - amaterima! Sa građanima države Srbije! Tu počinje i završava njihovo "junaštvo"!

Živan Haravan

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati