Kolumne

[ Izvor: Bratislav Marković ]

20. 04. 2023. 06:00 2

Za sve hrabre tužiteljke, ma kako ih zvali

Građani su željni promena. Zbog toga, ko god se na bilo koji način usprotivi ovoj nakaradnoj vlasti, dobija epitet heroja. I zaista, svako ko je protiv ovog režima, jeste ako ne heroj, a ono, izrazito hrabar čovek. Na taj način treba da doživljavamo i tužiteljke Jasminu Paunović i Bojanu Savović.

Protest podrške nazvan je "za naše Laure", po hrabroj rumunskoj tužiteljki Lauri Koveši. Zaista ne znam da li su Laure, ali što se mene tiče, u potpunosti ih podržavam. Zbog toga što su se usudile da podignu glas u
osinjem gnezdu. A to nije ni lako, ni malo.

Pokušaću da objasnim zbog čega smatram da su hrabre i zašto VJT u Beogradu smatram osinjim gnezdom. Više javno tužilaštvo u Beogradu je u operativnom smislu, uveren sam, najznačajnije tužilaštvo u Srbiji. Ovo zbog toga što su sedišta svih javnih preduzeća, državnih organa i ustanova, dakle svih subjekata u kojima može doći ili dolazi do kurupcije u Beogradu, tako da je VJT u Beogradu stvarno i mesno nadležno za gotovo sva značajnija krivična dela, vezana za korupciju. Zbog toga vlast, posebno ovakva vlast, želi apsolutnu kontrolu nad ovim organom.

Bojana i Jasmina, podigle su glas apsolutno opravdano, jer im je Nenad Stefanović oduzeo izuzetno značajne predmete iz oblasti korupcije, za koje su one specijalizovane i dao u rad drugim zamenicima. Kao advokat koji ne postupa u kretnim predmetima, nemam neposredna saznanja o njima, a naravno da smatram apsolutno nekorektno da o tome raspravljam na osnovu podataka dobijenih iz medija.

Neću ovde tumačiti ni pravilnike tužilaštva, ali je sigurno da je oduzimanje predmeta postupajućem zameniku tužioca, najblaže rečeno neuobičajeno. Ovo, međutim, nije jedina stvar koja je neuobičajena u ovom tužilaštvu. Neuobičajen je pre svega izbor Nenada Stefanovića na ovu važnu funkciju. Dok studenti sa najboljim prosekom i dugogodišnjom praksom u tužilaštvu, bivaju gurani u stranu, što za epilog ima odlazak najboljih iz najvažnijeg tužilaštva u zemlji, za tužioca je postavljen čovek svakako "tanke" biografije, a sigurno je da je po stručnim merilima postojao veliki broj ljudi sa neuporedivo boljim rezultatima i dužim tužilačkim stažom.

Iz svega se jasno može zaključiti da je izvršna vlast, na ovu ponavljam, najznačajniju tužilačku funkciju, postavila svog čoveka, čiji je zadatak da kontroliše sve i svakoga u organu na čijem je čelu.

Tužilaštva i sudovi, to već pouzdano znam, prepuni su klimoglavaca i onih koji ako nisu na direktnoj vezi za izvršnom vlasti, ono bar nisu spremni da se usprotive "sugestijama", u predmetima u kojima postupaju. Poslednjih godina, svedoci smo ogromnog pritiska kako na nezavisnost pravosuđa, tako i na samostalnost tužilaštva.

Zbog toga postupak Jasmine i Bojane još više dobija na značaju. I ako nismo u mogućnosti da im pomognemo, ljudski je da im damo podršku. Jer, nakon mnogo godina one su pokrenule nešto. I dobile podršku od kolega iz većeg broja tužilaštva. A verujte, iza svakog potpisa stoji hrabrost i to se mora poštovati.

Ne pada mi napamet da ih napadam zbog bilo čega, a posebno ne zbog odazivanja pozivu američkog ambasadora. Posebno zbog toga, što je ova poseta bila javna.

Ko zaista želi promene, ne sme biti netolerantan prema hrabrima. Ako nam niko nije dovoljno dobar, stručan, pošten, lep, rodoljub, patriota, bojim se da ćemo ovu katastrofalnu i pogubnu vlast još dugo gledati.
I, naravno, uvek sam za to da i mi muškarci budemo ravnopravni sa ženama.

Ali deluje da će u borbi za pravnu državu važnu ulogu igrati žene. Hrabre, stručne i odlučne.

Možemo ih zvati Laure, ili samo Jasmina i Bojana. Kako god, važno je da ih podržimo, a ne da ih napadamo.

Bratislav Marković, advokat

(www.bratislavmarkovic.com)

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati