Kolumne

[ Izvor: Marko Marjanović ]

01. 04. 2023. 09:48 1

Bane "the tiger" Prelević

Momak koji je srušio Cibonu! Košarkaš koji je obeležio grčki basket! Srbin koji se ne plaši Nikosa Galisa! Sve su ovo bili naslovi iz najuglednijih sportskih magazina koji pišu o košarci. Branislav Bane Prelević.

Povod za podsećanje na karijeru ovog sjajnog košarkaša je odluka košarkaškog kluba PAOK iz Soluna da se dres sa brojem 7 povuče iz upotrebe, dana 1. aprila ove godine i da ubuduće bude okačen pod svodove solunske hale.

Malo koji igrač se može pohvaliti ovim uspehom. Prelević je svojom karijerom to svakako zaslužio.

Počevši od malih nogu da se bavi košarkom brzo su ga uočili iz KK Crvena zvezda. Iako je tada mladi as crveno belih odigrao samo dve seniorske sezone u klubu, ostavio je dubok trag. Pre svega kao igrač koji je maltene sam odigrao polufinalnu utakmicu plej-ofa sezone '86/87 protiv Cibone, koja je u tom trenutku bila ubedljivo najdominantniji klub u staroj SFRJ.

Vredi se podsetiti da je Cibona tada u svojim redovima imala jednog od najboljih igrača svih vremena - Dražena Petrovića.

Ta utakmica je bila obračun dva vrhunska šutera. Bane Prelević je sa 32 poena na toj utakmici bio proglašen igračem utakmice - bio najzaslužniji što se Zvezda plasirala u finale.

Karijeru nastavlja u solunskom PAOK-u gde postaje jedan od igrača koji su obeležili grčku košarkašku ligu. Srčan, hrabar ulazio je u duele sa najboljim igračima grčke, ali i evropske košarke. Definitivno postaje ljubimac navijača koji mu dodeljuju nadimak TIGAR.

Solunske navijače je „kupio“ sukobom sa jednim od najboljih igrača grčke, Nikosom Galisom.

Ono što je Prelević napravio za osam godina u Solunu spada u domen naučne fantastike. Iako je Žarko Paspalj izabran većinski za najboljeg Jugoslovena koji je ikad zaigrao u grčkoj ligi, za mnoge je to bio Bane Prelević. Košarkaš koji je najviše napravio u Grčkoj, pretvorio je PAOK u jedan od najboljih timova našeg kontinenta u najboljem periodu košarkaške istorije.

Sezone 1990-91, Bane je vodio PAOK do najvećeg uspeha. Titula u Kupu pobednika kupova 1991. u Ženevi, gde u finalu pada Saragosa sa 76:72, Prelević je proglašen igračem utakmice, sa 31 postignutim poenom! U celom takmičenju ostvario je prosek od 25.7 poena po utakmici, a Saragosi je u ranijem susretu u grupi ubacio 41 poen uz šut 15-21 iz igre.

Bane Prelević je svom PAOK-u doneo titulu prvaka Grčke. Drugu u istoriji, prvu nakon 33 godine. U domaćem prvenstvu je ostvario prosek od 24.2 poena po kolu, dok je još uspešniji bio u još jednom Kupu kupova gde je PAOK opet igrao u finalu. Tamo je Prelević postigao preko 25 koševa u proseku!

U finalu je Bane protiv Reala iz Madrida odigrao fenomenalno, ubacivši 29 poena, iako su tu utakmicu izgubili 63:65. Tada nastaje fotografija koju svi navijači PAOK-a drže u svojim albumima.

Ova fotografija stoji i u holu dvorane PAOK da podseti svakog igrača na ljubav Banetovu prema ovom klubu.

Ostaće zapamćena skandiranja i pesme koje su verne "paokare" posvetili svom košarkaškom idolu.

"O BANE, BANE"!

Siguran sam da će se i danas iz grla navijača čuti Banetovo ime.

Bane je to svakako zaslužio.

Marko Marjanović

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati