Kolumne

[ Izvor: Živan Haravan ]

30. 01. 2023. 06:00 4

SANU u duplikatu

Šta će nama SANU?! Kada se to naša država konsultovala sa SANU po bilo kom pitanju od nacionalnog i sveopšteg interesa naroda-građana Repiblike Srbije? A, njeni članovi, osim hrabrih pojedinih akademika, izbegavaju da se upuste u bilo koju javnu raspravu iz neutvrđenih, samo njima znanih, razloga. Dobro, pitanje je postavljeno u šaljivoj formi i naravno da je SANU institucija od nacionalnog značaja koja bi trebalo da je aktivno uključena u rešavanju raznih društvenih problema i pojava. Ili se, to, dosta akademika drži one sintagme nepoznatog mudraca: "Kada se čovek sve više udubljuje u navolje i probleme, to će ih više imati".

No, pravi odgovor na slobodnije postavljeno pitanje leži u "činjenici" da mi imamo "duplikat" SANU! A, to je Vlada Republike Srbije! Sve društvene oblasti koje u svojim odeljenjima pokriva SANU ima i Vlada Republike Srbije u svojim resornim ministartvima. I to od prvog, posleratnog, višestranačja do danas. Koliko je tu samo prošlo "mudraca", "sveznalica" "genijalaca"...

I za razliku od SANU, Vlada je daleko fleksibilnija za prijem i afirmaciju "stručnjaka" iz raznih oblasti. SANU mnogo cepidlači oko prijema novih članova. Njihov novi kandidat za prijem u članstvo mora da dokaže svojim radovima da je stručnjak za određenu oblast. U Vladi, ako izrazi želju za određeni ministarski resor, Ana Brnabić, predsednica Vlade (pandan Predsednika SANU), "izlazi u susret" svakom koga je "odabrala" za njen "tim". Tako advokat može biti ministar odbrane ili ministarka kulture; ekonomista - ministarka zaštite životne sredine; pravnik - ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture; dipl.bankarka - ministarka rudarstva i energetike; pasionirani porodični ljubitelj vlasti - ministar za brigu o selu...
Naravno, prethodno svi oni moraju da budu članovi ili simpatizeri SNS, što bi, u skrivenom značenju, moglo da bude i: Srpska nadarena stranka (daš dar-primiš dar) ili, možda, Stranka nadarenih sveznalica. Rotacija u SANU nije moguća. U vladi je poželjna i moguća. Svaki resorni ministar, u svakoj rokadi Vlade, može da iz jednog resora pređe u drugi, jer, naprosto, to su upotrebljivi ljudi za svaku ob(v)last. Uz to, nema tog znanja koje oni ne poseduju.

To su i veoma uspešni ljudi. a nama, baš, takvi trebaju. Ana Brnabić, predsednica Vlade živi u vili na Dedinju sa svojim bračnim drugom/drugaricom i detetom, dok predsednik SANU ima običan stan u Beogradu. "Radno" mesto ministra može biti odskočna daska za mesto ambasadora, dok akademik ostaje da tavori u u SANU. Ministri, sa svojim šoferima i u crnim limuzunama, dolaze na "posao" u Vladu, a akademici u SANU navrate ili dolaze gradskim prevozom.
Tako da se nameće konstatacija da imamo "uspešnu" Vladu koja komotno može da bude zamena SANU, jer, ionako je, sada, njen pandan. Nikakav problem ne bi bio da Vlada, u cilju štednje, predloži jednovišestranačkom parlamentu da se ukine SANU. Dve institucije mudraca i "mudraca" previše je za jednu malu zemlju.

U tom slučaju Vlada bi ostala u Nemanjinoj ulici, jer bi njeno preseljenje u sadašnje sedište SANU u Knez Mihailovoj ulici bilo, malo, nezgodno. Mnogo je tamo, naroda! Svakodnevno! Zato, ona velika i lepa zgrada SANU mogla bi da bude nova, impozantna kineska robna kuća.

Živan Haravan

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati