Kolumne

Živa Vekecki [ Izvor: Danas ]

06. 12. 2022. 06:42 7

Surova realnost

"Orlovi" su poleteli u Katar na krilima nerealnog optimizma selektora, fudbalera i naravno nas navijača. "Prizemljenje", povratak u stvarnost, je bio bolan – osvojen je samo jedan bod, opet smo Svetsko prvenstvo završili već utakmicama u grupi. Neuspeh, tvrde "stručnjaci", "analitičari" i naravno navijači. Da li je baš tako?

Da je priznat gol Ronaldu u Beogradu, da Mitrović nije u poslednjim minutama dao gol u Lisabonu, da li bi bili učesnici ili samo posmatrači Mondijala? Upozoravao sam i posle pobede nad Norveškom u Ligi nacija da ne smemo "visoko da letimo", da nemamo pravo nikom da pretimo. Ali…
Euforiji sam, priznajem, podlegao i ja. Čak i posle debakla protiv Brazila (poraz od "samo" 2:0 ne odslikava realno stanje na terenu) nije me mnogo pokolebao. Setio sam Svetskog prvenstva u Italiji 1990. godine. Tada je u prvoj utakmici Nemačka "demolirala" Jugoslaviju (4:1).

U drugoj utakmici posle mnogo muka pobedili su Kolumbiju (1:0), u odlučujućoj utakmici u grupi ubedljivo savladali UAE (4:1), potom u osmini finala fantastičnim golovima sadašnjeg selektora Dragana Stojkovića eliminisali Španiju (2:1), a u četvrtfinalu tek posle "penal ruleta" eliminisani od Argentine i na kraju su osvojili 5. mesto.
U Italiji su tadašnjem selektoru Ivici Osimu "izbrojali" da je popio 11 flaša viskija. Piksiju nisu „brojali“ ali su "znali" da je došao pijan na konferenciju za novinara. U Italiji su fudbalerima "brojali krvna zrnca", ko je Hrvat, ko Srbin, Slovenac, Bošnjak…

U Kataru su "virili" u spavaće sobe fudbalera i njihovih supruga. Ali, Osim je u Italiji imao na raspolaganju dvadesetak fudbalera podjednakih kvaliteta, bilo je na selektoru da bira da li će u srednjem redu igrati Katanec, Šabanadžović, Brnović, Prosinečki, Stojković, Sušić ili Savićević. Koliko je to bila kvalitetna reprezentacija potvrđeno je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Švedskoj odakle su nas vratili zbog "ničim izazvanih sankcija" (Danci, drugoplasiranii u našoj grupi su postali prvaci Evrope). Stojković, nažalost, nema taj luksuz. Recimo, posle Baneta Ivanovića i Aleksandra Kolarova Srbija nema "krštene" bekove. On ima startnih 11 i ako samo jedan od njih nije na visini zadatka dolazi do (velikih) problema. Nažalost u Katar su nedovoljno oporavljeni došli Mitrović, Vlahović i Kostić, a to je za ovu reprezentaciju (pre)veliki hendikep.

Da li je selektor mogao umesto Mike pusti Peru da igra, da li je potreban psiholog, da li je prisustvo žena, jutjubera, navijača u hotelu smetalo... Sve su to "samo" finese. Surova realnost je da Srbija nema ni bolje fudbalere ni boljeg selektora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati