Kolumne

[ Izvor: Marko Branković ]

05. 12. 2022. 10:10 29

Slučaj akademika Kostića

"Potrebno je promovisati stav da je Srbiju moguće voleti na više načina". U ovu rečenicu staju svi naši porazi, strahovi i nadanja čiji je intenzitet u vremenu zla na maksimumu. Izgovorio ju je Vladimir Kostić, predsednik SANU, koji nakon dva mandata odlazi ostavljajući intelektualnoj i kvaziintelektualnoj eliti da se bavi njegovim nasleđem kako u Akademiji tako i u društvu.

Dobro obavešteni izvori tvrde da će gospodina Kostića zameniti Slavenko Terzić. To je onaj lik koji je Šešelju izdao potvrdu da je Srbin a onda ga branio u Hagu. Posle toga ga je Vučić nagradio ambasadorskim mestom U Moskvi. Terzić je od maja meseca 2022. godine inostrani član Ruske akademije nauka, a ujedno je i dugogodišnji član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske. Ideju o preuzimanju vodstva SANU čoveku sa ovakvom biografijom lakše je razumeti ako je stavimo u kontekst sa postavljenjem ruskog čoveka Aleksandra Vulina na čelo BIA i izborom proruskog političara opšte prakse Ivice Dačića za ministra inostranih poslova.

Još uvek aktuelnom predsedniku SANU Kostiću, po sopstvenom priznanju, ministri nisu odgovarali na pozive. Ne zato što ih je bila frka da ih Kostić ne upita da objasne odakle im diplome kojima se oni ili kolege hvale, već zato što je to bila poruka režima čoveku koji je odbio da prestane da misli i govori. Kostić je poruku razumeo. Povlači se tiho u Srbiji koja glasno ćuti. I on i kademija su u vremenu agresije i nasilja postali žrtve ignorisanja. Retka čast uz jednako loš rezultat po sve zainteresovane plus državu i narod. Ovaj pristup izabran je nakon što su se od glavnog aktera kao od zid odbila naklapanja o njegovoj seksualnoj orjentaciji, onomad kada su ga drugi put izabrali.

Već sada je jasno da će se novom predsedniku SANU ministri javljati na telefon. Kada se direktiva promeni njih neće biti blam. Oni i nisu zainteresovani da misle već da rade kako im se kaže. Ako znamo da je Vladimir Kostić demokrata, evropljanin i čovek dijaloga onda je jasno i gde je nastao nesporazum sa režimom koji je javnost pretvorio u minsko polje u kome se kako Kostić kaže ne progoni samo nečije mišljenje već lovina postaje sam čovek. U takvoj realnosti opravdan je i realan strah od scenarija koji je doživela čak i SPC.

U svom ishodištu taj scenario znači pretvaranje još jedne nacionalne institucija u pozornicu za promociju vođe, samoizolacije i površnosti. Ponovo, kao u filmu Dan mrmota, živimo godine raspleta u kojima je nekada Milomir Marić pre nego što je otvorio Dugu za Miru Marković promovisao čuveni Memorandum. Epilog nove simbioze SANU i režima osim novih godina patnje mogla bi da bude i još jedna špica za Jutarnji program TV Pinka.

Najbolji Marićev đak Jovana Jeremić koja je sa srećne prebegla u ružičastu televiziju već je u te svrhe zloupotrebila Narodnu Skupštinu pa zašto ne bi i SANU. Posebno ako tamo više nema poslednjeg uporišta pristojnosti koje uvek čini čovek a ne funkcija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati