Kolumne

Luka Benčik

04. 12. 2022. 14:12 0

Crni SNS petak

Ovogodišnji crni petak je prošao i jurnjava za jeftinim krpicama i modnim aksesoarima u čiji fundament su utkani krv i znoj azijskih i afričkih naroda, gde se životni vek može uporediti sa prosečnim trajanjem jedne Miele veš mašine.

Crni petak je iskoristila i vladajuća kupoprodajna garnitura Srbije, čije se sposobnosti u ovladavanju marketinškim instrumentima i kontrolisanje celokupne situacije gde su penzioneri i simpatizeri napredno- pljačkaške organizacije dovedeni u stanje spremnosti žrtvovanja budućnosti svojih potomaka zbog famozne cifre od 100 evra i podstrekivanje želje da se za Vučića učini sve kako on ne bi doživljavao emocionalni roler - koster svaki put kada se izvršava proces istorijskog obraćanja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Oni Njega vide kao deo svoje porodice, nekoga ko sedi za nedeljnom trpezom kao na remek-delu "Tajna večera". Viktimizacijom Njegovog lika i dela, i svakodnevnim frktanjem i duvanjem u kamere, svaki njegov potez je opravdan i podržan od strane pristalica, gde emocije pristalica kuljaju poput gejzira na Islandu.

Čini se da će se ovogodišnja akcija za crni petak odnositi na Rio Tinto i iskopavanje litijuma. Da će iskopavanja biti, može se zaključiti iz izjava koja su data od čelnika Vlade i nove garniture u ministarstvu energetike i rudarstva, iz čijeg kabineta će krenuti ubrzana kampanja u finaliziranju projekta Rio T(K)into. Zakonske procedure za dobijanje dozvola su se dobile brzinom Milenijum falkona iz Ratova zvezda, uprkos protivljenju stručnjaka iz oblasti rudarstva i ekologije.

Dok stručna lica iznose argumente i činjenice zašto ne treba vršiti iskopavanja, jedan čovek se i dalje kaje zbog greške kada je Srbija odustala od iskopavanja litijuma. Srpska verzija Grete Tunberg, direktor kampanje "Kreni- Promeni" Savo Manojlović je pre godinu dana proglasio pobedu nad Vučićem kada je navodno povučen spori Zakon o eksproprijaciji, i kada je još jednom euforija preovladala razum. Pobeda je bila kratkoga daha, a rezultati tog protesta su naivnost i ogoljavanje političkih aktivista i stavljanje pod lupu njihovu nesposobnost definisanja ciljeva protesta i zapostavljanje problema koji su već počeli sa radom i razaranjem Srbije - Zijin Mining i ostali projekti slobodarsko - bratskog naroda iz Azije, popularnije Kinezi.

Postavimo jedno pitanje: da li ćemo znati kada je Rio Tinto stavio svoju imperijalističku kandžu na Srbiju, kada će ugovori biti dostupni javnosti?
Godinama smo gledali strane investitore i njihovo iskorištavanje beneficija koje im se automaski dodeljuju. I iz toga se mora izvesti sledeći zaključak: ne koliko će Rio Tinto investirati u Srbiju, nego koliko ćemo mi morati platiti njegov dolazak i izvlačenje profita iz Srbije. To je isti princip pregovaranja koji se već 2 decenije vodi i oko Kosova: mi njima sve, oni nama ništa. Cifre vezane za Rio Tinto se menjaju iz dana u dan kao na njujorškoj berzi. Poznavajući funkcionisanje naše vlasti, pregovori sa Rio Tintom se vode kao na turskom bazaru, gde će se investicije preusmeriti u dobro poznatom smeru: džepovi, funkcionerske vile, splavovi, napirlitane dame sa fleksibilnim moralom i sl.

Brojke kojima se ova vlast hvali da će biti upumpane u budžet u godinama koje dolaze, su toliko niske da se krediti u iznosu jednogodišnje investicije od Rio Tinta uzimaju u roku od par dana. Politikom pražnjenja bi se mogao definisati period od prethodne tri decenije. Sadržaj ambalaže (privreda, finansije, stanovništvo) će se isprazniti, a ambalaža (Srbija) će završiti na deponiji.
U odabiru kadra usledio je jojo - efekat. Od novopostavljenih kadrova, uzmimo primer Šapića, dovela je do efekta kada je prethodni kadar, u ovom slučaju Vesić, postao poželjnija osoba i čovek koga hvale zbog njegovih sposobnosti rukovođenja i organizacije.

Mora doći do proizvodnje robe, privrede, prosvete i logičkog zaključivanja; a manje proizvodnje ideologija i crkvenog progresivizma. Uključivanje logike, razuma su jedina rešenja i prelazak iz režima života sa sedmog oblaka u realnost. I prelazak iz modusa ključara- nacije u institucionalni sistem koji funkcioniše perpetum mobile, bez orijentalno - despotskog modusa. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati