Kolumne

[ Izvor: Dragiša Čolić ]

02. 12. 2022. 06:00 9

Ništa nam nije, al' leka nam nema - još uvek!

Al' njega nema, što bi rekla Tijana Dapčević u pesmi istoimenog naziva. Doduše, ono tamo je bio vic - u nadi da bolest neće dugo potrajati, a ovo sada je dijagnoza.

A kad smo kod viceva, pre neki dan na Fejsbuku naiđoh na naslov: "Nije vic - Zagorka Dolovac je danas dobila nagradu za doprinos promociji vladavine prava!" (VMM). Za mene, koji se pravom bavi duže od 50 godina je to bilo neverovatno - kao kad bi neko dao nagradu Nemcima za doprinos rastu nataliteta Jevreja za vreme Drugog svetskog rata, pa potražih tu vest i konačno je nađoh - tačna je, nije vic, a nagradu je dodelilo Udruženje tužilaca i sudija Srbije.

Među nagrađenima je i predsednica Vrhovnog kasacionog suda, Jasmina Vasović, koja je na tu funkciju izabrana pre nešto više od godinu dana, pa se postavlja pitanje kad ta osoba stiže da u tako kratkom periodu stekne toliku zahvalnost tužilaca i sudija.

A sve se to dešava u zemlji koja duže od 10 godina ne može da dobije prelaznu ocenu za poglavlje 23 - vladavina prava, u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji, iako njeni najviši zvaničnici ne propuštaju nijednu priliku da istaknu da je Srbija i dalje posvećema prijemu u tu zajednicu - u momentu, kad smo ocenjeni nikad gore u godišnjem izveštaju te zajednice.

Iz tih činjenica se može izvući više zaključaka. Poznato je da već duže vremena postoji Društvo sudija. Nije mi poznato, da postoji i društvo tužilaca, pa je verovatno to bio razlog da neko inicira i osnivanje udruženje tužilaca, ali zašto udruženje tužilaca i sudija? To ne može drugo da znači, već da među sudijama postoji podela. Na one koji su i dalje u Društvu sudija i one kojima tu nije sve potaman, pa se opredeljuju za novoosnovano Udruženje tužilaca i sudija.

Ostaje još samo da se kaže ko je osnivač i predsednik tog udruženja. To je Nenad Stefanović, Viši javni tužilac u Beogradu, koga sam u tekstu od 21. novembra ove godine nazvao Zagorkin mali, zbog neverovatnih gluposti i izazivanja javnog incidenta u Palati pravde, zato što njegov kolega Predrag Milovanović, član Državnog veća tužilaca (DVT) nije u prolazu hteo da mu se javi. 

Sledeći zaključak koji se iz svega toga može izvući je da glavne vedete našeg pravosuđa; Zagorka Dolovac, državni tužilac, i Jasmina Vasović, predsednica Vrhovnog kasacionog suda, pripadaju istoj opciji, još gori da one primaju nagrade od te opcije, a najgori je onaj koji se ne može izbeći - da se svi oni nama u stvari rugaju.

Na žalost, postoji i ono najteže saznanje - uvraženo je shvatanje da su penzioneri glavni oslonac ovog režima, što jednostavno ne može da bude tačno, bez obzira što i oni dobrim delom tu spadaju. Oni jesu izmanipulisani, ali jednostavno nema njih toliko da bi u tome bili presudan faktor. Glavni oslonac ovog režima su gomile kupljenih intelektualaca od kojih su ovde navedeni samo neki od njihovih reprezenata.

I otuda onaj naslov - Ništa nam nije, al' leka nam nema. Neka je i vic, ali ostavimo viceve za neka druga vremena.

Dragiša Čolić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati