Kolumne

Davor Cicović

30. 11. 2022. 06:45 2

Antisocijalni poremećaj ličnosti

Antisocijalni poremećaj ličnosti, predstavlja hroničnu duševnu bolest kod koje su način razmišljanja, doživljavanje situacije i odnosi sa drugima abnormalni i destruktivni.

Obolele osobe pate od anomalije moralnih uverenja, nepoznat im je osećaj krivice, saosećanja i kajanja. Napasni su, arogantni i hladnokrvni.

Skloni da šarm ili inteligenciju koriste u manipulativne svrhe, kako bi svoja (ne)dela prebacili na žrtvu. Služe se patološkim lažima i u stanju su da sagovornika uvedu u sumnju čak i prema aksiomskim vrednostima. Agresivni su, nasilni i ne prezaju od prevara.

Ne poseduju savest. Ne mogu se suzdržati od eksponiranja u javnosti, jer egocentričnost hrane dominacijom. Ne zahtevaju prijatelje, nego poslušnike. Prema onima koji ne prihvataju princip idolopoklonstva su neprijatni, pokazuju otvorenu mržnju i hroničnu osvetoljubivost. Impulsivni su, često iskazuju nemir i kontradiktornost u stavovima.Neretko se stiče utisak da su obuzeti različitim podvojenostima.

I jesu.

Oni moraju biti sve i u svemu najbolji.

Stav superiornosti kroz degradaciju i omalovažavanje drugog nameću i u porodičnom i u poslovnom ambijentu. Megalomanske ambicije osoba obolelih od ASP-a su u prošlosti skupo plaćane, jedni su postavljali konje za senatore, drugi palili Rim, a treći u požar pretvarali ceo svet.Ukoliko poznajete nekoga sa ovakvim karakteristikama možete mu pomoći preporukom hospitalizacije, a ukoliko nekim čudnim sticajem okolnosti glasate da vas neko takav vodi, onda se plašim da pomoći nema.

Ni njemu, ni vama.

Davor Cicović

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati