Kolumne

Vladimir Kovačević

27. 11. 2022. 09:56 2

Da se nismo vrtoglavo zaduživali...

Pozitivan potencijalni uticaj eksploatacije litijuma, od 3 do 10 milijardi evra na BDP Srbije, mnogo puta je manji od negativnog uticaja konstantnim zaduživanjem države za više od 1,7 milijardi evra godišnje, a za predhodnih 11 godina vlasti za gotovo 20 milijardi evra.

Da se nismo vrtoglavo zaduzivali ne bismo sada velikim očima gledali na litijum kao jedinu šansu za vraćanje u finansijski život i potencijal za vraćanje kredita.

Svako osvešćeno društvo sem Srbije bi uvek potencijal tražilo u neiskorišćenom resursu poljoprivrede, a tek nakon toga u rudarenju.

Napominjem da pritisak na javnost ministarki Dubravke Đedović i Irene Vujović ima jasan zadatak da projekat Rio Tinto vrati u život. Zapravo, pripreme za realizaciju ovog projekta nikada nisu ni prestajale uprkos činjenici percepcije javnosti da je ovaj projekat stavljen ad akta.

Zainteresovani investitori će u narednim mesecima krenuti sa građenjem fabrike za izradu litijumskih fabrika za koju procenjuju da neće biti otpora javnosti. Za fazu iza te planiraju suočavanje javnosti u odnosu na rudarenje.

Stav Nove D2SP je da podržava opozicione kolege oko ekoloskog osvešćivanja društva. Ako procenimo da je interes za rudarenjem ove tražene rude zbilja od tako neprocenjive važnosti, on mora biti realizovan samo rukama srpskih građana, a ne stranih investitora čija deca žive daleko od ovih nalazišta.

Vladimir Kovačević, predsednik Nove – Da se struka pita

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati