Kolumne

Luka Benčik

26. 11. 2022. 07:00 7

Rijaliti zvezde su uzor i ličnosti vredne poštovanja

Hajku i buru je podigla vest o video snimku koji sadrži nasilničko ponašanje u školi. Žrtva nasilničkog ponašanja bila je profesorica. Snimak prikazuje kako je jedan od učenika izvlači stolicu profesorici koja je pala na pod. Video snimak se proširio internetom, mediji su pohrlili za obaveštavanjem o ovom incidentu, ministar prosvete je uputio poziv u školu u Trsteniku i naravno uz dobro poznato obećanje da će institucije uraditi svoj deo posla.

Unija sindikata prosvetnih radnika je uputila saopštenje na svojoj veb stranici i podršku profesorici. U vestima i drugim informativnim glasilima su izneta mišljenja od raznih stručnjaka na ovu tematiku. U roku od nedelju dana, ova vest je već zaboravljena, što dokazuje za našom manijom u pravljenju vesti, a ne rešavanje nukleusa problema i sanacija istih. Svake godine u septembru prosvetni radnici protestuju samo zbog jednog cilja - povećanje plate. Celokupna borba se svodi na povećanje finansijske sigurnosti, dok se izostavljaju krucijalna pitanja poput kvaliteta nastavnog programa, broja učenika u razredu, samog obima tog nastavnog programa, kvalitet prosvetnog kadra. Ovo bi mogli biti neki od predloga koji bi se mogli priključiti uz, izgleda presudno, materijalno pitanje.

I naravno kako to običaji nalažu, protestu je kraj kada se nekolicina nađe kod Vučića na sofri, gde se eventualno može očekivati povećanje plate u iznosu od 10 odsto i ovo automatski označava povratak u školske učionice. Nigde se ne postavlja pitanje iz prošlonedeljne situacije - nasilje u školi, kako prema učenicima tako i prema prosvetnom kadru. U ovom slučaju iz Trstenika, međusobna kolegijalnost je zakazala, ostvarena je samo u teorijskom smislu, dok u praksi nedostaju rezultati.
Nasilje u školi među vršnjacima će uvek postojati, ali preduzeti funkcionalna i praktična rešenja su ključna u smanjenju nasilja u školskim ustanovama. Jedino rešenje za učenike iz Trstenika predstavljalo bi isključenje iz celokupnog školskog sistema.

Primus causalis ovog problema može i da se ogleda u okolini i spoljašnjim uticajima koji utiču na odrastanje - prepuštenost dece samoj sebi, odrastanje uz uticaj masovnih medija, društvenih mreža i popularne kulture. Jedan od prvih ozbiljnijih napada sa televizije je proširenje rijaliti programa 2008. godine kada je pod okriljem druida u crnoj odori, sadašnjeg patrijarha, Porfirius Maximusa koji je bio na čelu Republičke radiodifuzne agencije. Tada je popularni pop-roker sa zagrebačkog trotoara dao amin emitovanju ovakvih vrsta programa, i gde se sada svuda oko nas mogu videti posledice takve odluke. Rijaliti zvezde su postale uzor i ličnosti vredne poštovanja, gde se u nekoj bliskoj budućnosti mogu očekivati akcione figure Kristijana Golubovića i saradnja sa Paninijem u projektu album sa sličicama sa junacima iz Parova i Zadruga.
Možda bi od koristi za buduće generacije bilo da Kristijan Golubović predaje predmete: odbrana i zaštita, fizičko vaspitanje; Miloš Bojanić da preuzme predmet muzičkog vaspitanja, a Vesna Vukelić Vendi srpski jezik i književnost. Dok bi zbog sve manjeg nedostatka medicinskog osoblja u beli mantil uskoro mogao da se nađe Lav Geršman, koji je poznatiji pod popularnijim nazivom Beli mag.

Nakon odobravanja promocije knjige "Misterija crne žene", uloga crkve nastavlja da pada na sve niže nivoe. U maju mesecu je patrijarh SPC preduzeća uručio tomos makedonskom pandanu SPC gde se celokupna imovina SPC predaje duhovnom preduzeću na području Makedonije. Tomos je uručen brzinom dukatija sa Valentinom Rosijem za volanom. U toj primopredaji vernici nisu organizovali ni jedan vid bunta protiv ovakve odluke. Crkva ima ulogu da pasivizuje narod, i u velikoj meri uspeva u tome na čelu sa marketing ekspertom gde se svaka situacija prikaže kao vin-vin situacija.

Svakodnevnim pristajanjem na vrednosti koje se emituju i izvršavaju mentalnu lobotomiju čine nasilje prihvatljivim, i gde se pri prvom emitovanju bluda pristajalo na to, automatski se gubi pravo na žalbu. Za nekoliko godina bi budućnost mogla izgledati poput one iz filma "The Purge", gde se svaki nivo kriminala legalizovao i gde je stepen kriminala sveden na svega 1 odsto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati