Kolumne

Marija Starčević

13. 11. 2022. 09:04 7

Ko diluje, a ko proba

Naša čuvena voditeljka se ove subote u jutarnjem programu jedne televizije, nakaznoj papazjaniji neukusa, prostakluka, huškanja, kvazi-novinarstva i ispiranja mozga, dotakla teme droge u školama.

Pažnju autorke ovog teksta privukla je najava u kojoj se voditeljka pita "Da li je tačno da neki profesori uzimaju procenat od prodaje narkotika deci". Zlobnici bi rekli da je ova senzacionalistička najava obojena žalom za otetom titulom đaka generacije, ali bilo to tačno ili ne, svakako je delovala kao nagoveštaj zapleta neke srpske varijante serije „Breaking bad“.

Zamislite, recimo, čas hemije – droga se krčka, čas muzičkog – profa lerdi diriguje, a deca pevaju "Na vrh brda mgra mdma". Ipak, ovakav zaplet je izostao jer najava, kao i ostalo izrečeno na toj televiziji, ne mora da ima utemeljenje u realnosti.

Umesto toga smo svedočili nečemu drugom. Nečemu daleko gorem od srpske verzije serije "Breaking bad". Između ostalih, gošća emisije je bila i direktorka jedne beogradske osnovne škole i tom prilikom je voditeljku darovala prigodnim poklonom – kišobranom koji su ručno oslikali učenici njene škole sa svojom učiteljicom.

Na kišobranu su ispisane mudre misli čuvene voditeljke u formi narodne poslovice. Dražesno, zaista, ali je nejasno da li su se roditelji saglasili sa tim da njihovo dete na časovima oslikava poklone za voditelje televizija koje su oličenje kiča, šunda, nemorala i neukusa svake vrste. Nekim roditeljima je možda drago, ali sam sigurna da ima i onih koji bi rekli "Je l' te šaljem u školu da učiš il' da moluješ baljezgarije?", "Po kom je to nastavnom planu i programu?" i slično.

Gostovanje nekog ko se bavi obrazovanjem i prosvetom u ovakvoj emisiji, uvredljiva zlonamerna najava, kao i ovaj neobičan, originalan poklon, već su dovoljno glasan alarm, ali mi ne bismo bili mi da nemamo uvek još dublje dno.

Naime, natpis na kišobranu glasi "Ne maše se s privatnim fakultetom. Maše se samo s državnim!" i sadrži čak dve greške. Nisu ih primetile ni učiteljica koja je poklon oslikavala, ni direktorka koja ga je donela, ni voditeljka. Možda poneki gledalac, od onih koji znaju da čitaju. I to je sve što treba da znamo.

O društvu.

O prosveti.

O nama.

Marija Starčević, profesor srpskog jezika

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Konj ulazi u bar...

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati