Kolumne

Luka Benčik

11. 11. 2022. 10:01 1

Let iznad raškog gnezda

Pomama za sci- fi pojavama u Srbiji i regionu: planina Rtanj, bosanske piramide i sl.; fascinacije koje se vezuju za latino - američke i turske sapunice - famozna peticija da se Kasandra pusti na slobodu iz zatvora, zatim čuvene ekonomske mogule - Jezda i Dafina i uvek prisutna naivnost srpskog lakomislenog življa da će u finansijsku zamku ući i priželjkivati da će izaći kao pobednici, a gde je najčešći rezultat bio da u treptaju oka nestane cela životna ušteđevina.

Prethodnih dana vesti koje su opčinile i začarale narod u Srbiji je obaranje drona i "podizanje" borbenih aviona. Ovom medijskom kampanjom u narodu su se probudilla patri(j)otska osećanja i fascinacija za letećim objektima. Medijska manija započeta iz jednog centra uzbudila je osećaje duboko posađene u duši naroda srp(b)skoga - VOJNE. Upotreba termina poput vrhovni komandant, podizanje Mig-ova i stanje pripravnosti ima ulogu samo da se poveća kupovina kamuflažnih odela u armi šopovima. Usledila su epska, istorijska obraćanja u višečasovnom trajanju u kojem je pružen detaljan opis uništavanja drona; tj. usledio je često korišćen proces sadašnje političkog dream - tima tkzv. skretač pažnje.

Pitanja koja se moraju postaviti su: da li je dron uopšte postojao i šta li se sa ovom vesti želi pokriti tj. koje nove korupcionaško - poslovne afere treba da se drže podalje od očiju javnosti?

Od Briselskog sporazuma pa do Vučićevog hvaljenja Murata, svaka akcija je imala i svoju reakciju. U periodu kada je Kosovu pripao pozivni broj, Trepča i Gazivode - akcija, usledila je i reakcija sa srpske strane - nova rekordna zaduživanja, prodaja PKB-a, prodaja Galenike... U ovoj poslednjoj drami iz modernog kosovskog ciklusa, policajci su ceremonijalno skinuli uniforme i pretvoreni u nacionalne heroje, iako se prethodnih godina radili za kosovsku vlast, davajući joj time legitimitet, pored policije i srpske partije su učestvovale u učvršćivanju temelja kosovske vlasti.

Koliki će period trajati novi pokret u kosovsko - srpskoj politici "Bez uniformi" može se naslutiti - do sledeće plate, a možda i novog dodatka. Dok se na pro - vladinim pozorišnim daskama odvija Kosovska predstava, u tim danima su iza kulisa provejale vesti sa skupom cenom po stanovništvo Srbije.

Ponovo se grad Beograd nalazi na listi najzagađenijih gradova na svetu. Koji su izvori zagađenja u Srbiji, i da li postoje ideje za rešavanje izvora zagađenja, i postoji li politička volja da se bavi sa pitanjima ekološke politike?

Novo zaduženje u iznosu od 80 miliona evra kod kineskih kreditora koje će se preusmeriti za rušenje starog savskog mosta. U zemljama koje vode praktičnu i funkcionalnu politiku kredit se uzima za izgradnju mosta, a na za njegovo rušenje. U funkciji je trenutno formula, gde se pre samog izračunavanja troškova gradnje i projektovanja, prvo se uračunava koliki procenat od cene mora da se odvoji za profitni deo kako bi se zadovoljio finansijski apetit vladajućih političkih glavešina.

Popis stanovništva predstavlja krucijalni dokaz uspšnosti Zlatnog doba, gde razlika između prethodnog popisa iz 2011. godine i popisa koji se trenutno sprovodi iznosi 700.000 stanovnika manje. Izgleda da se famozni srpski ekonomski tigar pretvorio u eutanaziranog tigra.

Inflacija raste, strukture koje poseduju monopole nad domaćim tržištem žele da maksimiziraju profite i kapital, i samim tim se urušava već napuknuta pozicija radničkog sloja stanovništva.

U Srbiji je hiperinflacija stranaka i partija, čiji reprezenti dobiju svoju skupštinsku karticu i ulaz u famozni restoran, zaborave svoje ideje i političke programe. Nedostatak kredibilnih predstavnika, zasićenost medijskog prostora ljudima iz vlasti i frakcija čine politički život letargičan u okupiranom sistemu.

Jedan od mogućih izlaza iz trenutnog srpskog Mordora bio bi prelazak sredstava proizvodnje u društvenu svojinu. Stvaranje verodostojnih sindikata i gde bi se stvorila međusobna saradnja i borba oko zajedničkih ciljeva, bez međusobnih konfrontacija i gledanje celokupne situacije, a ne personalnih interesa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati