Kolumne

Bratislav Marković

17. 05. 2022. 09:46 8

Mudrost, hrabrost, smirenost i strpljenje

Znam sad će neki koji su čitali moje kolumne da kažu, evo i ovaj menja ploču. A ne menjam, časna reč. Ali za ploču treba gramofon. Ok, jebeš gramofon, to slušaju baš ovi sa prefinjenim sluhom. Ali i kompu i androidu ode baterija, moraju na punjač. Punjač mora u struju. Dakle, nije stvar u ploči, nego je problem što za bilo koju muziku, pa i kolumnu treba struja, a struju sjebao neki lik iz pečenjare…

Pre dve godine u ovo vreme bio sam vatreni pristalica bojkota, jer nije bilo uslova za regularne izbore. Neki drugi su govorili da se bojkotom ne dobija ništa. Na aprilske izbore opozicija je izašla, jer druge nije bilo. Znam da uslovi nisu bili regularni, ali bilo je nužno da se uđe u institucije.

Oni koji su pre dve godine kritikovali bojkot, sada su tražili bojkot i proteste. Super, samo dok bi mi protestvovali, ogromna većina tih što su za proteste bi nas zdušno podržavala preko društvenih mreža. Jer oni izlaze na ulicu samo kad nemaju baš šta drugo da rade, ali samo ako je temperatura iznad 17 stepeni. Ali nikako preko 20, jer onda je vruće. I da nema padavina, naravno, i vetar ne bi trebalo da bude jači od jednog metra u sekundi.

Bili su izbori. I naprednjaci opet mogu u Beogradu da formiraju vlast. Svi, međutim, znamo da izbori nisu bili regularni i da to nije prava volja birača. Znamo to mi, znaju i oni. A zna i strani faktor, koji očekuje od nas bar malo civilizacijskog ponašanja. Pritisci su razni, to je jasno. Na razgovor je otišao Đilas. Naravno, odmah su krenuli napadi. I opet ne razumem zašto.

Kad na izbore izađeš, onda prihvataš i uslove i rezultate. Ni meni se nisu svideli, ni uslovi a posebno ne rezultati. Jer po tim rezultatima naprednjaci mogu da formiraju vlast u Beogradu, bez obzira što svi znamo da stvarnu većinu nemaju. I ja nikako ne želim da gradonačelnik mog Beograda bude Šapić.

Žao mi je što oni koji su uradili Beogradu sve što su uradili (a vrlo sam vredno pokazivao šta su sve uradili) imaju ovakvu priliku. Ako ne želimo njihovu vlast četiri godine, na razgovor je morao neko. Sa predsednikom, koji koliko god se to meni ne dopada, opet ima predsednički mandat koji traje pet godina. Na izborima koji nisu bili regularni, ali su bili jedini način za ulaz opozicije u parlament. Jedini put da u skupštini čuješ i nešto drugo osim Kebarinog načina uređenja toaleta.

Zašto baš Đilas, bune se sa svih strana. Verovatno zbog toga što je samo on imao dovoljno hrabrosti, snage, mudrosti. I zbog toga što ga međunarodni faktor smatra jedinim relevantnim proevropskim faktorom u Srbiji.

Dakle. ne menjam ploču. Ali realnost je takva kava je. A ja ne želim naprednjake još četiri godine. Nećete ih ni vi, znam to.

Hoćete izbore, sa regularnom predizbornom kampanjom i poštovanje zbornih zakona na dan izbora i nakon njih. Za njih se moramo izboriti. Sredstvima predviđenim zakonom. I razgovorima…

U borbu je krenuo najhrabriji i najmudriji. A verovatno i jedini koji za to ima podršku onih od kojih očekujemo da nam pomognu u pravljenju normalne države. Ko ne može da pomogne, neka bar ne odmaže.

Ajde da budemo strpljivi. U suprotnom, rušenje Beograda će se nastaviti, a ja nemam snage da još četiri godine snimam katastrofu.

Bratislav Marković, advokat

(www.bratislavmarkovic.com)

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati