Kolumne

[ Izvor: Goran Kaluđerović ]

14. 01. 2022. 06:38 16

Piše Goran Kaluđerović: Političko orgijanje

Bio sam svedok porođajnih muka u dolasku demokratije 2000. godine, njenog nestašnog detinjstva i svirepog ubistva u doba adolescencije 2012. godine. Srbija od tada politički orgija zahvaljujući nezaježljivom vlastodržačkom poroku SNS klike a pretpostavka je i još ponekim.

Prvi ešalon te klike regrutovan je od učesnika koji su se i u poslednjoj deceniji dvadesetog veka učili veštini unižavanja svakog civilizovanog i demokratskog načina uređenja društva, potpomognut s onim mangupima iz redova stranaka koje su učestvovale u demokratskom preobražaju, čiji je nagon za političkim samoodržanjem nadilazio njihov demokratski kapacitet. Tu neće biti kraj.

Kako se bude približavao dan izbora tako će političko orgijanje rasti jer vlastodržačke horde drugačije i ne znaju. Doba demokratije nakon 2000. godine svakako nije bilo zlatno doba ali nije među njenim pristalicama bilo solidarnosti u mržnji prema drugom koliko je ima danas. Zašto je uopšte Srbija dala svoju budućnost grupaciji izrasloj s druge strane uglednog društva? Dokle će je voditi upravnik za koga je sada već izvesno da živi u sopstvenim fantazijama i da suštinski više ne upravlja srpskim društvom?

Možemo da razumemo nezadovoljstvo dobom demokratije gde je izvršena loša privatizacija i gde su se mangupi u njihovim redovima bezobrazno obogatili, kao i nespokoj koji je doneo kapitalizam, ali seirenja nad drugim i drugačijim koji kritički misli nije bilo. Svako ko je pre nekoliko dana mogao izdržati da pogleda opskurni film na televiziji sa nacionalnom frekvencijom ili prilog u „Utisku nedelje“ mora se zapitati, u kakvo se društvo Srbija pretvorila ako bi se likovalo vešanju Đilasa na Terazijama, čerečenju Šolaka ili samo već njima znanim morbidnostima nad Marinikom Tepić ili Borkom Stefanovićem.

Upravnik je sa svojom svitom uspeo kao malo ko da svaku razložnu diskusiju obesmisli i da svet s društvene ivice dovede u ravan s uglednim društvom. To iziskuje angažovanje podzemlja za uterivanje straha, malo marketinških organizacija, batina i para, sasvim dovoljno da se građanstvo pretvori u podanike toliko poželjne za takav oblik upravljanja. Političko orgijanje nije u zenitu. Taj politički tulum biće kao i svaki najžešći pred izbore a verovatno i nešto posle njih, kada će cela svita stati u odbranu već stečenih privilegija za koje ni sami nisu verovali da će ih ikada imati.

Podzemlje, upravnikova svita, seoski probisveti i drugi besprizornici, unižavaće slobodno građanstvo jer za drugo i nisu sposobni. Istini na volju, građanstvo je u prethodnim nedeljama stalo na crtu toj udruženoj kriminalno-političkoj bratiji i pokazalo svoju snagu kada je trebalo odbraniti elementarno pravo na život. Uspelo se u tome. Konsolidovanje redova vladajuće klike ide u pravcu potkupljivanja najstarijih i onih koji ulaze u svet odraslih, koji treba toj kliki da obezbede većinu. Sve druge valjda smatraju ošišanim ovcama bezopasnim za društveno talasanje.

Podrška koja se očekuje od penzionera, angažovane stranačke klijentele po institucijama sistema, potkupljenih mladih, trebalo bi da obezbedi neophodnu većinu za dalji opstanak na vlasti. I ako te većine ne bude, tako formiran društveni karakter nije spreman da prizna bilo kakav drugi rezultat. Vlast će se braniti svim sredstvima a posebno onim koje uređena društva i ne poznaju.

Nisam siguran da će novac, ucene i strah, kao oprobani alat vlasti koristan za oblikovanje srpskog društva biti nadmoćan nad iskonskom potrebom za slobodom i pravdom koje srpsko građanstvo ima.

Goran Kaluđerović, doktor političkih nauka

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati