Kolumne

Davor Kalajžić

13. 01. 2022. 06:38 6

"Ubice ćemo pronaći"

Tako je na konferenciji za medije povodom ubistva Olivera Ivanovića govorio Aleksandar Vučić, 16. januara 2018, dodavši: "Ako ih ne pronađu oni koji moraju da ih pronađu, pronaći ćemo ih mi". Četiri godine kasnije, niko nije pronađen, ali sve je poznato. Bilo je poznato od prvog dana.


Sa Oliverom se nikada nije znalo na čemu si. Stalno je menjao kombinacije i tabore, sve sa ciljem da uvek bude prvi i neprikosnoveni. I uglavnom je bivao. Sa "čuvarima mostova" branio je i odbranio severnu Kosovsku Mitrovicu, a usput je "malo" najurio neke Albance. Posle toga se "ustoličio" u Srpskom nacionalnom veću, ali su ga odatle oterali usled samovolje. U koaliciji "Povratak" minirao je naziv "Kosovo i Metohija", pa je Srbiji tako ostalo samo "Kosovo".

Napravio je "izlet" do Svetske banke, ali se nije materijalizovao. Uvek je bio na "liniji", od SKJ, preko SPS-a, Demokratske alternative, SDP-a, do "samostalnosti" u GI SDP i sive eminencije Samostalne liberalne stranke. Neizbežni sagovornik celokupne međunarodne zajednice. Jedini koga su Albanci slušali kad govori. Državni sekretar u doba Tadića i nesuđeni gradonačelnik "Severne Mitrovice". Otac petoro bračne i vanbračne dece, ljubimac lepšeg pola, sportista i biznismen. Na kraju, velika smetnja režimu, pritvorenik i žrtva.


Uprkos sastancima u četiri oka, sa Vučićem nije mogao da nađe zajednički jezik. Insistirao je da bude neprikosnoveni politički vođa svih kosovskih Srba, da se pita u "dijalogu Beograda i Prištine", da umesto "Srpske liste" postoji njegova lista i da državni kriminalci sa severa AP KiM budu ili sklonjeni, ili pod njegovom kontrolom. U protivnom, plašio je Vučića pobedom na izborima, "svojim" ljudima u "parlamentu Kosove" i preuzimanjem kontrole nad severnim delom Kosovske Mitrovice, posredno celim severom, uz simbiozu sa međunarodnim faktorom i pojedinim srpsko-albanskim trojancima, čime bi postao ključni "igrač" u pregovorima o statusu AP KiM i to baš u trenutku kad je Vučić muljao sa podelom i izdajom.

Ovi Ivanovićevi "aduti" i potencijalno nekontrolisano i nepredvidivo ubacivanje klipova u Vučićevu politiku izdajničkog kuvanja žabe sa AP KiM kroz "dijalog Beograda i Prištine" i formiranje "Srpske liste", moralo je biti "prevenirano". UNMIK analitika je početkom 2014. došla do saznanja da je Oliver Ivanović navodno bio "dogovorno" uhapšen da bi Srbija sprečila bilo kakvu alternativu "Srpskoj listi" na "kosovskim" izborima. Celoj EU i ostatku međunarodne zajednice, Vučićeva kontrola "Srpske liste", bila je ključni projekat stvaranja koalicione "Vlade" srpsko-albanske nezavisne "Kosove", pranje zločina OVK i tačka posle koje nema povratka pod Srbiju, tako da su oberučke prihvatili da mučkim hapšenjem neutrališu potencijalni "remetilački faktor".


Ubijeni Ivanović je u intervjuu 2017. precizno definisao stanje stvari na severu AP KiM i događaje koji su obeležili rađanje "Srpske liste" i "kosovske" izbore 2014. i 2017. kao i razloge hapšenja: "paljenje automobila, bacanje ručnih bombi, nerazjašnjena ubistva, strah od lokalnih kabadahija i kriminalaca, pritisci, pretnje, sukobi koji se potpiruju iz Beograda, krađa glasova jer pošteno ne mogu da pobede, država treba da tretira Kosovo kao strateško, a ne partijsko pitanje".
“Sve su mi uradili, ostalo je još samo da me ubiju”.

I ubijen je!

Vulinovih million evra nadzornih kamera baš tog dana nije radilo, a nisu ni kamere kritičnih 5 minuta ispred ulaza u sedište GI SDP. Komandir "kosovske" policije, Željko Bojić, netragom je nestao sa severa AP KiM; Milena Popović je ekspresno preseljena u Beograd, gde je postala narodni poslanik; finansijeri i naručioci "ubilačkog" spota, "Srpska lista" i Marko Đurić i dalje se baškare, u "Vladi Kosove" i ambasadi Srbije; Milan Radoičić i Zvonko Veselinović su na američkoj crnoj listi i uskoro poternicama Interpola.


A Aleksandru Vučiću gori pod nogama. Ne zbog pokojnog Olivera i još jedne laži, ne zbog referenduma i ne radi Rio Tinta, ne zbog Dačića, ne zbog TENT-a i ruskog gasa, ne zbog Dodika, ne zbog Cvijana, već zbog činjenice da je postao zarobljenik sopstvenih struktura, pa će krenuti da se spašava tako što će probati da se distancira od sektopartije i bratomafije – napustiće naprednjake i pokušati da hapsi dojučerašnje kumove. A kad krene protiv svojih...

Iz mafije se ne možeš iščlaniti.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati