Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Kolumne

Ana Stevanović

25. 11. 2021. 06:00 1

Biber sprej i aikido - za početnice

Nedavno je neko na twitter napisao da u Srbiji, čim napune dve godine, devojčice treba upisati na neku borilačku veštinu i naučiti ih kako da koriste biber sprej. U prvih šest meseci ove godine, čak 12 žena je izgubilo život u porodičnom nasilju, odnosno svakog meseca je dvema ženama oduzet život od emotivnih partnera ili muških članova porodice. Ova statitsika je još mračnija kad se pomene izveštaj OEBS prema kome je u Srbiji svaka druga žena iskusila psihičko, svaka treća žena fizičko zlostavljanje, a svaka šesta seksualno uznemiravanje.

Ova godina bila je i otrežnjujuća, ali je neke mračne duhove ispustila na površinu. Mlade i odvažne glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić istupile su i progovorile o seksualnom nasilju kome su bile izložene u nadaleko čuvenoj glumačkoj školi Mike Aleksića. Pored prvobitnog šoka, pojavili su se neki s pitanjima ‘’Šta je čekala do sada?’’, ‘’zašto nije ranije prijavila?’’ ili oni ‘’hoće preko njega da dobije slavu?’’. Zbog takvih ljudi i takvih glasova desetine hiljada žena u Srbiji se bude i odlaze na spavanje s mišlju šta će doneti sutrašnji dan i da li će naredno jutro dočekati pretučene.

Imali smo ove godine i priču od koje se ledi krv u žilama, a u kojoj je glavni akter višegodišnji narodni poslanik i šerif u gradu mraka i straha Dragan Marković Palma. Marinika Tepić je javnosti predstavila kakvim su sve zlostavljanjima bile izložene devojčice, a kakvim ucenama žene i devojke ukoliko žele da se zaposle. Umesto da nadležni organi krenu u potragu za žrtvama kako bi im pružile zaštitu, Palma je krenuo u potragu za svedocima, a PINK I TV Happy pružili su mu sigurno utočište za učestala gostovanja u kojima je širio pretnje usmerene ka žrtvama, ali i poručivao drugarima iz vlasti da, ukoliko on padne, još mnogi će biti povučeni za njim.

U svakoj civilizovanoj zemlji gde postoji vladavina prava, žrtvama bi bila pružena sigurnost, a javnost bi uz gnušanje Palmi okrenula leđa. U naprednjačkoj Srbiji je sve obrnuto, tako da je ovde on predstavljen kao kakva žrtva opozicije.

Ovakvo produženo i javno zlostavljanje doživela je i mlada glumica Danijela Štajnfeld koja je otkrila javnosti tajnu godinama poznatu ljudima u svetu umetnosti - otkrila je da ju je pre skoro 10 godina silovao glumac i nekadašnji ministar kulture Branislav Lečić. U njenom produženom zlostavljanju učestvovali su svi oni koji su, uprkos njenim molbama za zaštitom, plasirali u javnost delove njenog iskaza. Učestvovali su tabloidi koji su svaku moguću priliku koristili da nju prikažu kao manipulatorku željnu pažnje, a Branislava Lečića kao naivnog muškarca.

Onome ko ume da gleda i čita i ono što nije napisano, postao je jasan i Lečićev pojačani višemesečni politički angažman u vezi sa razbijanjem Demokratske stranke, te je njegova javna odbrana u tabloidima dobila drugačiji smisao. Možda bi mu to i prošlo da se javnost nije obratila glumica Merima Isaković i progovorila o napadu Branislava Lečića koji je i sama decenijama ranije iskusila. Kako je rekla, ćutala je sve do sad, a obećala mu je da će progovoriti kada čuje da je napao nekog drugog - Danijelu.

U danu u kome se širom sveta obeležava borba protiv nasilja nad ženama, jasno je da je Srbija pod SNS postala sigurna kuća za silovatelje, zločince, pedofile i zlostavljače. Dovoljno je da viknu ‘’UA Đilas!’’ i sva prethodna zlodela su im oproštena dok se iskeženi obraćaju onim žrtvama kojima su naneli zlo. No, i to će proći. Po smeni vlasti, na koju nećemo čekati još dugo, svaki zločinac i zlostavljač će platiti za svoja nedela, a preživele će dočekati zasluženu pravdu.

Stvorićemo takvo društvo u kome će se negovati empatija, poštovanje i tolerancija, i gde će svaka mržnja i nasilje prema drugome biti sasečeno u korenu. To zaslužuje svaka naša žena, svaka majka, sestra, tetka ili baka, ali i svaka devojčica koja tek sada uči da hoda. I nadam se da nijedna od njih neće morati nikada u ruke da uzme biber sprej sa početka ovog teksta, a borilačkim veštinama će se baviti iz hobija, a ne potrebe da se odbrani ili sačuva svoj život od nasilnika i predatora. 

Dr Ana Stevanović, članica predsedništva Stranke slobode i pravde 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Ekvilibristika u Srbiji

Zoran Živković [26.11.2021.]


Anketa

Kako se grejete ove zime?

Rezultati

Video dana

Profesionalni oštrač noževa