Kolumne

Ana Stevanović

25. 11. 2021. 06:00 1

Biber sprej i aikido - za početnice

Nedavno je neko na twitter napisao da u Srbiji, čim napune dve godine, devojčice treba upisati na neku borilačku veštinu i naučiti ih kako da koriste biber sprej. U prvih šest meseci ove godine, čak 12 žena je izgubilo život u porodičnom nasilju, odnosno svakog meseca je dvema ženama oduzet život od emotivnih partnera ili muških članova porodice. Ova statitsika je još mračnija kad se pomene izveštaj OEBS prema kome je u Srbiji svaka druga žena iskusila psihičko, svaka treća žena fizičko zlostavljanje, a svaka šesta seksualno uznemiravanje.

Ova godina bila je i otrežnjujuća, ali je neke mračne duhove ispustila na površinu. Mlade i odvažne glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić istupile su i progovorile o seksualnom nasilju kome su bile izložene u nadaleko čuvenoj glumačkoj školi Mike Aleksića. Pored prvobitnog šoka, pojavili su se neki s pitanjima ‘’Šta je čekala do sada?’’, ‘’zašto nije ranije prijavila?’’ ili oni ‘’hoće preko njega da dobije slavu?’’. Zbog takvih ljudi i takvih glasova desetine hiljada žena u Srbiji se bude i odlaze na spavanje s mišlju šta će doneti sutrašnji dan i da li će naredno jutro dočekati pretučene.

Imali smo ove godine i priču od koje se ledi krv u žilama, a u kojoj je glavni akter višegodišnji narodni poslanik i šerif u gradu mraka i straha Dragan Marković Palma. Marinika Tepić je javnosti predstavila kakvim su sve zlostavljanjima bile izložene devojčice, a kakvim ucenama žene i devojke ukoliko žele da se zaposle. Umesto da nadležni organi krenu u potragu za žrtvama kako bi im pružile zaštitu, Palma je krenuo u potragu za svedocima, a PINK I TV Happy pružili su mu sigurno utočište za učestala gostovanja u kojima je širio pretnje usmerene ka žrtvama, ali i poručivao drugarima iz vlasti da, ukoliko on padne, još mnogi će biti povučeni za njim.

U svakoj civilizovanoj zemlji gde postoji vladavina prava, žrtvama bi bila pružena sigurnost, a javnost bi uz gnušanje Palmi okrenula leđa. U naprednjačkoj Srbiji je sve obrnuto, tako da je ovde on predstavljen kao kakva žrtva opozicije.

Ovakvo produženo i javno zlostavljanje doživela je i mlada glumica Danijela Štajnfeld koja je otkrila javnosti tajnu godinama poznatu ljudima u svetu umetnosti - otkrila je da ju je pre skoro 10 godina silovao glumac i nekadašnji ministar kulture Branislav Lečić. U njenom produženom zlostavljanju učestvovali su svi oni koji su, uprkos njenim molbama za zaštitom, plasirali u javnost delove njenog iskaza. Učestvovali su tabloidi koji su svaku moguću priliku koristili da nju prikažu kao manipulatorku željnu pažnje, a Branislava Lečića kao naivnog muškarca.

Onome ko ume da gleda i čita i ono što nije napisano, postao je jasan i Lečićev pojačani višemesečni politički angažman u vezi sa razbijanjem Demokratske stranke, te je njegova javna odbrana u tabloidima dobila drugačiji smisao. Možda bi mu to i prošlo da se javnost nije obratila glumica Merima Isaković i progovorila o napadu Branislava Lečića koji je i sama decenijama ranije iskusila. Kako je rekla, ćutala je sve do sad, a obećala mu je da će progovoriti kada čuje da je napao nekog drugog - Danijelu.

U danu u kome se širom sveta obeležava borba protiv nasilja nad ženama, jasno je da je Srbija pod SNS postala sigurna kuća za silovatelje, zločince, pedofile i zlostavljače. Dovoljno je da viknu ‘’UA Đilas!’’ i sva prethodna zlodela su im oproštena dok se iskeženi obraćaju onim žrtvama kojima su naneli zlo. No, i to će proći. Po smeni vlasti, na koju nećemo čekati još dugo, svaki zločinac i zlostavljač će platiti za svoja nedela, a preživele će dočekati zasluženu pravdu.

Stvorićemo takvo društvo u kome će se negovati empatija, poštovanje i tolerancija, i gde će svaka mržnja i nasilje prema drugome biti sasečeno u korenu. To zaslužuje svaka naša žena, svaka majka, sestra, tetka ili baka, ali i svaka devojčica koja tek sada uči da hoda. I nadam se da nijedna od njih neće morati nikada u ruke da uzme biber sprej sa početka ovog teksta, a borilačkim veštinama će se baviti iz hobija, a ne potrebe da se odbrani ili sačuva svoj život od nasilnika i predatora. 

Dr Ana Stevanović, članica predsedništva Stranke slobode i pravde 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati