Kolumne

Boško Obradović

07. 11. 2021. 07:00 10

Boško Obradović nedeljom: Moderna srpska desnica

U čitavoj Evropi i svetu, a takav trend mora doći i u Srbiju, jačaju patriotske, suverenističke, antiglobalističke i slobodarske političke opcije. Ako uzmemo u obzir da su u Evropi u više država na vlasti konzervativci i demohrišćani, koji predstavljaju jednu od najpoznatijih i najjačih evropskih političkih tradicija, onda postaje jasno zašto će jedna takva desna politika, koju predstavlja Srpski pokret Dveri, postati budućnost Srbije. Sledeći izbori 3. aprila biće trenutak velikog predstavljanja moderne srpske desnice i kod nas. Šta to konkretno znači?

U čije ime govore Dveri kao moderna srpska desnica? Pre svega,u ime svih konzervativno orijentisanih građana koji drže do tradicionalnih vrednosti i našeg duhovnog i nacionalnog identiteta: vere, nacije, istorije, kulture, običaja, jezika, pisma... U 21. veku, u kome vladaju tabloidni mediji i različiti komercijalni kultovi, jedna od najvažnijih bitaka jeste upravo identitetska: da ne zaboravimo ko smo i ostanemo svoji na svome. Nismo spremni da svoj identitet tražimo na policama supermarketa koji su zamenili odlazak u crkvu, već imamo svoju versku, moralnu i nacionalnu tradiciju iz koje crpimo učenja i snagu za savremeno delovanje.

Ma koliko bili tradicionalisti, toliko smo i moderni jer delujemo u svome vremenu i prilagođavamo tradicionalni sadržaj modernim formama. Naš duhovni identitet uvek je bio savremen, a često i avangardan, od Svetog Save do svetog vladike Nikolaja Velimirovića, najvećeg Srbina posle Svetog Save. I ne priznajemo lažnu podelu na građansko i nacionalno, ili na nacionalno i demokratsko: svaki pravi građanin je i demokrata i patriota, kao što i svakog pravog patriotu moraju da krase građanske i demokratske vrline.


Zajednička nam je svakako svima borba da Srbijom vlada Ustav i zakon, pravo i pravda, nezavisne državne institucije, borba protiv kriminala i korupcije, smenjivost vlasti, slobodni mediji i pošteni izbori.

U Narodnoj skupštini Republike Srbije nedostaje glas patriota, svih nas rodoljuba, pravoslavnih hrišćana i porodičnih ljudi bez obzira na veru i naciju čije su vrednosti napadnute i ugrožene u vremenima globalizacije. Dveri govore u ime svih građana Srbije koji su protiv ulaska Srbije u EU i NATO, protiv kovid propusnica i obavezne vakcinacije, protiv legalizacije homoseksualnih brakova, kao i protiv ilegalnog ulaska migranata u našu zemlju i njihovog naseljavanja u sve napuštenijoj Srbiji iz koje naša deca odlaze a migranti nam dolaze.

Mi smo za to da treba pomoći izbeglicama iz ratom zahvaćenih porodica, ali se ovde ne radi o tome već o vojno sposobnim muškarcima od 18-28 godina koji su protivzakonito ušli na teritoriju naše države, što ubuduće mora biti onemogućeno u cilju bezbednosti svih naših porodica. Mi smo za očuvanje KiM u sastavu Srbije, nezavisnu Republiku Srpsku i njeno ujedinjenje sa Srbijom, srpski mini-šengen između Srbije, Crne Gore i RS, između kojih treba da budu ukinute nepotrebne granice, povratak redovnog služenja vojnog roka, kao i da veronauka u školama postane redovan predmet, a veroučitelji dobiju stalan posao.

Najvažnija tačka u programu moderne srpske desnice tiče se porodične politike i podrške borbi protiv bele kuge i rađanju. Naš zadatak je da država posebno stane iza mladih bračnih parova i porodica sa više dece, ali da podrži i svaku drugu porodicu u Srbiji: samohrane majke i očeve, one brakove koji ne mogu da imaju dece, staračka i samačka domaćinstva, a posebno žene: majke, rudnice i porodilje, žene na selu i žene preduzetnike. Ključna mera porodične politike za koju se zalažemo je smanjenje poreza na zarade i imovinu za sve one koji stupe u brak i dobiju dete. Posebni deo porodične politike tiče se podrške mladima i njihovom ostajanju u Srbiji, kao i povratku onih koji su otišli i za koje moramo obezbediti poseban program povratka i reintegracije.

Takođe, smatramo da u Srbiji vladaju ogromne socijalne nejednakosti i preveliki jaz između bogatih i siromašnih. Moderna srpska desnica neće biti na strani bogatih već upravo siromašnih koji moraju da plaćaju manje poreze nego bogati. I, što je posebno važno za sve porodice u Srbiji - nedelja mora biti neradan dan i u privatnom sektoru. Mi smo i ekološke patriote. Ne pristajemo na to da levičari monopolizuju temu ekologije jer je ona više desna i konzervativna tema. Konzervativizam upravo znači očuvanje najboljih tradicija našeg naroda, kao i očuvanje i zaštitu životne sredine, zdrav vazduh, vodu, zemlju i hranu. U tom smislu smo i potpisali društveni sporazum koji podrazumeva zabranu rada po zlu čuvene strane multinacionalne kompanije  "Rio tinto" u Srbiji, kao i svakog daljeg istraživanja, eksploatacije ili prerade litijuma u Srbiji.


Konačno, moderna srpska desnica će omogućiti preko potrebnu decentralizaciju Srbije. Čitava Srbija ne sme da se pretvori u Beograd, jer je beogradizacija poguban proces kako za one koji žive u Beogradu koji se neplanski razvija, tako i za ostatak Srbije koji se prazni i nestaje. Zato je potrebno da se izvrši sveobuhvatna decentralizacija i podrže manji gradovi i sela, posebno u graničnim krajevima, i – što je najvažnije – da se lokalnim samouprava vrate izvorni prihodi, imovina i nadležnosti koje im je centralna vlast oduzela.

Moderne srpske desnice nema i ne može biti bez nove ekonomske politike koja počiva na domaćem ekonomskom interesu. To znači da više nećemo da subvencionišemo strane multinacionalne kompanije već domaću privredu i poljoprivredu. Osnov podizanja ekonomske snage srednje klase biće restitucija oduzete imovine nakon Drugog svetskog rata. Bez snažnog razvoja domaće privrede nećemo moći da ostvarimo ništa od predviđenih planova u oblasti javnih politika kao što su obrazovanje, zdravstvo, kultura ili socijalna politika.

Mera uspeha moderne srpske desnice meriće se upravo u sferi rasta i razvoja domaće ekonomije i zato očekujemo podršku domaćih preduzetnika da zajedničkim snagama napravimo ovaj uspeh. Naš cilj je da u Srbiji pobedi domaća privreda i domaća politika koja ne služi interesima stranaca već isključivo srpskim nacionalnim, državnim i ekonomskim interesima. Zato na sledećim izborima – glasajte domaće!

Autor je predsednik Srpskog pokreta Dveri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati