Kolumne

[ Izvor: NIN/Vladika Grigorije ]

23. 10. 2021. 19:42 21

Grigorije: Tišina - najglasniji odgovor na realnost koja nas okružuje

Istina oslobađa, ona pobeđuje svaku laž i smireno čeka svoje vreme, svoj trenutak. Zato je nekad potrebno odabrati ćutanje, i to ne kao beg i kukavičluk, već kao najglasniji i najsmisleniji odgovor na svako pitanje. Tišina nije odustajanje od reči, od slova, već bekstvo od površnog prazno(g)slovlja.

U posljednje vrijeme veoma me zaokuplja promišljanje o smislu i značaju tišine, tačnije o njenom sve očiglednijem odsustvu u našim životima. Tišinu, čini mi se (ma koliko to na prvi pogled izgledalo paradoksalno), ne bi trebalo suprotstavljati buci, jer čak i kada oponent ne postoji tišina ima svoju vrijednost, težinu i značaj. Potreba za njom ne dolazi uvijek i isključivo od prezasićenja bukom, jer tišina ne podrazumijeva (premda može) fizičku izolovanost od svih dešavanja i informacija.
Mjesto tihovanja nije "tamo“ ili "onamo“, ono je u nama samima.

Кao i svako čovjekovo stanje, tišina ima svoje dimenzije, svoju dubinu i širinu, jer tišina nije isto što i praznina u pogledu riječi, značenja i smisla. Prije bi se moglo reći da je tišina stvar mjere riječi, od koje zavisi razumijevanje njenog i svekolikog smisla, koji je u konačnom neizreciv, ali do koga se bez riječi ne može doprijeti. Tišina nije odustajanje od riječi, od slova, već bjekstvo od površnog prazno(g)slovlja u neizrecivu dubinu Slova. Stoga lako možemo zapasti u stanja krajnosti, počev od periodičnog kratkog mirovanja bez govora i bez dubljeg promišljanja pa sve do stanja introvertnosti, pasivnosti i nemogućnosti pokretanja uslijed opravdane i nasušne potrebe za aktivnošću. Neophodna je velika hrabrost, osviještenost i volja da bismo se odvažili na takvo tihovanje, koje je put dinamičnog mirovanja, kojim hodeći u tišini istinski slovimo o svemu.

Odličan i pouzdan orijentir u našem traganju za tišinom može da nam bude, kao i u svemu drugom, Sveto Pismo. U Svetom Pismu se motiv tišine prepune smisla i značenja pojavljuje na nekoliko ključnih mesta. U prvoj knjizi Svetoga Pisma, u Кnjizi Postanja, pisac u pjesničkom duhu pripovijeda kako Bog riječju stvara svijet. Svet, taj ukras i ljepota bića (jer kosmos znači upravo ukras) tako nastaje sazvučjem prvostvorenog bezdana, tišine nad kojom se uzdiže Duh, i božanske Riječi.

Da bi Riječ koja nosi život zazvučala, neophodna je, dakle, tišina. Кada je prorok Ilija, savremenim jezikom kazano, kao disident boravio na gori Božijoj Horivu, Gospod mu se nije javio u znaku jakoga vjetra, niti zemljotresa, niti ognja, nego u glasu ,,tihom i tankom“, pred kojim prorok zaklanja lice svoje plaštom (1 Car 19). Tihi glas ili tiha riječ jeste najbolji opis teofanija, javljanja Božijih, kroz vijekove potvrđena u mnogim primjerima Pisma. Tišina tako nije samo poimana kao stanje iščekivanja momenta javljanja Boga nego i kao molitva, meditacija, odavanja hvale i časti Bogu, kako prorok Zaharija kaže: ,,Neka ćuti svako tijelo pred Gospodom, jer usta iz svetoga stana svog“ (Zah 2,13). 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati