Kolumne

Jovana Ćirković

19. 10. 2021. 14:27 46

Zli, bradati gibaničari četnici

Među onima koji vole i imaju potrebu da omalovažavaju, ili to sa ciljem rade, Jugoslovensku vojsku u otadžbini, četnike i posebno generala Dragoljuba Dražu Mihailovića, decenijama unazad stvarali su mit o četnicima, predstavljavši ih kao nepismene, zle, ubice, te su često koristili izdraz "gibaničari", uz nezaobilazan epitet "bradati".

Umesto da mi potomci posle šest decenija, budemo ponosni na činjenicu da smo kao zemlja imali dva pokreta (četnički i partizanski) koji su se suprotstavljali nacističkom i fašističkom okuparoru i ubicama, mi radimo sve naopako.

No, vratimo se na četnike. Cilj ovog teksta nije da se bavi istorijom, ali jeste da skrene pažnju na određene pojave.

Četnici i obrazovanje

Krenimo od prvog medu jednakima. Draža Mihailović je završio tri razreda Treće muške gimnazije u Beogradu, da bi potom upisao Nižu školu Vojne akademije u Beogradu. Još ga je kao mladog potporučnika svim jedinicama pohvalio legendarni komandant Prve armije Živojin Mišić. Draža je odlikovan i Albanskom spomenicom, položio je i majorski ispit 1925. godine. U generalštabnu struku preveden je 1926. što je danas slično tituli doktora vojnih nauka, a 1930. godine poslat je na specijalizaciju u Francusku. Bio je i nastavnik strategije u Nižoj školi indendantske akademije. Znao je i bugarski jezik, a bavio se i diplomatijom.

Jedan od takvih, obrazovanih četnika, bio je i Jovan V. Deroko, koji je preminuo sa svega 29 godina. Napisao je knjigu "Toplički ustanak".

A obrazovan je bio i rođeni Sarajlija Radoslav Đurić, artiljerijski i generalštabni major Jugoslovenske vojske, komandant Južne Srbije i pukovnik Jugoslovenske narodne armije, pošto je prešao na partizansku stranu.

Dolazimo do najintrigantnijeg obrazovanog četnika - Žarka Todorovića Valtera. Imao je završenu 51. klasu niže škole Vojne akademije, a potom je završio Višu školu Vojne akademije, da bi potom završio specijalizaciju u Francuskoj, gde mu je u Ratnoj školi jedan od profesora bio Šarl De Gol. On je posebno poznat po tome što je bio perfektan operativac, te se tako i najveća akcija Gestapoa na Balkanu tokom Drugog svetskog rata zvala Operacija Valter. Takođe, Žarko Todorović Valter je govorio nekoliko jezika.

Polako dolazimo do najobrazovanijeg intelektualca, velikog podržavaoca Draže Mihailovića i njegove borbe protiv okupatora. Slobodan Jovanović, srpski pravnik, istoričar, književnik, političar, bio je i profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, rektor Beogradskog univerziteta, profesor javnog prava, i dekan Pravnog fakulteta u Beogradu. Možda zanimljiv podatak, njegov otac Vladimir Jovanović često je nazivan "apostolom liberalizma".

Među četnicima je bilo mnogo obrazovanih ljudi, ali ne samo to, bilo je i naroda drugih vera, posebno je zanimljivo da je bilo mnogo muslimana (neki od najpoznatijih Mustafa Mulalić, Abdulah Kemura, Husein Rovčanin, Alija Konjhodžić, Fehim Musakadić, Mujo Pašić, Ismet Popovac i mnogi drugi...)

Među četnicima bilo je lekara, pravnika, novinara, ljudi sa najrazličitijim profesijama. Eto, ipak nisu bili neobrazovani. A ni zli. A neka budu gibaničari. Šta fali? Ionako je gibanica domaći specijalitet koji jede pošten svet na celom Balkanu, a i šire.

Jovana Ćirković

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 46

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati