Kolumne

Ekrem Avdić [ Izvor: thebosniatimes.ba ]

14. 10. 2021. 08:33 3

Pogled iz Bosne: Srbija k'o Kolumbija

Prije mjesec dana američki States Department je svoje građane upozorio na opasnost putovanja u Srbiju zbog visoke razine zaraženosti korona virusom i organiziranog kriminala. O drugoj opasnosti upozorila je DEA, američka Agencija za suzbijanje narkotika, ministra unutrašnjih poslova Srbije, Nebojšu Stefanovića kada je krajem maja 2019. godine boravio u Washingtonu.

O organiziranom kriminalu koji hara Srbijom kao da je Kolumbija, srbijanskom ministru je govorio i , direktor FBI – Federalnog istražnog biroa, Christopher Wray. Amerikanci su tom prilikom posebno apostrofirali proizvodnju marihuane na državnom imanju „Jovanjica“, kraj Stare Pazove, koje je tadašnji ministar za rad i socijalnu politiku, a danas ministar odbrane, Aleksandar Vulin dao na korištenje firmi Predraga Koluvije, već poznatom liku djelatnicima policije. Uz proizvodnju narkotika Amerikanci su iskazali zabrinutost za djelovanje „navijača“ nogometnog kluba „Partizan“, okupljenih pod vodstvom Veljka Belivuka, poznatijem kao Velja Nevolja! Zašto su Ameri srbijanskom ministru pokazali interesiranje za samo dvije teme?

Američke agencije DEA i FBI savršeno su znale da je riječ o organiziranom kriminalu proizvodnje i prometa marihuane i organizacija kriminalne grupe Velje Nevolje bilo u režiji sigurnosnih srbijanskih agencija: Vojno-obavještajne službe, MUP-a i Sigurnosno-informativne agencije (BIA) te da je Stefanović sasvim upoznat sa svim zbivanjima i bio je prava adresa kojoj se treba obratiti. Već nakon pet mjeseci uhapšeni su Predrag Koluvija te pripadnici MUP-a, BIA i VOA koji su obezbjeđivali proizvodnju marihuane. Prilikom njihovog hapšenja zatečeno je 1,6 tona marihuane spremne za ilegalnu prodaju.

Mjesto za Đilasa

Danas, dvije godine nakon hapšenja, iz pritvora je pušten Predrag Koluvija sa svim svojim bezbjednjacima iz javne i tajnih službi! Afera je dobila potpuni obrt u medijima nacional-socijalističkog režima Aleksandra Vučića. Dakle, Reistchag su zapalili Jevreji! Koluvija je u javnom intervju, okićen nanogicom za identifikaciju, datom svom advokatu Vladimiru Đukanoviću, predsjedniku skupštinskog Odbora za pravosuđe i Visokog savjeta za pravosuđe. U intervjuu je Koluvija rekao da su ga policajci nagovarali da kaže kako je sve radio u korist Andreja Vučića, predsjednikovog brata i Zvonka Veselinovića, kontraveznog biznismena kojeg vežu za ubistvo Olivera Ivanovića, lidera kosovskih Srba, koji je bio politički protivnik srbijanskog diktatora.

Odmah se iz Kuvajta, direktno u program diktatorove TV PINK, javio sam diktator plačnim glasom zbog dvogodišnjeg pritvora Koluvije i zbog toga što je spominjanje njegovog brata atak na njega samoga i na rušenje države Srbije! Odmah je zaboravljen kriminal, odmah je Koluvija u diktatorovim medijima postao nevin, optuženi su inspektori koji su radili na „Jovanjici“ da su falsificirali nalaze toksičnosti marihuane, da su spremali državni udar i smjenu Vučića…! Koju po redu!? Na taj način se zataškava cijela afera, proglašava se namještenom, optužuju SAD… Naravno, naći će propaganda diktatora mjesta i za Dragana Đilasa kojeg samo što nisu optužili za poraz na Kosovu 1389. godine!

Kriminalni klan Velje Nevolje koji je vršio zločine u Beogradu, čak i pet monstruoznih ubistava, čedo je obavještajne zajednice Srbije, rođeno na isti način kao što je rođen ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan sa svim svojim „Belim orlovima“ koji su sijali smrt u Hrvatskoj i BiH, ubijajući nenaoružane civile, posebno žene i starije ljude. Bila je to i brigada „Bele tehnike“, kako su je zvali u Beogradu. Ta je kriminalna grupa imala svoje prostorije na stadionu „Partizana“, osiguravala je skupove Vučićeve Srpske nacional-socijalističke stranke, razbijala proteste građana, čak je osiguravala i Muzej savremene umjetnosti, što govori da su voljeli i umjetnost!

Velja u Srebrenici

Prilikom hapšenja klana Velje Nevolje, kojom prilikom su nađene ogromne količine eura , snajperi i drugo oružje, evidentirane brojne nekretnine, uhapšeni su i neki od najviših rukovodećih ljudi MUP-a , BIA i VOA. Na kraju je podignuta optužnica protiv 31 člana klana Velje Nevolje, a niti protiv i jednog funkcionera sigurnosnih službi premda je mjesecima Vučićeva medijska mašinerija ponavljala kao papagaj da „organiziranog kriminala nema bez podrške države“. Pa bilo bi i suludo da sami sebe uhapse! Danas, diktatorovi mediji šire priču kako je Velja Nevolja namjeravao izvršiti atentat na diktatora „i time Srbiju vrati pola veka unazad, u vazalnu zemlju“. U tu laž, niko se više ne može upecati. Naravno, zaboravljena je i uloga države stvaranju lika i djela Velje Nevolje. Zaboravljeno je i nereagiranje na klan nakon upozorenja iz Washingtona. Zbog kašnjenja u hapšenju, Veljin je klan zvjerski ubio, do sada je otkriveno, pet ljudi! Za to niko neće odgovarati.

Velja Nevolja i njegov klan je sudjelovao u „napadu“ na tadašnjeg premijera Vlade Srbije, Aleksandra Vučića u Srebrenici 2015. godine! Potvrdio je to i sam Vučić u izjavi za TV Srbije, odmah nakon povratka sa komemoracije. Tom prilikom je dao veoma smirujuću izjavu kojom prilikom je rekao da je među onim koji su mu upućivali pogrde prepoznao navijače jednog nogometnog kluba iz Srbije!

Stefanović ambasador!

Povodom insceniranog napada na Vučića posebno je pisao „Balkan transitional justice“.Taj medij piše da je Disciplinska komisija MUP-a Srbije sa posla otjerala policajce Mladena Trbovića i Milana Dumanovića jer su izjavili da su bili među 18 policajaca koji su tajno bili u Srebrenici i tajno snimali komemoraciju žrtvama genocida nad Bošnjacima izvršenog jula 1995.godine. Time su, kako je Disciplinska komisija zaključila, „izdali državnu tajnu“!

A, tajna je da se inscenira napad na Vučića, on učini žrtvom kojoj je „napadom“ dato do znanja da Bošnjaci neće pomirenje sa srpskim narodom. To je i današnja matrica srpske nacional-socijalističke diktature koja osudu onih koji su počinili zločin nad Bošnjacima identificira sa cijelim srpskim narodom koji nema nikakve veze sa zločinom. Veća optužba vlastitog naroda nije viđena u historiji! I još gore: Vučićeva diktatura slavi osuđene ratne zločince kao heroje čime akontira buduće zločine!

Upravni sud Srbije je prije godinu dana donio odluku da Disciplinska komisija MUP-a preispita odluku o davanju otkaza rečenim policajcima. Godinu dana je prošlo, a da Komisija još nije preispitala svoju odluku! Zanimljivo je da ni jedan diktatorov medij ne piše o slučaju s posla otjeranih policajaca. Državna tajna je državna tajna!

Vučićevi brojni medijski dupeljupci, neki kao Nebojša Krstić ili Predrag Sarapa, sa Vučićeve TV PINK, prkose zakonu fizike. Jer, po gabaritima većim od Vučićevih, kad god Vučić ima veliku nuždu, prvo izađu njih dvojica. Milomir Marić sa TV Hepy zbog toga dobija napade ljubomore. Za njega nema mjesta!

Ostavimo medijsku kanalizaciju Srbije na miru. Pitanje svih pitanja u Beogradu je šta će biti sa Nebojšom Stefanovićem, sada aktuelnim ministrom odbrane? Vučićolozi mu predviđaju totalni krah i smjenu. Međutim, Vučić će čekati da odluku donese na Glavnom odboru Srpske nacional-socijalističke stranke. Jer, Srbijom ne vlada Ustav i zakoni, vlada Stranka! Kao neko je kao student i novinar dugo proveo u Beogradu i ne smatra se lošim poznavaocima tamošnjih prilika, tipujem da će : „iz moralnih razloga i velikog pritiska javnosti, Stefanović odstupiti sa mjesta ministra „ te da će završiti u diplomatiji.

Kao ambasador! Jer, Stefanović je svom ocu, ali i Vučićevom bratu omogućio dobru zaradu na prodaji oružja. Dobra zarada je rezultirala bankrotom fabrike „Krušik“. Uz to, Vučić je kum Stefanovićevoj djeci. Takođe, „Jovanjica“ radi punom parom!

Dakle, novom ministru „unutrašnjih dela“ nije prošao zakon o stranačkoj parapoliciji. Aleksandru Vulinu je da nastavi sa izgradnjom novog klana Velje Nevolje. Naravno, uz pomoć tajnih službi. Ovoga puta je red na „Crvenoj zvezdi“ čiji je vođa navijača nedavno viđen na Cetinju.

Ekrem Avdić, thebosniatimes.ba

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati