Kolumne

Jovana Ćirković

21. 09. 2021. 13:09 1

U jednom parlamentu je aplauz zabranjen, evo šta je o njemu mislio vladika Atanasije

Kad god uradimo nešto dobro dobijemo aplauz. Najviše ga dobijaju oni koji mnogo rade ili su u nečemu veoma dobri. Aplauz je skoro svuda prisutan: a neizostavan je u školi, na predstavama, na umetničkim događajima, na sportskim dešavanjima, političkim skupovima i mitinzima.

Međutim, kako je nastao. Odgovor na ovo pitanje je nemoguće pronaći, ali zasigurno nam u tome mogu pomoći istorija, a posebno sociologija, psihologija i antropologija.

Reč „aplauz, aplaudirati” nastao je od latinske reči „applaudere”, što znači „pljeskati, udarati po nečemu/nekome”.
Nekoliko je teorija kako je aplauz nastao. Po jednoj je objašnjeno da je tapšanje nastalo iz zagrljaja. Na primer, bebe kojima prilaze majke ponekad će raširiti ruke, a ponekad i pre nego što majka dođe bebe zagrle vazduh i pljesnu rukicama.

Deluje sasvim logično, jer je ovo svakodnevna praksa ljudi koji imaju bebe, a i veoma je lep prizor. Popularni pisac antropoloških knjiga Dezmond Moris dao je teoriju po kojoj mi, kada tapšemo umetniku, mi ga tapšemo po ramenu „iz daljine“, odnosno da je iz te vrste tapšanja po ramenu, da je neko nešto dobro uradio, nastao i ovakav aplauz, upravo u umetničkim krugovima.

Jedna druga teorija, koja b i mogla i objasniti palac na gore i dole, u znag odobravanja, odnosno neodobravanja, je i treća teorija koja se poziva na rimsko doba, imperatore, gladijatore, arene, progon hrišćana.

U rimsko roba, narod u arenama je aplaudirao u znak odobravanja smrti hrišćana. A to je znao i naš blaženopočivši vladika Atanasije. Zato nije voleo da se aplaudira u crkvi ili manastiru. Reči ovog mudrog čoveka voleli smo da slušamo, a nadasve treba da promišljamo o tim rečima. A sa druge strane, tapšanju i aplaudiranju nije ni mesto u crkvi.

Inače, aplauzi su svuda u svetu odvajkada bili plaćani i naručivani. Može se reći da ne predstavljaju uvek izraz stvarnog divljenja.

Takođe, veoma zanimljiva činjenica je i ta da je u Britanskom parlamentu tapšanje, odnosno aplaudiranje zabranjeno. Ta tradicija je u engleskom parlamentu zastupljena jako dugo, i svako tapšanje predstavlja nepoštovanje Doma i tradicije.

Bilo kako bilo, aplauz treba da bude izraz poštovanja. I najvažnije je da je iskren. I da, ne uvežbava se.

Jovana Ćirković 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati