Kolumne

Davor Kalajžić

20. 09. 2021. 15:28 16

Hitna sednica, ali može sutra

Dok na severu AP KiM izbija i traje nova kriza satiranja preostalih prerogativa državnosti Srbije i Srba, Aleksandar Vučić se švrćka po Svilajncu. Toliko se potresao da je zakazao "hitnu sednicu" Saveta za nacionalnu bezbednost, al' za sutra.

Zakon predviđa redovna zasedanja Saveta na svaka tri meseca. Poslednji nama poznati sastanak održan je februara ove godine, zbog Velje i ekipe. A pre toga, maja 2019, ROSU je isto upala na sever i nesmetano odradila posao. I tada je Savet zasedao i pretio - rešetom, kao što će uraditi i sutra.

Kosovska policija, pojačana specijalnom interventnom jedinicom tipa žandarmerije, ROSU, ponovo je upala na sever AP KiM i počela da sa vozila skida srpske registarske oznake sa skraćenicama gradova na AP KiM, a najviše KM (Kosovska Mitrovica), ZV (Zvečan), LE (Leposavić) i poneki "zalutali" PR (Priština). Tablice iz "centralne" Srbije ne diraju.

Na severu AP KiM "nezavisna" Kosova sprovodi svoje zakone u skladu sa Briselskim sporazumom. Zeleno svetlo dobila je od Vučića, Merkelove i Lajčaka, a Kurti je samo izvođač radova. Zvanična Srbija danima unapred bila je obaveštena o tome šta će se dogoditi. Po izjavama zvaničnika očekivali su novu ROSU akciju još prekjuče, ili juče, ali Albanci malo odocnili.

Idu mu lokalni izbori i potrebni su mu poeni. "Srpska lista" deo je separatističke "vlade", pa Kurti može da radi šta hoće, jer Vučić je prodao Kosovo. Savet za nacionalnu bezbednost je pro-forme telo koje u ovom slučaju nema nikakve mehanizme delovanja. Sve je unapred dogovoreno još godinama ranije, a posete Merkelove i Lajčaka Vučiću, samo su koordinirale datum otpočinjanja ove zajedničke akcije. Iz Beograda su krenule poruke anestezije lokalnim Srbima, tipa, mir je najvažniji, nemojte da vas isprovociraju, protestvovaćemo kod međunarodne zajednice, "Srpska lista" će sve obavestiti i apelovati na implementaciju dogovorenih sporazuma o slobodi kretanja... sipaćemo im soli na rep.

Međutim, postoji sudbonosni strategijski detalj koji Savet nije sposoban da sagleda. Do sada je tačka dodira između terorističke države, te njihovih paramilitarnih snaga i "centralne" Srbije, bila neposredno iza "Dudinog krša", na mestu gde se Sitnica uliva u Ibar kod Kosovske Mitrovice. To je davalo veliku vremensku i stratešku prednost našim snagama bezbednosti da u slučaju potrebe blagovremeno uđu na sever AP KiM i zaštite naš narod.

Nedavno je u blizini tog mesta nesmetano nikao veliki logor KSF-a, novonastale terorističke albanske vojske. Dakle, vojnički su prišli na ulaz Kosovske Mitrovice, a sadašnjim potezom ROSU i instaliranjem kontejnera, tačku kontakta (North Mitrovica conflict hot-spot) bajpasovali su za dodatnih 64 km i praktično vojnički izašli na Jarinje i Brnjak. To u praksi znači da srpska vojska i policija više ne mogu da uđu na sever AP KiM bez momentalnog i direktnog sukoba sa albanskim snagama i KFOR-om (Jarinje conflict hot-spot), pa samim tim ne mogu blagovremeno da zaštite naše sugrađane u slučaju novog pogroma.

Ovim "naivnim predizbornim" potezom skidanja tablica, Kurti je u potpunosti odsekao sever AP KiM od ostatka Srbije, a u tome mu je pomogao izdajnik Aleksandar Vučić, uz "oproštajnu" podršku Angele Merkel i pristrasnog Miroslava Lajčaka. Posebna perverzija je da je "integrisani" punkt na Jarinju "ušao" na katastarski teren "centralne" Srbije, čime smo izgubili 2 km strateškog terena kojim smo i KFOR držali na potrebnoj distanci (no man’s land).

Srbija je okupirana, finalni čin onoga što pokret Oslobođenje mesecima unazad govori. I dok se Srbima sa severa AP KiM namiče omča oko vrata, a stoje ispred uperenih cevi OVK, izdajnik, Aleksandar Vučić, našim novcem svečano se gosti i ugošćava po Svilajncu.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati