Kolumne

Vladimir Mandić [ Izvor: danubeogradu.rs ]

03. 08. 2021. 18:16 22

Istorija vekovima ne beleži demagoga kao što je Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić demagoškim nastupom na RTS-u prevazišao je i najveće demagoge - vođe u antičkoj Grčkoj. Politička istorija Srbije ne beleži već vekovima ovakvog demagoga.

Ovu moju tvrdnju potkrepiću prvo sa dve definicije reči demagogija i Vučićevim obećanjima tokom gostovanja na RTS-u koje je, bez znanja novinara i urednika, najavio na svom Instagram profilu!?

"Demagogija predstavlja narodnog vođu u demokratskim sistemima koji svoju popularnost stiče eksploatacijom predrasuda i neznanja u narodu uzburkavajući strasti u masi, gušeći razumni politički resusrs.

Demagozi urušavaju ustaljeni običaj sprovođenja politike ili obećavaju ili prete njihovom promenom. Oni eksploatišu fundamentalni nedostatak demokratije: budući da najveću moć drži narod, moguće je da tu moć ljudi daju nekome ko se dodvorava najširem segmentu populacije. Demagozi se uglavnom zalažu za momentalnu i silovitu akciju u slučajevima državne krize, pritom optužujući umerenije i promišljenije političke protivnike da su slabi ili nelojalni", piše u Vikipediji.

Druga definicija je iz Velikog rečnika i glasi:

"Danas se pod demagogom podrazumeva osoba koja se senzacionalno obraća masi prividnim dokazima koji imaju za cilj sticanje moći, ostvarenje ličnih interesa i zadržavanje na pozicijama koje im realno ne pripadaju".

Vučić je očigledno veoma dobro proučio istoriju antičke Grčke (uostalom, bio je najbolji student Pravnog fakulteta) kada se preksinoć, na iznenađenje urednika i voditelja, pojavio u TV studiju. Koliko je to iznenađenje bilo veliko govori i činjenica da je razgovor umesto novinara i urednika vodila voditeljka Dnevnika.

Odgovarajući na unapred poznata pitanja predsednik Srbije se pohvalio potpisanim sporazumima o "mini Šengenu", ponovio, po ko zna koji put, da smo među vodećim zemljama u Evropi po privrednom rastu u vreme korone, osvrnuo se na zbivanja u Federaciji Bosne i Hercegovine da bi poentirao na - penzionerima.

Obraćajući se, uz dramske pauze, ovom najbrojnijem segmentu populacije pompezno je objavio ono što već i vrapci pod krošanjama drveća na Andrićevom vencu znaju: penzionerima sledi 50 evra u septembru, 30 u novembru, potom pomoć u decembru i zakonsko povećanje u januaru.

A onda bomba: svi penzioneri će u februaru, najkasnije u martu, dobiti još po 20.000 dinara!!!

Da zanemarimo to što predsednik ne raspolaže budžetom Republike Srbije, što mu po Ustavu briga o privredi i njeni rezultati nisu u opisu posla i što se "meša u sve".

Krucijalno pitanje je zašto je on, podilazeći penzionerima da su podneli najveći teret oporavka zemlje, najavio ovu pozamašnu februarsko-martovsku pomoć?

Ovo tim pre što budžet pune svi poreski obveznici, a ne samo penzioneri plaćajući PDV.

Zašto se iz budžeta pomaže samo jedna kategorija građana, koja nije ugrožena pandemijom i čiji su prihodi uređeni po zakonu, shodno visini i dužini ulaganja u Fond PIO?

To što država godinama nije primenjivala Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, što je neustavno čak i smanjila penzije, i što više od milion penzionera danas prima manje od 30.000 dinara mesečno, ne znači da im sada treba podilaziti.

A to Vučić, opet mimo ustavnih ovlašćenja, upravo i radi, jer zna koliko tih 20.000 dinara znači onima, a njih je oko 300.000, čije su penzije manje od 15.000 dinara. Ako se tome dodaju i "poljoprivredni" penzioneri sa prosečnim primanjima od jedva 12.000 dinara, onda je jasno na koliko glasova računa Vučić pred izbore u aprilu 2022. godine!

Tako smo doživeli da se predsednik države razmeće državnim parama, da budžetskim sredstvima kreće u predizbornu kampanju stranke na čijem je čelu (opet mimo ustava).

Jer, logično je da će ogromna većina siromašnih penzionera, koji i sa penzijama većim od prosečne jedva preživljavaju, glasati za onoga koji im udeljuje novac kojim im život znači.

A pomoć stiže upravo pred izbore: i što kasnije u martu bude podeljena to će broj glasova za SNS biti veći.

Zato će buduće generacije (pročitaj opet definicije demagogije!) na pitanje ko je najveći demagog u istoriji Srbije jednoglasno odgovarati: Aleksandar Vučić.

Vladimir Mandić (danubeogradu.rs)

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati