Kolumne

Boško Obradović

25. 07. 2021. 07:51 12

Boško Obradović nedeljom: Za budućnost Evrope - porodičnu, nacionalnu i hrišćansku!

Petnaest značajnih političkih partija i pokreta iz četrnaest zemalja iz EU, koji pripadaju nacionalno-konzervativnoj ideološkoj formaciji, potpisale su nedavno, 2. jula 2021. godine, zajedničku Deklaraciju za budućnost Evrope! Ovu deklaraciju, koja predstavlja vrednosno-ideološki odgovor na otvorenu debatu o EU na "Konferenciji o budućnosti Evrope", potpisali su Francusko okupljanje Marin Le Pen, Fides mađarskog premijera Viktora Orbana, poljska Pravo i Pravda Jaroslava Kaćinskog, italijanska Liga Matea Salvinija i Braća Italije Đorđe Meloni, španski Voks Santjaga Abaskala, Slobodarska partija Austrije, belgijski Vlaams Belang, kao i danske, finske, estonske, litvanske, grčke, bugarske i rumunske partije koje dele ista uverenja.


Protiveći se Centralnom komitetu iz Brisela koji bi da određuje kako će se živeti u nezavisnim evropskim državama, kao i socijalnom inženjeringu koji poništava tradicionalne porodične, nacionalne i hrišćanske vrednosti, ovi politički subjekti koji drže do slobode nacija i tradicija evropskih naroda u Deklaraciji ističu da "saradnja između evropskih naroda treba da bude zasnovana na tradiciji, na poštovanju kultura i istorije evropskih nacija, na poštovanju judeo-hrišćanskog nasleđa Evrope i zajedničkim vrednostima koje čine da se naše nacije ujedinjavaju, a ne uništavaju".

U Deklaraciji se posebno naglašava "uverenje da je porodica osnova naših nacija" i da "u vreme kada se Evropa suočava sa ozbiljnom demografskom krizom, sa niskom stopom nataliteta i starenjem stanovništva, razvijanje porodične ,politike treba da bude adekvatan odgovor na krizu, pre nego neka masovna imigracija".

Kada govore o seriji ozbiljnih kriza koje potresaju EU poslednjih deset godina misli se na osećanje koje se širi Evropom "da evropske nacije polako bivaju lišene prava da vrše svoje legitimne suverene moći". To je razlog zašto se traži jedna duboka reforma EU, jer EU "umesto da štiti Evropu i njeno nasleđe, umesto da omogući slobodan razvoj evropskih nacija, ona sama postaje izvor problema, strepnje i neizvesnosti”. U daljem tekstu Deklaracije se kaže da "EU postaje sve više i više sredstvo u rukama određenih radikalnih snaga koje žele da izvedu jednu civilizacijsku transformaciju Evrope, i konačno realizuju
jednu konstrukciju Evrope bez nacija, a sve želeći da stvore jednu evropsku super-državu, uništavajući ili poništavajući evropske tradicije, u nameri da transformišu osnovne društvene institucije i moralne principe". U tom smislu ova Deklaracija postaje zajednički evropski glas otpora: "Korištenje političkih struktura i pravnih sredstava za stvaranje jedne evropske super-
države i novih formi socijalne strukture, manifestacija su jednog opasnog i invazivnog socijalnog inženjeringa prošlosti, koji zahteva legitiman otpor”.

Suprotstavljajući se opasnoj tendenciji "nametanja jednog ideološkog monopola", potpisnici smatraju da "istinski suvereni u Evropi jesu i biće nacije i narodi Evrope". Insistira se na tome da sve nadležnosti koje nisu dodeljene Uniji ostaju da pripadaju državama članicama, uz poštovanje principa supsidijarnosti. Komesari EU iz Brisela već decenijama uzimaju sebi sve više vlasti mimo volje evropskih naroda iz država članica EU, a sve na štetu nacionalnih država. Ova situacija je nespojiva sa osnovnim evropskim vrednostima i dovodi do nepoverenja evropskih naroda i građana u ove briselske
institucije.


Zato se potpisnici zalažu da se stvori jedna lista neprikosnovenih nadležnosti država članica Evropske unije, kao i odgovarajući mehanizam njihove zaštite uz učešće nacionalnih ustavnih sudova ili drugih ekvivalentnih tela. Oni se protive svim pokušajima da se evropske institucije transformišu u tela koja imaju primat nad nacionalnim ustavnim institucijama:
"Sukobi oko nadležnosti koji na taj način nastaju rešavaju se brutalnim nametanjem volje politički jačih entiteta nad slabijima. Time se uništava funkcionisanje evropske zajednice kao zajednice slobodnih naroda".

Oni potvrđuju da konsenzus mora ostati osnovno sredstvo za postizanje zajedničkih stavova unutar Unije i kritikuju nedavne pokušaje zaobilaženja ove procedure ili javljanje ideja koje idu ka njegovom ukidanju. Oni ne žele da EU na taj način bude transformisana u određeni oblik oligarhije, što bi dovelo do faktičkog onesposobljavanja nacionalnih ustavnih tela, uključujući vlade i parlamente, koji bi bili svedeni na funkciju pukog odobravanja odluka koje su drugi u Briselu već doneli.


S obzirom da se ovaj novi manifest Evrope nacija obraća svim partijama i grupama koje dele ova gledišta, kao osnovom za zajednički kulturni i politički rad na reformisanju EU, Srpski pokret Dveri pozdravlja ovu novu evropsku inicijativu i pridružuje joj se. Pozivajući se na poklič iz prethodne "Pariske deklaracije" iz 2017. da "biti Evropljanin znači biti spreman da se politički i istorijski deluje", kao i da smo mi Evropljani autori naše zajedničke sudbine, stavljamo i svoj potpis na ovu "Deklaraciju za budućnost Evrope". Neće biti ista EU na čelu sa sadašnjim evropskim tehnokratama i briselskim birokratama, i Evropa na čelu sa novim nacionalnim liderima koji se zalažu za Evropu nacija i suverenih država. Sadašnja briselska i antievropska EU nas ne želi u svom sastavu, što je za nas dobro. Kada se EU redefiniše i reformiše treba razmotriti članstvo u toj novoj Evropi nacija kojoj nesumnjivo pripadamo.


Potrebna nam je Evropa u koju možemo da verujemo. Evropski koreni su hrišćanski koreni. Nacionalna država je karakteristika Evrope. Prava Evropa je zajednica nacija i Srbija jeste i treba da bude njen deo. Buduća Evropa je nezamisliva bez strateškog partnerstva sa Rusijom, za šta se zalaže veliki broj novih evropskih lidera. Srbija treba da prati ova nova evropska politička kretanja i da bude njihov deo. Za briselski koncept EU nismo zainteresovani niti nas ovakva EU želi u svojim redovima, ali za jednu novu Evropu nacija treba odmah da konkurišemo.

Autor je predsednik Srpskog pokreta Dveri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati