Kolumne

Davor Kalajžić

21. 07. 2021. 19:13 17

Polusvet bi da nam nametne svoj "srpski svet"

Počelo je Karlobagom do Virovitice, pa se transformisalo u "jedna stranka, jedna zemlja, jedan predsednik", da bi trenutno stalo na Jarinju, Brnjaku i Merdaru, a ako im dozvolimo da nastave, završiće se na umanjenom Beogradskom pašaluku.

Tamo gde je crveno-crna-julovska koalicija stvarala srpski svet, Srba više gotovo da nema, a nema ni teritorija. Ostale su ruševine i slike kolona proteranih. Ali i slike renoviranih i novoniklih raskošnih dedinjskih vila u koje su se o našem trošku uselili moderni Lupeni.

Došla je vladavina tetaka, spaljenih kuća sindikalnih predstavnika i polupanih automobila slučajnih fotografa. I službeno vozilo, sa službenim vozačem i neslužbenom drogom, milion evra pomračenih kamera, garsonjera na "poklon", 10 nestalih Lada Niva civilne zaštite i više od pola tuceta neplaćenih pravosnažnih prekršajnih kazni, većinom zbog zloupotrebe sredstava u predizbornim kampanjama. Tu je i kragujevački indeks, od osuđenih 12 profesora. A tu su i 10.000 pripadnika Vojske Srbije koji su napustili službu u proteklih nekoliko godina.

U narodu ima izreka, što trezan misli, pijan govori. Ali, došla su nova vremena, pa je vreme i za nove poslovice. Što lud misli, ozoniran lupeta. Zbog toga je izmišljena nova funkcija - fikus. Problem nastaje kad fikus više nema šta da laže, jer ga nadjačaju podguzni megafoni, a namnožili se.

Šta je to "srpski svet" danas?

To je ukradeni identitet, Briselski sporazum, Vašingtonski pakt, zamenjena fascikla, šabačka diplomatija, Mali Šengen, Rio Tinto, Ling Long, Smederevo, Bor, Krušik, Jovanjica, Oliver, Nevolja, Mutavi, Hercegovačka, Vidovdanska, Doljevac, Potočari, snajper, MUP, CIA, DEA, BIA, parada ponosa, ugovori, diplome, Kurti, Tači, Haradinaj, Srpska lista...

Polusvet bi da nam nametne svoj "srpski svet".

Pravi "srpski svet" je nešto drugo. To je svet vladavine prava i socijalne sigurnosti za sve građane Srbije. To je čista voda, vazduh i zemlja. To su banke i oranice u državnom vlasništvu. To su besplatni udžbenici i škole u kojima se nešto nauči. To su fakulteti koji stvaraju stručnjake. To je naučni i obrazovni televizijski program očišćen od kiča i prostakluka, narkomana i silikona. To je život dostojan čoveka. I još mnogo toga radi čega naši mladi ljudi odoše iz Srbije.

Srpski svet po meri građana neće doći dok nam ga huškački propovedaju ljubitelji crnokošuljaškog stajlinga u stilu "Ein Volk, ein Reich, ein Führer" i dok nam se nameće ideologija robovskog rada i nedeljom, po sistemu "Arbeit Macht Frei". Bez obzira što su im prošle Ljotićeve koračnice, reinkarnacija preodenutog neofašizma u cilju kontinuiteta pljačke neće proći u pravom srpskom svetu.

Srpski svet će doći tako što će ekipa koja bi da korača u Ljotićevom stroju dobiti adekvatan zbor u Zabeli.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika UNMIK-a

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati