Kolumne

Boško Obradović

18. 07. 2021. 07:45 5

Boško Obradović nedeljom: Kako do jedinstva i uspeha opozicije?

Odnos između pristalica i protivnika vlasti u Srbiji realno je 50:50. To, međutim, trenutno nije odnos između vlasti i opozicije u praksi, a posebno ne na izborima, jer vlast nastupa organizovano i jedinstveno, a opozicija podeljeno i posvađano. To je stari problem srpskog društva u celini: kriminalci i prevaranti svih vrsta, koji su manjina, drže se zajedno i veoma su organizovani i vredni u borbi za ostvarenje svojih lopovskih namera, a pošteni i časni ljudi su nesložni, neaktivni i čekaju da se neko drugi pojavi i reši njihove probleme sa dobro međusobno povezanim lopovima. To tako ne biva već moramo mi koji smo protivnici kriminala i korupcije u našoj državi i koji smo protiv sadašnje vlasti da se mnogo bolje organizujemo kako bismo tu lošu vlast promenili. To je moguće, uz postavljanje nekoliko ključnih pravila.

1. Nema saradnje sa vlašću.

Svi koji su deo opozicije treba javno da se obavežu da posle izbora na svim nivoima iduće godine neće stupiti u postizbornu koaliciju sa aktuelnom vlašću. Ko to nije spreman javno da potpiše ne treba da bude deo jedinstvene opozicije, već neka ide svojim samostalnim putem.

2. Nema povratka na bivšu vlast.

Da bismo kao opozicija zadobili poverenje građana koji su podjednako protiv sadašnje kao i protiv prethodne vlasti, moramo se svi obavezati i da nakon promene aktuelne vlasti sledi promena sistema koja podrazumeva da nema povratka na bivši režim. Ovo je posebno važno zbog velikog broja razočaranih birača koji su se nagledali promena vlasti posle kojih je korumpirani sistem uvek ostajao isti. To ovoga puta ne sme da se dozvoli i svako ko ovo nije spreman da potpiše takođe nema razloga da bude deo jedinstvene opozicije i neka vozi svojim putem.

3. Dogovor o nenapadanju unutar opozicije.

Bez obzira kako će opozicija izaći na sledeće izbore, pod uslovom da se pre toga izborimo za izborne uslove koji će biti slobodni i pošteni, svi bi trebalo da se obavežemo i na međusobno nenapadanje. To znači moratorijum na bilo kakve međusobne rasprave do okončanja izbornog procesa, kako bismo sprečili bilo kakve medijske zloupotrebe takvih sukoba i demotivisanje birača opozicije.

4. Povećanje izlaznosti na glasanje.

Još jedna ključna zajednička aktivnost treba da bude posebna predizborna kampanja za povećanje izlaznosti na sledećem glasanju, što može da donese više koristi opoziciji nego vlastima. Većina apstinenata je protiv aktuelne vlasti, ali i političara uopšte, ali jedna zajednička, ozbiljna i kreativna kampanja mogla bi da ih probudi iz apstinencije i zainteresuje da učestvuju u političkim promenama. To može biti velika novost i presudni iskorak u korist opozicije.

5. Zajednički poziv da se glasa protiv vlasti.

Bez obzira u koliko opozicionih kolona ćemo nastupiti na sledećim izborima, svi zajedno treba da pozovemo birače da glasaju protiv vladajućih stranaka i da svoje poverenje pruže nekoj od izbornih listi opozicije prema svom ličnom ideološkom ili drugom izboru. Tada će biti sasvim svejedno da li će opozicija izaći u jednoj ili više kolona, jer će biti emitovana slika jedinstva i saradnje unutar opozicije.

O broju opozicionih kolona treba konsultovati istraživače javnog mnjenja i videti da li jedna izborna lista opozicije odnosi glasove već je bolje ići u nekoliko jasno profilisanih ideoloških kolona gde će svaki glas biti sačuvan, a sve kolone će preći izborni cenzus. Ili je možda ipak bolja referendumska atmosfera i zajednički nastup kompletne opozicije sa jednim zajedničkim predsedničkim kandidatom na predsedničkim izborima, s obzirom da će ovi izbori biti dominantni u odnosu na druge koji se budu održavali u istom terminu.

6. Obraćanje biračima vlasti.

Da bi se sadašnja vlast pobedila opozicija mora da otkine i deo birača vlasti, što znači da pre toga moramo da se obratimo i njihovim dosadašnjim biračima. Ne uvredama ili bilo kakvim drugim ruženjima i provokacijama, već iskrenim pozivom da razmisle o potrebi za promenama posle već 10 godina sadašnje vlasti. Istovremeno treba dati konkretnu ponudu kako će izgledati nova vlast i posebno taj novi sistem u kome će biti ispravljene brojne dosadašnje nepravde i nadoknađeno ono što je građanima oteto u vreme ove vlasti.

7. Zajednička borba protiv izborne krađe.

Takođe bez obzira u koliko opozicionih kolona ćemo nastupiti na izborima, opozicija treba da ima zajednički izborni štab i kompletnu koordinaciju svih predizbornih aktivnosti, a posebno međusobnu saradnju na biračkim mestima u cilju sprečavanja bilo kakvih izbornih nepravilnosti i neregularnosti. Članovi biračkih odbora iz opozicije treba da funkcionišu kao jedan tim, da budu veoma obučeni i jedinstveni u nastupu na biračkim mestima.

Zajednička borba protiv pritisaka na birače, kupovine glasova i izborne krađe predstavlja najvažniju zajedničku aktivnost opozicije, završno sa sveobuhvatnom kontrolom izbornih rezultata u izbornim komisijama.

Ukoliko ovako postavimo platformu opozicione saradnje imamo velike šanse da se suprotstavimo sadašnjoj vlasti i to ne samo na gradskim izborima u Beogradu, već na svim izbornim nivoima. Ali, to znači jednu novu vrstu političke ozbiljnosti i odgovornosti u opoziciji koju ako ne pokažemo ne možemo ni da očekujemo podršku birača u većem broju nego do sada.

Autor je predsednik Srpskog pokreta Dveri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati