Kolumne

Davor Kalajžić

21. 06. 2021. 11:58 1

U službi Njenog veličanstva

Dok plamen i eksplozije proždiru viškove i manjkove, tragove sveopšteg kriminala i pljačke, doktorirani kiosk majstor i čudom progledali tetkin ljubimac, predvođeni brajtonskim studentom engleskog jezika, izvode pokazno-prikazne vežbe pokrivanja afera zaglupljivanjem širokih narodnih masa. Nema odgovornosti, nema hapšenja, nema smena i ostavki. Sve leti u vazduh i gori, ruski humanitarci ne gase, a naprednjaci pevaju svoj omiljeni refren – „sve će to mila moja“...

Dalekog decembra 2008. godine odlazeći „prvi ambasador“ Ujedinjenog Kraljevstva na „Kosovu“, Dejvid Blunt, pripito je dobauljao iz ćoška gde je ugodno ćaskao sa „kremom“ Samostalne liberalne stranke predvođene Slobodanom Petrovićem i iznenadio me rečima: „sa ovima smo Srbiji skinuli gaće, a sada ćemo joj i zavući“. Odnosilo se na to na uspešni britanski projekat razbijanja srpskog političkog jedinstva na AP KiM, ali i na formiranje „naprednjaka“.

Danas vidimo da je taj „krem“ u međuvremenu odsluženih Petrovićevih liberala završio kao kičma takozvane „Srpske liste“, koja pod Vučićevim duhovnim i materijalnim vodstvom podržava satiranje srpske državnosti na AP KiM.
Ministar odbrane Ujedinjenog kraljevstva, Ben Valas, ovih dana posetio je Srbiju. Posle „Milosrdnog anđela“, na red je došao „Platinasti vuk“. U bazi „Jug“, ispucavali su se srpski i britanski komandosi, a dvojica ministara davali izjave za javnost. Stefanović je na korektnom engleskom rekao da srpska neutralnost dozvoljava vojnu saradnju sa svima, pa i Rusima, a britanski kolega bio je još precizniji: „Krim i Ukrajina ilegalno su okupirani od Rusije“, pa je u tom smislu, Kraljevstvo rešilo da „zaštiti sigurnost zemalja Zapadnog Balkana“.

Šta reče!?!? Stefanović ni da trepne! Srbija ni da bekne!

Još nešto su muljali njih dvojica, a šta tačno - ne znamo, jer Ministarstvo odbrane odbija da dokument stavi na uvid. Tajnoviti produkt je potpisani bilateralni ugovor koji naše Ministartsvo odbrane terminološki maskira u „Aranžman razvoja bilateralne saradnje u oblasti multinacionalnih operacija, vojne obuke i obrazovanja, održavanje bilateralnih vežbi i „bla bla bla...

Dakle, jasno je definisan termin „bilateralni“.

Bilateralni ugovori potpisuju se isključivo između država, a po našem Zakonu o Vladi, član 4, Vlada zastupa Republiku Srbiju na bilateralnom planu. Član 14, istog Zakona predviđa da „ministar može podnositi Vladi predloge za uređivanje pitanja iz nadležnosti Vlade i Narodne skupštine i zahtevati da Vlada zauzme stav o pitanju iz njegove nadležnosti. Ministar je dužan da obaveštava Vladu o svemu što je bitno za vođenje politike i odlučivanje Vlade“.

Nije poznato da li je Stefanović Vladi prethodno podneo predlog za potpisivanje bilateralnog ugovora sa Ujedinjenim kraljevstvom, a Vlada Narodnoj skupštini i nije poznato da li je iko dao saglasnost na potpis.

A đavo se krije u detaljima. Šta god Stefanović potpisao, Vučić i ekipa su podržali, uključujići i jedan „mali“ detalj. Ministarstvo odbrane Ujedinjenog kraljevstva, nedavno je donelo novu desetogodišnju strategiju i plan razvoja do 2030. Krunski dokument, „Defence Command Paper“, u tačci 1.4 navodi da „Rusija nastavlja da predstavlja... najveću opasnost po evropsku sigurnost“, a tačka 1.5 je u sličnom tonu, ali vezano za Kinu. Podrazumeva se da zemlje potpisnici bilateralnih ugovora u oblasti odbrane i bezbednosti sa UK to rade u skladu sa navedenim dokumentom.

Po povratku u UK, a posle sastanaka sa Vučićem i Stefanovićem, Valas daje sledeću zvaničnu izjavu: „Кao što je jasno objavljeno u našem nedavno objavljenom dokumentu, 'Defence Command Paper', razvijanje bliskih partnerstava presudno je za izgradnju sile potrebne za suprotstavljanje takvim pretnjama i zato sam zadovoljan što proširujemo našu odbrambenu saradnju sa Srbijom“, nazivajući posetu „istorijskom“.

Jasno i bilateralno glasno  „Aranžman“ je potpisana obaveza Srbije na zajedničkom suprotstavljanju „najvećim“ pretnjama po „sigurnost“ UK i Evrope - Rusiji i Kini!

Pa šta to bi sa vojnom neutralnošću? Izgleda, biti „u službi Njenog veličanstva“ unosan je „aranžman“, a neodoljivo liči na izvršavanje preuzetih obaveza?

Postavlja se pitanje ko je kome „zavukao“ i ko koga zavlači? Bilo kako bilo, srpsko državno rukovodstvo nastavlja hibridni rat protiv Rusije, a žmuri na dizanje kineskog zida u Srbiji, sve po grbači prezaduženih građana.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika UNMIK-a

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati