Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Kolumne

[ Izvor: Pavle Grbović ]

18. 06. 2021. 06:00 5

Pavle Grbović petkom: Sa kim danas ratujemo?

"Munjeviti udar“, zajedničke vojne vežbe sa Rusijom i Belorusijom, ministri u maskirnim uniformama, najava vraćanja obaveznog vojnog roka, tekstovi o neprijateljima koji žele da nas satru, predsednik kog ministri nazivaju vrhovnim komadantnom oružanih snaga, kupovina oružja, migova, tenkova, municije, do tačke pucanja militarizovana javnost... Sve to nas navodi na jedno logično pitanje: Za koji nas rat pripremate? I ko je naš današnji protivnik, koga narod treba da mrzi i koga da krivi što se loše živi?

Mogu da razumem ekipu na vlasti koja nije navikla da funkcioniše bez neprijatelja. Jer ako nema neprijatelja, ko će onda biti kriv što oni ne mogu da reše probleme. Neće valjda priznati da je u njima problem. Mogu da razumem i da su mržnja i agresija njihovo prirodno okruženje i da oni u drugačijim uslovima ne umeju da žive. Ali ne mogu da razumem nas. Jer za njihove vlažne snove, neiživljenost i upravljanje našim životima kao da igraju riziko niko od njih nije platio cenu već su ceh plaćali oni koji ga nisu napravili.

Obavezni vojni rok, uniforma, puška, municija i neprijatelji su jedina perspektiva koju mogu da ponude mladim ljudima. Naoružanja sve više, zemlja sve manja. Država sve bogatija, građani sve siromašniji. Teritorijalne pretenzije sve izraženije, a stanovnika sve manje. Tako je to kad državu vode ljudi destruktivne naravi koja će ponovo dovesti do njihovog samouništenja. Ponavljam, razumem ih,takvi su kakvi su i nije mi ih žao, ali ne smemo da dopustimo da i mi i ova zemlja ponovo budemo kolateralna šteta njihovog samouništenja.

Kao predstavnik nove generacije pred kojom tek treba da budu najlepši dani života, ekipi krvavih očiju poručujem sledeće: Nećemo vam dozvoliti da sutra polažete venac na spomenik novim žrtvama vaše nesposobnosti da živite mirno i civilizovano! Nećete više držati zapaljive govore dok se drugima drže opela! Nećete se useljavati u nove stanove dok druge budu spuštali u rake! Nećete puniti slamarice novcem dok se hladnjače pune telima! Nećete trgovati tragedijom proteranih kojima ste i vodu naplaćivali, slali ih sa ratišta na ratište, a onda odbacili kao istrošenu krpu. Igrajte se, vežbajte, slikajte se u migovima, pucajte po praznim livadama, vozite se u tenkovima, dokle još možete. Ali ovog puta ćete u lečenju svojih dečačkih kompleksa ostati sami.

Mi želimo da mlade ljude spremamo za život, vi biste da ih spremate za stradanje i to je linija koja će nas uvek razdvajati. Mi se pripremamo za život u dvadeset prvom, vi za život u osamnaestom veku. Mi želimo da ulažemo u obrazovanje mladih ljudi, u njihovo digitalno opismenjavanje, učenje stranih jezika, u njihova putovanja kako bi upoznali svet i svet upoznao njih. Želimo da im obezbedimo poreske olakšice za započinjanje sopstvenog posla. Da im omogućimo subvencije za kupovinu stana. Da omogućimo stipendije za najbolje kako bi postajali još bolji.

Vi im nudite cokule, kasarnu i iznošenu uniformu.

I zato ćemo vas pobediti, jer život uvek pobeđuje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Tehnika ili snaga?

Zoran Živković [04.08.2021.]


Video dana

Prevelik zalogaj

Anketa

Čega se Aleksandar Vučić najviše plaši?

Rezultati